Het zijn behendige klauteraars. © David 'Billy' Herman
Volzet
12 dagen | 21 jul 2019 - 01 aug 2019

Fotografiereis naar Spitsbergen: STARLING-expeditie met M/S Freya

Reizen naar Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring. Moeilijk bereikbaar en dus rijk aan een ongeschonden natuur en unieke fauna. Voor vele ontdekkingsreizigers eindigde hun verhaal letterlijk in deze barre omgeving. Gelukkig kan je Spitsbergen nu op een veilige en moderne manier bewonderen. Met STARLING natuurlijk!

Niet te overtreffen fauna en flora

Tijdens deze reis gaan we met de boot, de prachtige M/S Freya die we net als de crew helemaal voor onszelf hebben, op zoek naar vogels, zoogdieren, flora, landschappen en vooral héél bijzonder licht. We willen uiteraard ijsberen vinden (wist je dat we ze nog nooit gemist hebben?), maar er is meer dan dat! Blauwe vinvis, bultrug, beluga, baardrob, ringelrob, dwergvinvissen, gewone vinvis, roodkeelduiker, rosse franjepoot, grauwe franjepoot, (konings)eiders, kleinste/kleine/middelste en grote jagers, kleine alken, papegaaiduikers, poolvossen, Svalbard rendieren, sneeuwgorzen, Svalbard sneeuwhoenen, ivoormeeuwen, grote burgemeesters … De lijst is eindeloos! En tijdens de vorige editie zagen we ze allemaal!

Unieke ervaring aan boord van de M/S Freya

De kwetsbare natuur op Spitsbergen zo discreet mogelijk benaderen? Dat kan, met de M/S Freya. Met dit kleine schip komen we zo dicht mogelijk bij dieren, zonder enige verstoring. Iets wat met grotere boten haast niet te doen is. Bovendien vinden we het belangrijk dat jij als fotograaf niet moet drummen voor het beste plekje op het dek als er een ijsbeer verschijnt. En dus reizen we bewust met een beperkt aantal deelnemers!

Natuurbeleving én fotografie

De kapitein en het expeditieteam van de M/S Freya varen regelmatig uit met natuurfotografen en weten dus wat we verwachten. Samen met topfotograaf en reisbegeleider Yves Adams, zorgt dit topteam ervoor dat alles tot in de puntjes vlot verloopt en dat elke dag een productieve dag wordt. Breng dus zeker voldoende geheugenkaartjes mee!

Wat maakt deze fotografiereis naar Spitsbergen zo bijzonder?

  • We reizen met maximaal 12 deelnemers. Met 6 fotografen per zodiac ben je dus zeker van dé beste fotoposities.
  • We varen op een klein schip: snelle landingen gegarandeerd, op plekjes die niet toegankelijk zijn voor grote schepen.
  • We hebben het schip helemaal voor onszelf: maximale flexibiliteit én comfort.

Maak kennis met je reisbegeleider

Fotografische begeleiding wordt voorzien door professionele natuurfotograaf Yves Adams. Hij reisde zelf al talloze keren naar het noorden van Spitsbergen en bouwde een grondige kennis op van zowel de Arctische wereld als de verborgen plekjes in fjorden, gletsjers en eilanden. Yves stelt zelf heel hoge eisen om goede plekken uit te kiezen met het beste licht. Hij weet waar je moet zoeken en zorgt dat jij de beste plaatjes kan maken. Zelfs de gevorderde fotograaf zal verbaasd staan.  
Meer over Yves
Benieuwd?
Het topmoment van de Spitsbergen-reis
volgens reisbegeleider Yves Adams

Spitsbergen beroert al je zintuigen. Ik kijk er telkens mijn ogen uit naar de wonderbaarlijke schoonheid van het landschap en de dieren, maar meer dan dat nog, geniet ik er van de oorverdovende stilte. Die vind je bijna nergens meer: een unieke en waardevolle sensatie.

Is deze fotografiereis naar Spitsbergen iets voor jou?

  • Je wil Spitsbergen op de best mogelijke manier ontdekken: in een kleine groep, met respect voor de natuur en de beste fotokansen.
  • Je maakt graag mooie plaatjes, maar geniet ook van de ervaring: je kijkt ernaar uit bij te leren over speciale pakijssoorten, typische zeevogels en diverse zeezoogdieren.
  • Je hebt een basisconditie en kan tegen wisselende weersomstandigheden.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

21/07
Vertrekdag! (vluchten niet inbegrepen)

Vandaag vertrek je richting Spitsbergen! Let op: de vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs.

22/07 - 24/07
Aankomst in Longyearbyen

Vanuit Longyearbyen varen we naar het pakijs of de oostkust.

25/07
Op zoek naar ijsberen!

Tussen het pakijs of aan de oostkust starten we onze zoektocht naar ijsberen en andere typische arctische soorten.

26/07 - 29/07
Fjordhopping

We varen via de Hinlopenstraat tot Alkefjellet (‘alkenrots’) en fotograferen er gletsjers, vogelrotsen, zeezoogdierenkolonies en veel meer.

30/07 - 31/07
Van de fjorden terug naar Longyearbyen
01/08
Terug naar huis!

Met heel veel mooie waarnemingen en herinneringen trekken we terug naar huis. Let op: vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie en transport

Onze grootste troef is direct ook onze kleinste. We varen uit met de M/S Freya, een kleine maar heel sfeervolle ijsverstevigde passagiersboot, die wij volledig voor eigen gebruik hebben. Dat wil zeggen dat er slechts 12 fotografen meekunnen, en dat wij beslissen waar we naartoe willen en hoe lang. We delen het schip niet met derden of met andere charters. We hebben ook geen dagelijks programma dat ons verplicht om telkens verder te reizen: maximale flexibiliteit dus!

  • Twin/dubbel comfort cabin: VOLZET
  • Single standaard cabin: VOLZET
  • Single comfort cabin: VOLZET

Om op Spitsbergen te geraken, vliegen we via Noorwegen naar Longyearbyen. De vluchten niet inbegrepen in de prijs, dit komt omdat de prijzen van vliegtickets naar Spitsbergen sterk fluctueren (van 400 tot 800 euro) en we dus geen correcte prijsinschatting kunnen maken. Je kan zeker opteren om je vluchten via STARLING te reserveren of ja kan ze op eigen initiatief boeken. Bij gegarandeerd vertrek contacteren we elke deelnemer om de verschillende vluchtopties voor te stellen.

 

Klimaat en kledij

Arctica heeft een waaier aan weersomstandigheden. Goede en heel warme waterdichte kledij is noodzakelijk voor het comfort van deze trip. Stevige waterdichte stapschoenen zijn noodzakelijk. We varen zo ver als 80° Noord, tot misschien zelfs 81°, wat al behoorlijk dicht bij de Noordpool is. Toch is het dankzij de ‘warme’ golfstroom hier opmerkelijk warmer dan op andere plekken op deze noorderbreedte! Je kan de temperatuur op Spitsbergen in de zomer best vergelijken met een middelmatige warme winterdag bij ons, variërend rond de 5 à 10 graden boven nul. Ondanks de middernachtzon, kan het wel afkoelen tijdens de laagste zonnestand, of tijdens hardnekkige bewolking, zeker op open zee. We vertrekken vrij vroeg in de zomer, en mogen dus nog veel sneeuw verwachten. Dichtbij gletsjers (en op het pakijs) is het ook fris: ijsblokken van duizenden jaren oud stralen de koude af. Regen is vrij zeldzaam in deze ‘Arctische woestijn’.

Vertrekken naar een koude bestemming midden in onze zomer kan misleidend zijn, bereid je dus zeker goed voor. Muts, handschoenen en een sjaal zijn onontbeerlijk. Van deze zaken neem je ook best telkens een tweede stuk mee, indien ze nat worden op de zodiac bijvoorbeeld. Zelfs een (dikke) donsjas kunnen de meesten wel verdragen. Verder neem je best zoveel mogelijk ‘layers’ mee, te beginnen met thermisch ondergoed, daarboven een warme softshell (fleece trui of iets dergelijks) en daarboven een windstopper en hardshell jas, of zelfs winterjas. Een niet-isolerend skipak (salopet), om spatwater (zodiac!) tegen te gaan of om op de natte permafrost of sneeuw te sluipen doet wonderen.

Fotografie en doelstellingen

We kiezen voor deze ‘kleine’ boot om verschillende redenen. Eerst en vooral willen we ons zo discreet mogelijk begeven in de kwetsbare natuur van Spitsbergen en zonder al teveel verstoring zo dicht mogelijk komen bij dieren. We zijn natuurbelevers en fotografen en willen ons eigen plekje aan boord. Je kan je de gekte wel voorstellen als een ijsbeer verschijnt en 50 fotografen of meer op dek met lange lenzen en statieven willen drummen voor het beste plekje, ook al is de boot groot genoeg … Maar ook aan land willen we onze vrijheid. Dat kan met een kleine groep. Zo krijgt iedereen  voldoende kansen krijgen om de dieren te benaderen, wat niet kan in een grote groep.

We reizen met een sfeervol schip, waar alle comfort aanwezig is. De kapitein vaart geregeld uit met natuurbelevers en weet dus wat we verwachten. Slechts een handvol operators slagen erin deze veelgevraagde boot en deze periode te charteren en we hebben het geluk deze reis te kunnen aanbieden!

Wandelen & natuurstudie

De excursies aan land zijn heel gemakkelijk: een basisconditie is dus voldoende voor deze trip. We halen het maximum aan natuurbeleving uit deze trip. Dit betekent dat we zowel de speciale pakijssoorten, typische zeevogels en diverse zeezoogdieren zullen meepikken.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag