9 dagen | 21 apr 2019 - 29 apr 2019

Fotografiereis naar Spitsbergen: met sneeuwscooters door het winterlandschap

Spitsbergen is de ultieme droom voor iedereen die houdt van Arctische natuur. De meesten verkennen deze ongerepte plek in de zomer met een expeditieschip. Maar wist je dat je hier ook in de winter naartoe kan? Wij gaan er alvast naar hartenlust sneeuwscooteren om er fantastische foto’s te maken. Hou je van eindeloze ongerepte sneeuwlandschappen, ben je een ervaren natuurfotograaf en mag het wat avontuurlijker zijn? Dan is deze trip helemaal iets voor jou!

Sneeuwlandschappen en ijsberen in Spitsbergen: een onvergetelijk avontuur

Bijna 6 maanden per jaar ligt Spitsbergen bedolven onder een laag sneeuw. De diepe fjorden zijn dan bevroren en de kusten worden omringd met pakijs. Niet het beste moment om met de boot te varen, maar wel ideaal om je veilig en comfortabel met een sneeuwscooter te verplaatsen.

Zodra je uit het vliegtuig stapt op het kleine vliegveld van Longyearbyen, krijg je de koude lucht in je longen. Dit is ons speelterrein voor de komende week! Gelukkig hebben wij warme kledij om ons te beschermen. De dieren die hier overleven in deze barre omstandigheden, moeten het doen met hun pels of pluimen. Een knap staaltje natuur waar je alleen maar respect voor kan hebben!

Schaarse wintergasten

Poolgebieden bieden doorgaans weinig soortenrijkdom. Ook in de winter is dit helemaal waar en zoeken de meeste zomergasten warmere oorden op, ver weg in het zuiden. Slechts enkele dappere dieren kunnen niet anders en blijven het hele jaar op hun vertrouwde Spitsbergen.

Amper één vogelsoort is resident in de winter, het Spitsbergen sneeuwhoen. Ze zijn perfect gecamoufleerd met hun witte verenkleed en bevederde poten. Rendieren zullen we her en der te zien krijgen, en met wat geluk zien we de schitterende poolvossen in hun witte wintervacht. Op het ijs gaan we op zoek naar verschillende soorten zeehonden. We mogen ook uitkijken naar iets groters, want dit is het jachtterrein van de ijsbeer! Misschien krijgen we deze machtige jager ook wel in ons cameravizier …

Als het weer wat meezit, krijgen we misschien ook al de eerste groepen kleine alken op bezoek, die met grote groepen langs hun broedkliffen vliegen en daarbij veel kabaal maken. De eerste vogelzang die we te horen krijgen na een lange stille winter.

Arctisch licht en temperatuur

We bevinden ons op 78° noorderbreedte. In april komt de zon al enkele uren tevoorschijn boven de spitse bergtoppen. Tijdens de nacht wordt het al niet meer echt donker. Vooral de ochtend en avond bieden een magisch schouwspel tijdens ‘het blauwe uurtje’. We genieten van laag zonlicht, maar het kan evengoed nog regelmatig sneeuwen! Kortom, een puur wit scenario met soorten die tot de verbeelding spreken in fotogeniek licht. Klinkt dit als muziek in je fotografenoren? Terecht!

Fotografie en doelstellingen

Tijdens deze reis mikken we vooral op het fotograferen van witte onderwerpen! Wit op wit, want de meeste dieren die we te zien krijgen, hebben nog hun witte wintervacht. Ze vormen unieke foto-onderwerpen in het witte landschap. Door dit schitterende decor willen we niet te veel inzoomen op dieren, maar ze vooral in het landschap fotograferen. Daardoor zijn lenzen binnen een bereik van 70-200 mm vaak meer dan voldoende. Wil je echte close-ups? Dan is een 500 mm ruim voldoende. Uiteraard houden we een veilige afstand van ijsberen! Reisgids Yves Adams helpt je om de goed gecamoufleerde dieren te vinden en legt je uit hoe je moet belichten in deze omstandigheden of hoe je je materiaal beschermt tegen de kou.

Afhankelijk van weersomstandigheden en beschikbaarheid van foto-onderwerpen maken we tochten met de sneeuwscooter van enkele uren, en nemen we een middagpauze in een warme koffieshop. Tochten kunnen zeer vroeg starten of laat eindigen bij mooi licht. We zijn flexibel en houden het licht zeer goed in de gaten.

De eerste dagen fotograferen we relatief dicht bij Longyearbyen, terwijl we beter met de sneeuwscooter leren rijden. Op de derde dag bezoeken we een fjord met een prachtig gletsjerfront. Hier verwachten we vooral zeehonden en misschien ijsberen. Tijdens de laatste 2 dagen of nachten plannen we 2 lange tochten naar de oostkust of andere fjorden. Als er voldoende licht is ’s nachts, gaan we zeker op stap omdat de kans op ijsberen dan groter is!

Wat maakt deze fotografiereis naar Spitsbergen zo bijzonder?

 • Je leert met een sneeuwscooter rijden en mag er 7 volle dagen mee rond cruisen: een unieke ervaring!
 • Je beleeft onvergetelijke momenten tijdens overnachtingen in de verlaten Russische nederzetting Piramiden en een tentenkamp aan de Oostkust.
 • Je krijgt de hele reis professionele begeleiding van 2 natuur-, fotografie- en Spitsbergenexperts!

Maak kennis met je reisbegeleider

Professioneel natuurfotograaf Yves Adams reisde al meer dan 25 keer naar Spitsbergen, zowel in de winter als in de zomer, en kent er dus alle beste plekjes. Hij weet als geen ander de gecamoufleerde dieren te spotten en legt je uit hoe je ze ongestoord kan benaderen. Daarnaast geeft hij je graag advies over de beste camera-instellingen in deze uitdagende witte wereld. Twijfels over het besturen van een sneeuwscooter? Geen zorgen: Yves helpt je op weg. Of je neemt plaats als passagier, dat kan zeker ook. Tijdens de ganse reis vormt Yves een team met een professionele lokale gids. Dit is niet alleen verplicht, maar zorgt er ook voor dat we in alle veiligheid kunnen werken én een persoonlijke begeleiding voor iedereen kunnen garanderen. Tijdens deze reis laat STARLING niets aan het toeval over.
Meer over Yves
Benieuwd?
Het topmoment van de Spitsbergen-reis
volgens reisbegeleider Yves Adams

Je eerste ritje met een sneeuwscooter. Je eerste ijsbeer voor je lens. Je eerste hap van hoog culinair niveau in Longyearbyen. Je eerste blik op de eindeloze sneeuwlandschappen. Eerlijk? Hier beleef je elke dag topmomenten!

Is deze fotografiereis naar Spitsbergen iets voor jou?

 • Je bent flexibel ingesteld en begrijpt dat het dagprogramma aangepast wordt aan de fotokansen en weersomstandigheden.
 • Je vindt vroeg opstaan of laat opblijven geen probleem: we fotograferen altijd bij het beste licht.
 • Je kan goed tegen winterse omstandigheden en bent avontuurlijk aangelegd.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

21/04
Vertrek Brussel/Amsterdam - Longyearbyen

We vliegen vanuit Brussel/Amsterdam naar Longyearbyen. De vluchten zijn niet inbegrepen, de overnachting bij aankomst wel.

Lees meer Lees minder
22/04
Op zoek naar rendieren, sneeuwhoenders en poolvossen

Vandaag leren we te scooteren en ondertussen ook de eerste fauna in beeld te brengen. Rond het dorp vinden we al heel wat moois!

Lees meer Lees minder
23/04
Bezoek Tempelfjord

We zetten onze zoektocht naar rendieren, sneeuwhoenders en poolvossen verder, gevolgd door een bezoek aan Tempelfjord. We overnachten in Piramiden.

Lees meer Lees minder
24/04
Billefjorden

We verkennen Billefjorden en de noordelijke regio. We overnachten opnieuw in Piramiden.

Lees meer Lees minder
25/04
Terugtocht Longyearbyen

We keren terug richting Longyearbyen en spenderen er een rustige avond samen.

Lees meer Lees minder
26/04 - 27/04
Dag- of nachttocht naar Oostkust

Afhankelijk van de weersomstandigheden organiseren we een dag- of nachttocht naar de oostkust. We overnachten ook daar.

Lees meer Lees minder
28/04
Terugtocht Longyearbyen

We rijden terug naar Longyearbyen voor het laatste avondmaal. Dezelfde nacht keren we nog naar huis! De overnachting hier is inbegrepen om nog te pakken en te verfrissen.

Lees meer Lees minder
29/04
Terug naar huis! Brussel/Amsterdam

We vliegen van Longyearbyen terug naar Brussel/Amsterdam. De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Onze uitvalsbasis is een gezellige guesthouse net buiten het centrum van Longyearbyen. Daar logeren we in één- of tweepersoonskamers met gedeelde badkamers en toiletten. Er is ook een gezamenlijke tv-kamer en overal wifi in de kamers. Van hieruit hebben we snel toegang tot verschillende fotografielocaties.

Ontbijten doen we in het guesthouse, voor het middag- en avondmaal trekken we naar gezellige eetplaatsen in het centrum van Longyearbyen of Piramiden (afhankelijk van waar we slapen). Tijdens de dag- (of nacht)tochten nemen we eten mee om ter plekke op te warmen.

Tijdens onze trip naar de oostkust, overnachten we daar in een tentenkamp (met nachtelijke bewaking). Alle aangepaste kampeermateriaal (tenten, warme slaapzakken, matten) voor deze overnachtingen is inbegrepen.

Transport

We verplaatsen ons met een sneeuwscooter. Iedereen heeft een eigen scooter, maar je kan ook achterop zitten als je liever niet zelf stuurt. Op de eerste dag leggen we uitvoerig uit hoe deze scooters werken en hoe je ze bestuurt. We bouwen onze ervaring dag na dag op zodat we op het einde van onze week onze actieradius kunnen verruimen en een bezoek aan de Oostkust inplannen. Onze fototassen en statief binden we achteraan op de scooter vast zodat we zelf niets hoeven te dragen tijdens de rit.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wanneer de reis gegarandeerd vertrek heeft, ontvang je van ons een vrijblijvend voorstel voor je vluchten (kostprijs heen en terug is naar schatting 400 à 600 euro). Je bent uiteraard ook vrij om zelf jouw vluchten te boeken. Vraag gerust meer informatie.

Klimaat en kledij

Ondanks de noordelijke ligging van Spitsbergen is het klimaat hier dankzij de warme golfstroom aanzienlijk milder dan op andere locaties op dezelfde noorderbreedte. Uiteraard is het naar onze normen nog altijd goed winter, dus moeten we ons voldoende beschermen. Zeker omdat we ons verplaatsen met open voertuigen en soms langere periodes fotograferen en niet bewegen. Daarom krijgen we dikke winterpakken op maat, warme sneeuwboots, sneeuwbril, bivakmuts, dikke wanten en helm als we onze sneeuwscooter ophalen. Je hoeft zelf dus enkel wat warme onderlagen mee te nemen. Koud zal je het zeker niet krijgen!

9 dagen | 21 apr 2019 - 29 apr 2019

Fotografiereis naar Spitsbergen: met sneeuwscooters door het winterlandschap

Reizigers: Min 5 - Max 8
Inbegrepen
22 apr 2019 - 28 apr 2019
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door professionele STARLING-fotograaf
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • overnachting na aankomst op 21/04 en bij vertrek op 28/04
 • satelliettelefoon en bewapening voor veiligheid
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 
 • alcoholische en frisdranken
 • franchise verzekering bij schade aan je sneeuwscooter (450 euro)
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands, Engels
Opties
Eénpersoonskamer
+ 950 euro
Reserveren vóór 15 februari 2018
6490 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag