Volzet
7 dagen | 03 jun 2019 - 09 jun 2019

Fotografiereis naar Spanje: hoenders, gieren en akkervogels

Juni! Een prachtige maand om met je fototoestel op stap te gaan. Wij trekken daarvoor naar Spanje, naar de voet van de Spaanse Pyreneeën en de steppen ten zuiden van Zaragoza. We boekten er alvast onze eigen fotografiehutten en zijn klaar voor een week vogelfotografie van het hoogste niveau!

Het verlanglijstje

We hebben, met vorige ervaringen in het achterhoofd, heel wat soorten op de wishlist gezet. In de bergen zijn dat natuurlijk de gieren: lammergier, vale gier en aasgier. Ook zien we daar zeker raven en misschien zelfs Alpenkraaien. In de heuvelachtige streek rond ons hotel gaan we voor de zomertortel, wielewaal, nachtegaal, rotsmus, westelijke blonde tapuit, Provençaalse, Orpheus- en baardgrasmus, bergfluiter, cirl- en grauwe gors en last but not least: de blauwe rotslijster en sommige jaren hebben we hier ook de rode rotslijster waargenomen.

Tijdens het tweede deel van onze reis – in de steppen van Belchite – zijn de witbuik- en zwartbuikzandhoenders de vedettes. Maar ook de rotsduif, zwarte spreeuw en rode patrijs komen voor onze hut zitten. Het is er één leeuwerikenfestijn met de kuif- en kalanderleeuwerik, en natuurlijk de kleine en gewone kortteenleeuwerik. Dit gebied is bekend voor Dupont’s leeuwerik, al zijn we voor deze soort eigenlijk ruimschoots te laat, maar je weet nooit … Smeer je kuiten en je statief alvast in, poets je lenzen en pak je koffers!

Een geslaagde fotografietrip

We brengen elke dag minstens een deel van de dag door in verschillende fotografiehutten, waarover we de groep verdelen. De locaties van de hutten zijn speciaal gekozen om bepaalde targetsoorten zo goed mogelijk te fotograferen. Zo passen er in de hut voor gieren en die voor zandhoenders telkens maar drie personen. Mobiele éénpersoonshutten (meestal voor de zangvogels) worden vaak naast elkaar geplaatst, waarbij de locatie gekozen wordt volgens de favoriete spots van de vogels. Gegarandeerd comfortabel fotograferen met statief, dus!

Uiteraard zie je vanuit de hut ook nog een heleboel andere interessante vogelsoorten. Iedereen heeft ruim de kans om in bijna elke hut tijd door te brengen.

Wat maakt deze fotografiereis naar Spanje zo bijzonder?

  • We verstoppen ons met de camera's in fotohutten die perfect geplaatst zijn om specifieke soorten in beeld te brengen.
  • In de steppen van Belchite verdringen de leeuweriken zich om voor jouw lens te poseren.
  • Je fotografeert verschillende soorten gieren in de Pyreneeën.

Maak kennis met je reisbegeleider

Professioneel natuurfotograaf en -cineast en gepassioneerd vogelkijker Rudi Debruyne bezocht deze streek al meer dan 30 keer. Hij begeleidde er al 5 fotografiereizen en is dus de geknipte persoon om je te voeden met tips en trucs. Dankzij zijn advies kan jij de vogels die zich voor het raam van de hutten vertonen op hun best in beeld brengen. Blader alvast door Rudi's eigen foto's in de fotogalerij van deze reis. Aanstekelijk, vind je niet?
Meer over Rudi
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Rudi Debruyne

Je zit bij een tropisch temperatuurtje in een donkere schuilhut, het zweet stroomt in dunne straaltjes over je rug … En plots hoor je de roep van de witbuikzandhoenders die seconden later voor je neus neerstrijken. Dan gaat het haar op mijn armen rechtstaan én krijg ik het helemaal koud!

Cornelis
reisde met gids Rudi Debruyne mee in mei 2018

Rudi doet echt alles om het je naar de zin te maken. En hij is ook nog een topfotograaf die altijd nieuwe tips te delen heeft.

Is deze fotografiereis naar Spanje iets voor jou?

  • Je bent gek op vogels kijken en ze fotograferen in hun natuurlijke habitat.
  • Je bent een beginnend of ervaren natuurfotograaf.
  • Je schrikt er niet voor terug om uren in kijkhutten door te brengen om een goed beeld te maken.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

03/06
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Barcelona, transfer naar Claret

’s Ochtends vertrekken we, zodat we rond de middag kunnen inchecken in het hotel. In de namiddag gaan we er al op uit naar de eerste schuilhutten.

04/06 - 05/06
Gierenhut en fotohutten rond het hotel

Met een doorschuifsysteem zorgen we op deze twee dagen dat elke deelnemer tijd kan doorbrengen bij de gieren in de bergen. De gierenhut ligt aan de voet van het hooggebergte, op een uurtje rijden van ons pension. Gids Rudi brengt er telkens 3 fotografen heen en haalt hen weer op. De thuisblijvers kiezen voor de hutten rond het hotel, waar ze de vele soorten zangvogels voor hun lens krijgen.

06/06 - 08/06
Zandhoenderhutten

We reizen naar onze volgende uitvalsbasis in Lécera, op een kwartiertje rijden van de steppen rond Belchité. Hier gaan we telkens met zijn drieën bij een drinkpoel zitten, op twee afzonderlijke locaties. De schuilhutten zijn ingegraven en zorgen voor een mooi, laag fotostandpunt. Eén hut is luxueus, de andere is aan de primitieve kant.

De zwartbuikzandhoen en witbuikzandhoen zijn onze goals. Opnieuw hanteren we een doorschuifsysteem, waardoor iedereen minstens één sessie in elke hut kan doorbrengen.

We fotograferen ook de omgeving of kiezen ervoor om ook ’s avonds nog even de schuilhutten in te gaan voor mooie tegenlichtopnames. Aan jou de keuze.

09/06
Nog even naar de hutten ... en naar huis!

Aan de hand van onze resultaten beslissen we als groep of we nog een laatste voormiddag in de fotografiehutten doorbrengen. Op de middag vertrekken we richting Barcelona. Met een avondvlucht richting Brussel of Amsterdam vliegen we naar huis na een onvergetelijke week vogelfotografie in Spanje.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Het eerste deel van deze reis verblijven we in Claret, een onooglijk dorpje op het einde van een doodlopende straat, op zo’n 15 km van Torà. Het dorp telt zo’n 15 huizen en een klein, uniek hotel met 6 kamers. De eigenaars zijn intellectuelen die vasthouden aan de tradities van hun Catalaanse origine. En dat merk je zodra je het hotel binnenwandelt.

De kamers – met eigen badkamer – zijn schitterend, de patio met uitzicht over het dorpje en de landerijen is fantastisch. We zitten er gezellig in de huiskamer, terwijl de vrouw des huizes een voortreffelijk driegangenmenu klaarmaakt. Ze houdt ervan om artisanale producten te bereiden. Haar chorizo, braambessenjam en honing smaken verrukkelijk, haar kruidenzeepjes ruiken zwoel. Enrice – haar attente man – bedient je persoonlijk. Hij heeft een glimlach van linker- tot rechteroor en de wijn die hij schenkt smaakt altijd naar meer. Dit is geen goedkoop doorsneehotel! Het is zoveel meer… Een plek waar je ongetwijfeld naar terugkomt.

Van Claret gaat het naar Lécera. Daar verblijven we in een hotelletje dat helemaal in het teken staat van de omliggende natuur. De ruime kamers – met eigen badkamer en toilet – kregen allemaal de naam van een lokale vogelsoort. Ze bevinden zich aan de achterzijde van het gebouw, waar ook de tuin met overdekt zwembad is. We eten er in het café-restaurant, waar je ook steevast locals ontmoet. Je proeft er de échte Spaanse volkskeuken en de bediening is er hartelijk. Van op het terras zien we zwarte wouwen en boven ons hoofd zingen de putters en Europese kanaries.

Transport

Kies zelf of je vanuit Amsterdam (Schiphol) of vanuit Brussel (Zaventem) naar Barcelona vliegt.

In Spanje verplaatsen we ons met een comfortabel busje van locatie naar locatie en van schuilhut naar schuilhut.

Klimaat en kledij

In Spanje is het in het voorjaar gemiddeld tussen de 15 en 25 graden. Wees wel voorbereid op koude ochtenden of op frissere bergtemperaturen. Laagjes kleding zijn altijd een goed idee. Een goede waterdichte jas en stevige wandelschoenen zijn ook erg handig!

Fotografiemateriaal

Naast een goede en scherpe zoomlens (bijvoorbeeld 16-85 mm) raden we voor deze fotografiereis naar Spanje een telelens met een minimale brandpuntafstand van 400 mm aan. Soms is het handig om een kleinere (tele)zoomlens te gebruiken, bijvoorbeeld als de vogels dichtbij zitten. Breng indien mogelijk een statief en een bean bag mee, dan heb je ter plaatse de keuze.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag