Vluchtfoto van een lammergier tijdens het opstijgen. © Rudi Debruyne
Het opstijgen van een kleine trap. © Rudi Debruyne
Een steenuil geniet van de eerste zonnestralen. © Rudi Debruyne
De vale gier is een gewone verschijning in de streek. © Rudi Debruyne
Een echte verrassing was het, toen deze slechtvalk voor onze hut landde om zijn prooi te plukken. © Rudi Debruyne
De regio kent heel wat kolonies rotszwaluwen. © Rudi Debruyne
Rode patrijzen in de avondzon. © Rudi Debruyne
Een kleine trap paradeert erop los. © Rudi Debruyne
Een monniksgier in de clinch met een vale gier. © Rudi Debruyne
Het einde van de maand april is bij uitstek geschikt om kleine trappen te fotograferen. © Rudi Debruyne
Een lammergier komt recht op de fotograaf afgevlogen. © Rudi Debruyne
Deze grauwe gors komt een bad nemen. © Rudi Debruyne
Een kuifleeuwerik blijft rustig z'n liedje kwelen. © Rudi Debruyne
De volledige dansbeweging van een mannetje kleine trap. © Rudi Debruyne
Een slechtvalk met prooi. © Rudi Debruyne
Vale gieren in beeld. © Rudi Debruyne
Deze Europese kanarie laat van zich horen. © Rudi Debruyne
Een vale gier zet de landing in. © Rudi Debruyne
Een monniksgier voor het opstijgen. © Rudi Debruyne
De dans van een kleine trap. © Rudi Debruyne
Deze kalanderleeuwerik toont zich van z'n beste kant voor onze schuilhut. © Rudi Debruyne
Een zuidelijke klapekster op z'n uitkijkpost. © Rudi Debruyne
Een Iberische groene specht komt zich wassen aan een poel. © Rudi Debruyne
Een hop op z'n zitplaats. © Rudi Debruyne
Een lammergier in profiel. © Rudi Debruyne
Een griel sluipt door het struikgewas. © Rudi Debruyne
Een steenuil zit op de uitkijk tijdens de eerste zonnestralen. © Rudi Debruyne
Een hop in zit, vlak voor het opstijgen. © Rudi Debruyne
Een lammergier met een snelle hap. © Rudi Debruyne
Een Iberische groene specht op een eikenstam. © Rudi Debruyne
Een grauwe gors op z'n zangpost. © Rudi Debruyne
Een Europese kanarie komt een bad nemen. © Rudi Debruyne
Het profiel van een griel tussen de vegetatie. © Rudi Debruyne
De staart van een ekster kent alle kleuren. © Rudi Debruyne
Een Alpenkraai toont z'n bizar gekleurde snavel. © Rudi Debruyne
Een aasgier met contrasterend wit-zwart verenkleed. © Rudi Debruyne
Een portret van een aasgier. © Rudi Debruyne
7 dagen | 30 apr 2020 - 06 mei 2020

Fotografiereis naar Spanje: baltsende kleine trappen en gieren

Elk voorjaar opnieuw kennen de steppes in Noordoost-Spanje hetzelfde fenomeen. De kleine trappen gaan in baltsmodus en de mannetjes verzamelen zich op hun dansgrond. Tal van sprongen later hopen ze kans te maken bij de vrouwtjes, wat heel wat spektakel met zich meebrengt. Ook de lammergier is er een opvallende verschijning, de grootste vogel van Europa en een van de kleurrijkste gieren die er bestaan. Tijdens deze fotografiereis naar Spanje brengen we deze prachtvogels haarscherp in beeld vanuit onze schuilhutten.

Kleine trappen en gigantische gieren

De steppes rond het dorpje Montgai zijn kleinschalig en daarom vind je er nog heel wat broedvogels. De kleine trap is tijdens het voorjaar een van de meest opvallende soorten. In april en mei verzamelen de mannetjes rond een lek (dansgrond) en proberen om met uitgebreide moves indruk te maken op de vrouwtjes. Ze springen hoog in de lucht en zetten hun kleurrijke halsveren op. Samen met hun mooie witte vleugelvelden is dat spektakel gegarandeerd. Zodra de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen flink oplopen, houden de vogels het voor bekeken en kiezen het hazenpad. Dan kunnen wij focussen op andere vogels zoals hop en Iberische groene specht. Soms zijn de scharrelaars en de bijeneters ook al present.

Tremp en Solsona zijn the place to be om Europese gieren in beeld te brengen. Deze vogels kunnen door gebruik te maken van thermiek urenlang in de lucht cirkelen zonder een enkele vleugelslag. De monniksgier is met een vleugelspanwijdte van ruim 2,5 meter de grootste roofvogel van Europa. Lammergieren vallen dan weer op door hun vele kleuren. Beiden laten zich tijdens deze fotografiereis naar Spanje vanuit de schuilhutten vlot bewonderen.

Fotograferen vanuit (mobiele) schuilhutten

De schuilhutten voor de kleine trap zijn mobiel. Zo kunnen vogelfotografen inspelen op een sterk veranderend landschap, wat noodzakelijk is wanneer je werkt met akkersoorten. Deze hutten zijn klein dus zullen we ons evenredig verdelen. Op deze manier zijn er heel wat interessante combinaties mogelijk en kies je zelf op welke vogelsoorten jij je wilt toeleggen.

Hou er rekening mee dat vogels niet altijd zomaar op het toneel verschijnen. Fotografie vanuit een schuilhut blijft een vak apart. Je bevindt je vaak een lange tijd in de hut, zonder deze te verlaten, om de dieren niet te verstoren. Dat kan erg vermoeiend zijn, ook al zit je de hele dag stil. Hoewel mooie beelden van de vogels en zeker de trappen nagenoeg gegarandeerd zijn, blijven het wilde vogels en kunnen we hun gedrag niet voorspellen. Het succes hangt ook af van jezelf. Geruisloos bewegen in de hut is de boodschap, zeker als er dieren vlakbij zijn. Je bevindt je op een bijzonder unieke locatie en krijgt het voorrecht om te genieten van heel mooie natuurtaferelen.

Wat maakt deze schuilhutfotografiereis naar Spanje zo bijzonder?

 • We fotograferen vanuit unieke, soms mobiele schuilhutten, speciaal ontworpen om te kunnen inspelen op de omstandigheden.
 • De kijk die je krijgt op het leven van kleine trappen en de gieren is uniek en van hoogstaande kwaliteit.
 • Door een circulatiesysteem bezoekt elke deelnemer gegarandeerd alle beste schuilhutten in deze regio.

Maak kennis met je STARLING-gids

Tijdens deze trip zorgt Rudi Debruyne voor het vlotte verloop van de reis. Hij is als professioneel natuurfotograaf, cineast en gepassioneerd vogelkijker de geknipte persoon om je te begeleiden met tips en trucs. Hij geeft advies en stuurt bij, zodat je optimaal de vogels die zich voor het raam van de hutten vertonen kan fotograferen. Werp alvast een blik op Rudi's eigen foto's die stuk voor stuk tijdens deze reis werden gemaakt. Behoorlijk aanstekelijk, vind je niet?
Meer over Rudi

Is deze schuilhutfotografiereis naar Spanje iets voor jou?

 • Je hebt een gezonde interesse in natuurfotografie en wil al langer de steppevogels en gieren van Spanje vastleggen.
 • Je bent bereid om gedurende lange tijd geruisloos en in spanning een schuilhut te bemannen om echte droombeelden te maken.
 • Je wil graag wat opsteken over natuurfotografie vanuit schuilhutten.
 • Je bent gefascineerd door het wilde binnenland van Spanje.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

30/04
Vlucht van Brussel/Amsterdam naar Barcelona

Aankomst in Barcelona. Met een minibus rijden we richting het hotel waar we na zo’n drie uurtjes rijden inchecken. Dit hotel is onze uitvalsbasis voor de hele trip.

Vervolgens verkennen we Montgai, het dorpje waarrond de schuilhutten staan. Roger – onze plaatselijke gids – zal ons briefen voor de komende dagen.

01/05 - 02/05
Schuilhutfotografie

Met zijn allen rijden we vroeg richting Montgai (een kwartiertje rijden van ons hotel), waar Roger ons naar de schuilhutten brengt. De hutten voor de kleine trap zijn individueel, je zit dus alleen in je hut, maar soms worden voor twee fotografen twee hutten naast elkaar gezet. Tegen de middag word je uit de hut gehaald en komen we samen in het dorp voor een lekkere lunch. Daarna rusten we even in het hotel. In de late namiddag trekken we eropuit voor de avondsessie. Na de avondsessie dineren we in het hotel.

De locaties van de hutten zijn heel verschillend met steeds een andere achtergrond. De komende dagen kan je dus regelmatig wisselen. We werken met een circulatiesysteem, zodat iedereen alle hutten kan gebruiken. Dat kan makkelijk, want per dag is er steeds een ochtendsessie én een avondsessie. Indien mogelijk kan je tijdens deze dagen ook een hut bemannen waar we de zwarte tapuit kunnen fotograferen (op 45 min. van Montgai).

03/05
Gieren in Tremp

‘s Ochtends rijden we met z’n allen naar Tremp, waar we in onze schuilhut de monniksgier in het vizier hopen te krijgen.

04/05 - 05/05
Gieren in Solsona en Montgai

Vandaag slapen we wat langer en rijden na ons ontbijt richting de Pyreneeën. De gierenhut, op dertig kilometer van Solsona, staat er vooral voor de lammergier, en dat is meteen onze doelsoort. Deze hut biedt plaats aan drie mensen.

De andere drie bezoeken de dichtbij gelegen hut voor cirl- en grijze gors. Mocht deze (nieuwe) hut niets opleveren, dan worden we daarover gebrieft en dan bemannen de resterende drie fotografen de hutten rond Montgai. Rond 16u rijdt iedereen terug naar het hotel. De volgende dag herhaalt zich dit maar wisselen de groepen.

06/05
Vlucht van Barcelona naar Brussel/Amsterdam

Er wordt ’s morgens nog een laatste fotografiesessie ingepland rond ons hotel, daarna pakken we onze koffers en rijden terug richting Barcelona. Hier nemen we het vliegtuig naar huis.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Na de fotografiesessies gaan we naar ons comfortabel hotel dichtbij de schuilhutten. Hier kan je weer op krachten komen, je foto’s bewerken en vooral genieten van een heerlijk avondmaal. We overlopen ook samen de dag en bekijken welke foto’s je hebt kunnen maken.

De kamerverdeling is op basis van eenpersoonskamers. Wens je met twee deelnemers samen in te schrijven of als koppel in te schrijven, dan krijg je 35 euro korting per persoon. Gelieve dit vermelden bij opmerkingen te vermelden wanneer je je inschrijft.

Klimaat en kledij

Spanje kent – afhankelijk van het jaargetijde – uiteenlopende weersomstandigheden.

Extreme koude verwachten we niet, maar bereid je wel voor op koude ochtenden. Houd er rekening mee dat de wind de temperatuur naar beneden kan halen. Ook van het lange stilzitten in de hutten krijg je het niet veel warmer.

Tegelijk kan het erg warm zijn, dus voorzie kledij in laagjes voor diverse omstandigheden.

Transport

We verplaatsen ons met een comfortabele minibus. De fotografiehutten liggen dicht bij ons hotel, dat zijn dus korte ritten. Enkel de rit tussen de luchthaven en ons hotel neemt enkele uren in beslag.

7 dagen | 30 apr 2020 - 06 mei 2020

Fotografiereis naar Spanje: baltsende kleine trappen en gieren

Reizigers: Min 4 - Max 5
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen op basis van eenpersoonskamer
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door professionele STARLING-fotograaf
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • toegang tot schuilhutten/fotohutten
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
Schuilhutfotografie
Voertaal
Nederlands
Reserveren vóór 1 maart 2020
2445 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag