Volzet
16 dagen | 07 jun 2019 - 22 jun 2019

Fotografiereis naar Fair Isle en Shetland: de papegaaiduikers achterna

We organiseren een unieke road & boattrip vanuit België naar de Shetlandeilanden, met Fair Isle als onvergetelijke tussenstop. Een niet te missen opwindende fotografiereis met papegaaiduikers in de hoofdrol. Ontdek deze reis!

Shetland: Schots-Scandinavische mix

We trekken ver boven het Schotse vasteland, richting Scandinavië, naar eilanden die er nergens anders op de wereld zo verlaten uitzien en zo’n grote aantrekkingskracht hebben op vogels. De Shetlandeilanden bestaan uit talloze bewoonde en onbewoonde eilanden omzoomd met torenhoge kliffen, stille fjorden en parelwitte stranden met helderblauw zeewater.

Het boomloze binnenland rijst uit het water op en bereikt op het hoogste punt 450 meter hoogte. Gletsjers uit de ijstijd hebben het landschap hier gevormd. Sindsdien hebben enkel wind, zee en zand het landschap gebeeldhouwd. Uitgestrekte venen, heide, rotsformaties en meren zijn achtergebleven. Hou je van heerlijk ‘alleen’ zijn en stevig uitwaaien in een fantastisch rustgevend landschap waar meer schapen rondlopen dan mensen, dan is dit zeer waarschijnlijk je hemel op aarde.

Road, boat & fotografie

Het vergde wéken planning en overleg om het volledige programma van deze unieke reis naar Shetland op punt te krijgen, maar hier is ze dan: een topreis voor vogelfotografen. We kunnen zowat élke dag kunnen fotograferen, ook als we onderweg zijn. We rijden met een busje vanuit België naar Nederland, waar we inschepen op de veerboot richting de Schotse Shetlandeilanden. We nemen je tijdens deze fotografiereis mee op de meest adembenemende activiteiten. Geen dooie momenten of vrije tijd dus, maar dat vinden we net tof! We fotograferen tot we erbij neervallen.

Farne Islands, maar bovenal Fair Isle!

Een eerste tussenstop maken we op de bekende Farne Islands. Daarna trekken we richting noorden om er de boot te nemen naar het kleine eilandje Fair Isle. Er zijn hier weinig inwoners en haast geen toerisme, maar wél twintigduizend papegaaiduikers. We blijven hier enkele dagen om bij het allerbeste licht de schattigste, meest komische vogels ter wereld te fotograferen. De vogels komen ongelooflijk dicht bij ons en trekken zich niks aan van onze aanwezigheid.

Shetland: schapen en vogels

Daarna stappen we terug op de boot om de Shetlandeilanden te bezoeken, waar meer schapen dan mensen zijn, en nog véél meer vogels rondhangen. Het water omheen de eilandengroep zit immers boordevol vis en dat werkt als een magneet op onze gevleugelde vrienden. We bezoeken hier de mooiste eilanden en maken enkele boottochten. Daarna nemen we de ferry terug naar Schotland en rijden we door Engeland, waar we de boot naar Nederland nemen, om na nog een dik uur rijden terug op Belgische bodem te staan. Dit zijn de vogels en dieren die we – als alles goed gaat –  voor de lens kunnen krijgen: Noorse sterns, Noordse stormvogels, zeearend, visarend, grijze zeehond, gewone zeehond, duikers, grauwe franjepoot, grote en kleine jager, alk, zeekoet, papegaaiduiker, drieteenmeeuw, …

Wat maakt deze fotografiereis naar Shetland zo bijzonder?

  • We reizen speciaal in juni om van het zachte licht gebruik te maken. We zitten heel noordelijk, dus we hebben héél lange dagen. Dit is de beste periode voor vogels, landschap en licht.
  • We spenderen 4 nachten op Fair Isle, een uniek eiland: we krijgen onbeperkt en non-stop duizenden papegaaiduikers voor de lens en maken ook een tussenstop op Farne Islands met duizenden klifvogels.
  • We reizen met max 5 deelnemers met 1 gids in een 9-seater busje: pure luxe en persoonlijke service gegarandeerd.
  • Dit is een heuse road- en boattrip waarbij we een lage ecologische voetafdruk achterlaten.

Maak kennis met je reisbegeleider

Tijdens deze trip is Yves Adams jouw begeleider. Deze gids is een professionele natuurfotograaf met een onwaarschijnlijk palmares. Bovendien is hij erg geliefd bij reisdeelnemers omwille van zijn vaardigheid om op een erg aangename manier fotografie-advies en -tips over te brengen. Hij staat ook bekend om het feit dat hij 'niet opgeeft' voor de groep de allermooiste fotomogelijkheden heeft gekregen.
Meer over Yves
En natuurlijk ook
het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Yves Adams

Uitwaaien in een adembenemend ruig landschap waar elke kijkrichting smeekt voor een foto. Hier wil ik ooit mijn huisje hebben dat uitkijkt over de zee. (staart dromerig in het niets)

Is deze fotografiereis naar Shetland en Fair Isle iets voor jou?

  • Je bent gebeten door fotografie, beginner of gevorderde.
  • Een roadtrip per minibus en boot spreekt je enorm aan.
  • Je hebt zin om papegaaiduikers en landschappen in beeld te brengen in het gezelschap van een super lesgever.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

07/06
Vertrekdag: België - Nederland - Engeland

On the road! We rijden van Gent naar IJmuiden met de minibus en nemen daar de ferry naar Newcastle.

08/06
Farne Islands

Newcastle -> North Sunderland, boot naar Farne Islands – Inner Farne, overnachting North Sunderland

09/06
Naar Shetland!

Transport naar Aberdeen – Ferry Aberdeen – Lerwick

10/06
Boottrip in Grutness

Lerwick – Grutness, boottrip – overnachting Sumburgh

11/06 - 14/06
Naar Fair Isle

Ferry Grutness – Fair Isle

Ongestoord en bij het beste licht papegaaiduikers fotograferen op Fair Isle.

15/06
Naar Hermaness

Rit naar Hermaness.

16/06 - 17/06
Hermaness

We verblijven in Hermaness.

18/06
Terug naar de hoofdstad

Transfer naar Lerwick, boottocht, overnachting Lerwick.

19/06
Bootje varen!

Vroegochtendboottrip én namiddagboottrip.

20/06
Terug naar het zuiden

Na een vroegochtendboottrip nemen we later op de dag de ferry van Lerwick naar Aberdeen.

 

21/06
Via Newcastle naar IJmuiden

Aberdeen – Newcastle

Ferry Newcastle – IJmuiden

 

22/06
IJmuiden - Gent

Ons busje rijdt van IJmuiden in Nederland naar Gent, België, waar we ook vertrokken zijn. Tot een volgende reis!

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie en transport

We slapen tijdens deze reis twee nachten op de ferryboot (heen en terug naar de UK, in tweepersoonskajuiten). Ter plaatse slapen we in comfortabele en gezellige hotels die de typische sfeer van Schotland en de Shetlands uitstralen.

We rijden in een ruime minibus en nemen verschillende veerboten. Ter plaatse maken we ook enkele kleine boottrips om eilanden of rotskliffen te bezoeken. Dit is een ultieme fotografierondreis die het beste, maar tevens ook moeilijkst te bereiken deel van Schotland in het programma heeft.

Klimaat en kledij

Schotse zomer, maar dan noordelijker. Voorzie voldoende wind- en regendichte kleding. Het mag dan wel zomer zijn, we bevinden ons erg noordelijk. De wind stopt hier niet.

 

Materiaal

Op een allround reis zoals deze kan je zowat elke lens gebruiken, van groothoek voor landschappen en vogels dichtbij, macro voor bloemen en structuren tot zoom- of telelenzen voor close-ups van vogels. We nemen onze tijd voor fotografie, en dan is een statief altijd een uitstekende hulp om je fotografie nog beter te maken. Vanwege onze lange fotomomenten outdoor en het mogelijks wisselvallige weer transporteer je je fotomateriaal in een stevige fototas, en vergeet de regenhoes voor je camera niet. We gaan ook spelen met flits en filters, dus als je die hebt, neem die dan zeker ook mee. Yves is steeds paraat om je te helpen met allerlei fotografische vragen!

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag