Vertrokken!
12 dagen | 17 feb 2019 - 28 feb 2019

Fotografiereis naar Rusland: ijzig Baikalmeer

Beeld je in dat je wandelt op het metersdikke, glasheldere ijs van het grootste, diepste en zuiverste zoetwatermeer ter wereld. Dit is het Baikalmeer in de winter, met haar eindeloze ijsvlaktes, diepe barsten, kruiend ijs en sprookjesachtige grotten vol ijspegels. Reis mee naar één van de meest spectaculaire winterplekken ter wereld, diep in het Russische Siberië. Gekruid met een flinke portie Russische cultuur – denk aan de Transsiberische Express, sjamanen, logeren bij locals en onverwoestbare busjes op het ijs – en je krijgt een trip vol onvergetelijke momenten.

Helder als kristal

De facts & figures van het Baikalmeer zijn behoorlijk spectaculair: een lengte van 636 km, een breedte tot wel 80 km en een diepte tot 1642 m (!). Het meer vormt dan ook het grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld en bevat 20% van de wereldvoorraad aan zoet water. Het Baikalmeer stond destijds in voor 4/5 van de watervoorziening in de USSR.

Het water is er zo helder, dat je soms tot 40 meter diep kan kijken. Meer dan 5 maanden per jaar is het meer volledig bevroren en op bepaalde plaatsen wordt het ijs tot 2 meter dik. Het is vaak duizelingwekkend om in februari op dit glazen oppervlak te lopen. Doordat je zo diep kan kijken, zou je er bijna hoogtevrees van krijgen!

Deze fantastische plaats is een speeltuin voor landschapsfotografen. We gaan er dan ook volop het kristalheldere ijs afgewisseld met diepe spleten en barsten fotograferen in de beste lichtomstandigheden. Temperaturen kunnen zakken tot -20 °C, en dan rekenen we er de gevoelstemperatuur bij wind niet bij!

IJslandschappen en kleurrijk sjamanisme

Het Baikalmeer is zonder twijfel één van de meest spectaculaire ijslandschappen ter wereld om te fotograferen. De combinatie van zeer koude temperaturen en uiterst helder water creëert een eindeloze fotogenieke setting.

Op het foto-menu: kleine piekende eilandjes die lijken vastgevroren te zitten in een veld van ijs met meterslange barsten die fantastische sculpturen vormen, diepe grotten met plafonds vol ijspegels, rotskusten bedekt met een kraag van ijs, velden kruiend ijs, en nog veel meer fraais.

We profiteren van de lage zonnestand en trekken over het meer van west naar oost om op het ijs en op het land verschillende hotspots te bezoeken. We krijgen restanten van het oude Sovjetrijk te zien in kleine dorpjes en bezoeken het heilige centrum van het Siberische sjamanisme: Olkhon eiland.

Russische busjes en de Transsiberische Express

We willen ons tijdens deze reis helemaal onderdompelen in de lokale sfeer en kozen daarom hier en daar voor logies bij locals. Daar kunnen we de fameuze banja’s (vergelijk het met onze sauna’s) uitproberen. We eten mee aan tafel en smullen van de lokale visgerechten. De verse vis hebben we voordien samen met de bewoners gevangen, volgens de technieken van het traditionele ijsvissen.

Om deze Russische expeditie nog authentieker te maken, kozen we als transport op het ijs de typische UAZ-452 busjes van onverwoestbare Russische makelij.

Als kers op de taart nemen we op de terugweg een deel van de Transsiberische spoorlijn … in eerste klasse! Het treintraject loopt van Moskou tot Vladivostok, en is op zich al een fotografisch avontuur. Wij springen aan boord van de route die langs de oevers van het Baïkalmeer loopt met fenomenale vergezichten. Dit móet je hier gewoon doen.

Wat maakt deze fotografiereis naar het Baikalmeer zo bijzonder?

  • Je trekt naar een van de meest spectaculaire winterplekken ter wereld, begeleid door een topfotograaf.
  • Je logeert bij de lokale bevolking, gaat ijsvissen en bezoekt het heilige centrum van het Siberische sjamanisme.
  • Je beleeft een korte eersteklasserit in de befaamde Transsiberische Express: een onvergetelijk fotografisch avontuur.

Maak kennis met je reisbegeleider

Yves Adams droomde er als kind al van om ooit op het ijs van het Baikalmeer te lopen. Vorig jaar verkende hij er alle beste fotoplekjes en weet dus perfect waar je moet zijn voor de beste beelden. Als professioneel fotograaf kan Yves je tal van tips en trucs meegeven over hoe je deze ijswereld in beeld brengt zodat ook jij prachtige foto's hebt van het magische Baikalmeer. Yves maakt je stap voor stap wegwijs in de verschillende camera-settings, welke filters je moet gebruiken, hoe je je statief optimaal opzet en zelfs hoe je je fotorugzak moet dragen. Ben je een ervaren fotograaf, dan zal Yves je rustig laten werken, en je advies geven wanneer hij denkt je te kunnen helpen. Yves heeft al vele groepreizen op de teller als reisbegeleider en reist al jaren de wereld rond als fotograaf. Fotograferen in koude condities is zowat zijn stokpaardje. En dat zal je ongetwijfeld merken tijdens deze reis!
Meer over Yves
Benieuwd?
Het topmoment van de Baïkalmeer-reis
volgens reisbegeleider Yves Adams

Deze trip zit vol onvergetelijke momenten, die pure natuur combineren met authentieke cultuur. Traditioneel ijsvissen, logeren in de typische houten woningen bij de lokale bevolking, op het kristalheldere ijs wandelen … ik kan gewoonweg niet kiezen!

Is deze fotografiereis naar het Baikalmeer iets voor jou?

  • Je kan goed tegen koude temperaturen en vindt vroege ochtenden en late avonden voor de beste foto’s geen enkel probleem.
  • Je bent gepassioneerd door landschapsfotografie en wil er graag over bijleren, als beginner of gevorderd fotograaf.
  • Je hebt een gemiddelde conditie: we maken nooit lange wandelingen en betreden het ijs op een veilige manier met krammen op onze schoenen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

17/02
Vertrekdag! Brussel/Amsterdam - Irkoetsk (vlucht niet inbegrepen)

Vandaag vertrek je vanuit Brussel/Amsterdam richting Rusland. De vlucht is niet inbegrepen in de prijs.

18/02
Aankomst in Irkoetsk

We brengen een bezoek aan het historisch centrum en wandelen langs de Angara rivier.

19/02
Excursie rond Olkhon

We vertrekken met de bus naar Olkhon, waar we een excursie doen in de regio. Daarna trekken we naar Khuzhir.

20/02
Shoots bij zonsop- en zonsondergang

We starten de dag op het ijs: vanaf zonsopgang tot de middag. Daarna verkennen we Khuzhir en de Sjamaanrots. ’s Avonds pikken we in de buurt van Khuzhir ook zonsondergang mee.

21/02
Verkenning rondom Khuzhir

Zonsopgang en zonsondergang spenderen we op het ijs, daartussen verkennen we de wijde omgeving. We verblijven in Khuzhir.

22/02
Bezoek aan het Lena-reservaat en ijsvissen

Na zonsopgang op het ijs, trekken we naar het Lena-reservaat, de Solontsoyana baai en het meteorologisch station Solnechnaya. We verblijven ook in Solnechnaya, waar we ons aan traditioneel ijsvissen wagen.

23/02
Bezoek aan het Barguzin reservaat

We pikken opnieuw een wondermooie zonsopgang op het ijs mee. Na een laat ontbijt vertrekken we naar het Barguzin reservaat. We verblijven bij locals in traditionele houten woningen en sluiten de dag af met een sessie Banja (soort sauna).

24/02
Ust-Barguzin en lokale cultuur

Tussen de zonsopgang en zonsondergang op het ijs, gaan we naar Ust-Barguzin. We ontbijten laat en verblijven in een gasthuis op de oever van het meer, waar we enkele locals ontmoeten.

25/02
Bezoek aan hotsprings

We pikken zonsopgang mee op het ijs aan Svyatoy Nos schiereiland en bezoeken de hotsprings. Na zonsondergang vertrekken we naar Ust-Barguzin.

26/02
Transfer naar Uland-Ude

We verlaten Ust-Barguzin en trekken naar Uland-Ude met de bus. Onderweg maken we verschillende stops, waarna we overnachten in Uland-Ude.

27/02
Ritje op de Transsiberië Express!

Na een ochtendbezoek aan het Ivolginsk klooster, springen we op de Transsiberische trein van Ulan-Ude naar Irkoetsk (in 1ste klas!). We overnachting in een hotel in Irkoetsk.

28/02
Tot ziens Baïkalmeer! Irkoetsk - Brussel/Amsterdam (vlucht niet inbegrepen)

Na een stevig ontbijt, rijden we naar de luchthaven van Irkoetsk en reizen we via Moskou terug richting België/Nederland. De vlucht is niet inbegrepen in de prijs.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We logeren in uiteenlopende slaapgelegenheden. Van een luxueus hotel in Irkoetsk tot overnachtingen bij de lokale bevolking: samen ijsvissen en daarna verse traditionele visgerechten smullen.

Single optie is beperkt beschikbaar, meer bepaald in Irkoetsk en in Khuzhir.

Eventuele extra overnachtingen en onkosten in Moskou zijn niet inbegrepen in de prijs van de reis.

Transport

We verplaatsen ons met een binnenvlucht tussen Moskou en Irkoetsk. Daarna gaan we de bus op naar het eerste dorpje aan het Baikalmeer. Op en naast het ijs zijn de onverwoestbare en lekker warme Russische UAZ-452-busjes uitstekend geschikt. De busjes blijven steeds dicht bij ons in de buurt, zodat we van tijd tot tijd kunnen opwarmen.

Terug van het Baikalmeer naar Irkoetsk hebben we een ticket in eerste klasse op de Transsiberische Express. Deze rit langs de beroemde spoorlijn, met prachtige weidse uitzichten, maakt deze reis áf.

De internationale en nationale vluchten zijn niet inbegrepen in deze reis. Samen met de deelnemers gaan we op zoek naar de meest geschikte vluchten. Je moet rekenen op een 500 à 800 euro. Vluchten kunnen dan via ons geboekt worden of op eigen initiatief.

Klimaat en kledij

We zijn veel buiten in open terrein en mogen temperaturen verwachten tussen -10 °C tot zelfs -25 °C. Breng dus zeker dikke warme donsjassen, winterschoenen en dikke handschoenen mee! Een gedetailleerde paklijst met noodzakelijke spullen ontvang je na het boeken. Zo kan je je optimaal voorbereiden op deze bijna-pool-expeditie.

Op de meeste dagen gaan we ’s middags warm lunchen, en de auto’s blijven altijd bij ons: zo kunnen we van tijd tot tijd opwarmen.

 

Materiaal

Neem vooral groothoeklenzen mee en bereid je voor op een ijzig avontuur. We werken tijdens het beste licht in de vroege ochtend en late avond. De zon gaat deze periode nooit heel hoog, dus we kunnen de ganse dag fotograferen.

Zodra je geboekt hebt, sturen we je een checklist met fotografiespullen die je best meeneemt, maar belangrijk zijn uiteraard een stevig statief, filters en je landschapslenzen.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag