Een oude sportzaal, helemaal verlaten. © Thierry Vanhuysse
Nieuw leven verovert de daken. © Thierry Vanhuysse
De ramp die hieraan vooraf ging bracht heel wat onheil toe aan de lokale bevolking. © Thierry Vanhuysse
Sommige huisjes moesten plotsklaps verlaten worden. De natuur neemt sinds dien het lot in handen. © Thierry Vanhuysse
Zicht op Pripiat, de stad waarin alle werknemers van de centrale woonden. © Thierry Vanhuysse
Een klasje waarin nog tal van spullen liggen. © Thierry Vanhuysse
Niemand kon voorspellen wat de ramp teweeg zou brengen... © Thierry Vanhuysse
Het iconische reuzenrad. © Thierry Vanhuysse
De wiegjes staan er nog steeds. © Thierry Vanhuysse
Het is vandaag de dag mogelijk om onder begeleiding een bezoek te brengen aan Tsjernobyl. © Thierry Vanhuysse
Een oude woonkamer. © Thierry Vanhuysse
Een oude slaapzaal, helemaal vervallen. © Thierry Vanhuysse
Vertrokken!
5 dagen | 20 mei 2019 - 24 mei 2019

Fotografiereis naar Oekraïne: beklijvende urbex-ervaring in Tsjernobyl – I

Lege schoolbankjes, een langzaam vervallend zwembad, cinemastoeltjes waarin mensen ooit onbezorgd naar de film keken, compleet verlaten flatgebouwen … we zien ze allemaal door onze eigen fotolens in Tsjernobyl en het naburige spookstadje Pripjat.

Op die noodlottige aprildag in 1986 bleef de tijd er stilstaan. Begeleid door topfotograaf Thierry Vanhuysse trek je in alle respect, gewapend met je fototoestel, door de verlaten urban jungle van Tsjernobyl. Een ervaring om nooit te vergeten.

→ EEN VOLGENDE AFREIS NAAR TSJERNOBYL IS VOORZIEN EIND NOVEMBER 2019. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE.

Wat vooraf ging …

Op 26 april 1986 loopt het grondig mis in Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Door het uitschakelen van veiligheidsmechanismen tijdens enkele testen ontstaan 2 ontploffingen die grote gevolgen hebben … Er komt een ongeziene radioactieve wolk vrij die hoog in de lucht wordt geblazen en meegevoerd wordt door de wind. De onheilspellende wolk verspreidt zich de komende uren en dagen over een groot deel van Europa.

Een dag later worden de 50.000 inwoners van het stadje Pripjat, dat op 4 km van de centrale ligt, geëvacueerd. In enkele uren tijd moeten mensen er hun volledige hebben en houden achterlaten om nooit meer terug te keren. Intussen ligt de stad er al 30 jaar volledig verlaten bij …

“Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time.” 

De momenten ter plaatse zijn beklijvend en zullen ongetwijfeld een diepe indruk nalaten. We betreden deze plek dan ook met alle nodige respect. We beperken onze impact tot een minimum en we staan in groep intens stil bij het drama dat hier is gebeurd. Met onze beelden proberen we de impact van deze kernramp weer te geven en hopen we onze omgeving duidelijk te maken dat dit nooit meer zou mogen gebeuren.

Unieke stad in beeld

In Tsjernobyl wandel je door een stuk geschiedenis, een plaats waaruit mensen van het ene op het andere moment verdwenen. We komen op locaties waar je als individu nauwelijks binnengeraakt, met STARLING wel. De begeleiding ligt in de professionele handen van Thierry Vanhuysse én een ervaren lokale gids. Voor beide gidsen staat veiligheid voorop.

Thierry geeft je ter plaatse advies, tips en trucs, zodat je meteen je skills bijschaaft en sowieso met schitterende beelden huiswaarts keert. Je reist in een kleine groep van zes deelnemers, waardoor je alle ruimte hebt om te fotograferen en bij te leren.

Een must voor urbex lovers

Voor urbex-fotografen is deze trip een once in a lifetime. Ook als beginner ben je welkom. Doordat we in een kleine groep reizen, heeft iedereen voldoende ruimte om goed te kunnen fotograferen. Bovendien is optimale individuele begeleiding en bijsturing mogelijk. ’s Avonds bekijken we elkaars beelden en geeft Thierry je feedback. Ook maken we de tijd om onze ervaringen en gedachten met elkaar te delen. We zijn tenslotte op een plaats waar zich 30 jaar geleden iets onwezenlijks heeft afgespeeld.

Een greep uit de fotolocaties in en rond Tsjernobyl: een ziekenhuis, kindercrèches, scholen, een cinema, het marktplein, het dak van het cultureel centrum, een desolaat pretparkje, een zwembad, het dak van een hotel, de koeltoren zelf, een zomerkamp, het dorpje Krasne, zonsondergang vanop de 16de verdieping van een verlaten flatgebouw, Duga-radarstation, Jupiter-fabriek …

Wat maakt deze fotografiereis naar Tsjernobyl zo bijzonder?

  • Je komt op plaatsen waar je anders niet kan komen.
  • Je maakt beklijvende urbex-beelden in een spookstad.
  • Een topfotograaf begeleidt je bij het fotograferen én geeft opbouwende feedback op je foto's.

Maak kennis met je reisbegeleider

De gerenommeerde stadsfotograaf Thierry Vanhuysse reisde al dertien keer naar Tsjernobyl en kwam steevast naar huis met indrukwekkende beelden. Zijn doel voor deze trip: ervoor zorgen dat jij ook uitzonderlijke foto's kan maken!
Meer over Thierry
Het topmoment van deze reis
volgens reisbegeleider Thierry Vanhuysse

De eerste keer dat je alleen rondloopt in een compleet verlaten ziekenhuis in Pripjat … een beklijvend gevoel dat je eeuwig opnieuw kunt oproepen.

Benieuwd naar de ervaringen van reizigers die je voorgingen?
Jos
deelnemer in 2017

Voor mij was dit een zeer geslaagde fotoreis. De gidsen hielden rekening met iedereen en pasten het reisprogramma aan naar onze wensen. Zo maakten we een extra tussenstop op een plek die ik zelf graag wilde fotograferen. Thierry is bovendien een gedreven en sociaal geëngageerde gids. Hij deelt zijn kennis en heeft de nodige aandacht voor iedere deelnemer. Waarvoor dank!

Luc
deelnemer in 2018

Het was een reis om nooit te vergeten. Het raakte me sterk wat een ramp zoals deze kan veroorzaken. Gids Thierry heeft de gave om op de juiste manier met mensen om te gaan, ook als je het emotioneel moeilijk hebt. Thierry en de lokale gids zorgen bovendien voortdurend voor ieders veiligheid en verdienen een dikke pluim.

Christ'l
deelnemer in 2018

Ik ben zeer tevreden over het verloop van deze reis en ben – al zeg ik het zelf – met heel wat mooie beelden naar huis gekomen!

Is deze fotografiereis naar Tsjernobyl iets voor jou?

  • Je bent een fan van urban exploring.
  • Verlaten plekken en spooksteden trekken je aan als magneten.
  • Je bent een beginnend of ervaren fotograaf.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

20/05
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Kiev

We vliegen vanuit Brussel of Amsterdam naar Kiev. Bij aankomst voorzien we ons van lokale munt en brengt een busje ons tot aan het hotel. We maken een namiddagwandeling door Kiev en overnachten er ook.

21/05
Tsjernobyl en Pripjat

Na het ontbijt verlaten we om 8.30 uur de hoofdstad Kiev en rijden we richting Tsjernobyl. Meteen na het inchecken in het hotel gaan we fotograferen in Tsjernobyl en Pripjat. We lunchen en dineren in het hotel. ’s Avonds is er ruimte om de dag te bespreken.

22/05
Tsjernobyl en Pripjat

We nemen ons ontbijt, middagmaal en avondmaal in ons hotel in Tsjernobyl. De hele dag brengen we fotograferend door in Tsjernobyl en Pripjat. Opnieuw nemen we ’s avonds de tijd om de foto’s te bekijken en de dag te bespreken.

23/05
Tsjernobyl en Pripjat

We ontbijten en lunchen een laatste keer in het hotel in Tsjernobyl. Tot 18 uur kunnen we nog foto’s maken in Tsjernobyl en Pripjat, daarna vertrekken we naar Kiev. We dineren en overnachten daar.

24/05
Terugreis Kiev - Brussel/Amsterdam

Na het ontbijt verlaten we het hotel in Kiev om met een busje naar de luchthaven te rijden. Van daar vliegen we terug naar Brussel of Amsterdam.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Zowel in Kiev als in Tsjernobyl is het hotel van standaard kwaliteit. Gezien er in Tsjernobyl maar twee hotels zijn, hebben we weinig keuze. Iedere deelnemer krijgt een éénpersoonskamer, koppels kunnen uiteraard een kamer delen.

Transport

We nemen het vliegtuig richting Kiev, van waaruit we comfortabel vervoer (mét eigen chauffeur) voorzien naar Tsjernobyl (een rit van ongeveer 2 uur).

Klimaat en kledij

Voorzie voldoende warme kledij, een warme jas, een muts en stevige stapschoenen. Neem liefst een extra paar schoenen, handschoenen en oude kledij mee om in de getroffen zone zelf rond te lopen, zodat je andere kleren kan aandoen als we de zone verlaten. In gebouwen die al 30 jaar leeg staan, kan je best vuil worden. Breng ook enkele plastic zakken mee om je vuile kleren en schoenen op te bergen. 

De reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie. De meeste verplaatsingen gebeuren met de auto en we stappen niet veel. In de gebouwen zelf is er vaak wat licht klim- en klauterwerk, maar dit is voor iedereen haalbaar.

Meer informatie volgt uiteraard na je inschrijving!

Radioactieve straling?

Tijdens deze trip van 3 dagen kom je in contact met een dosis straling die ongeveer overeenkomt met die van anderhalve röntgenfoto, of die van een trans-Atlantische vlucht.

In de afgelopen 30 jaar zijn de radioactieve isotopen tot op een veilige diepte in de bodem gezakt. De lokale gids en STARLING-gids Thierry kennen de plekken waar dit nog niet het geval is en blijven er weg.

IS HET VEILIG?

Ja … Het is veilig. Zoals reeds eerder vermeld worden alle eventueel onveilige plaatsen vermeden. We nemen geen onnodige risico’s! We blijven steeds als groep samen en luisteren naar de richtlijnen van de lokale gids en van Thierry. Gelieve op geen enkel ogenblik de groep te verlaten zonder iemand op de hoogte te brengen. We houden steeds rekening met de staat van de gebouwen vooraleer deze te betreden en hebben constant een Geiger-Müller teller ter beschikking om de hoeveelheid straling na te gaan.

HOE ZIT HET NU MET DIE STRALING?

Radioactieve isotopen zijn “zwaar” en zakken elk jaar dieper in de bodem. Dit aan een gemiddeld tempo van 1cm per jaar. Gezien de ramp 30 jaar geleden gebeurde is de straling slechts een fractie van wat ze toen was. Zich verplaatsen in het gebied kan dus op een veilige manier. We blijven nooit zeer lang op één en dezelfde locatie waardoor de blootstelling aan straling tot een minimum beperkt zal worden. De gekende meer radioactieve plaatsen worden uiteraard vermeden! Gedurende de 3 dagen ter plaatse komen we in contact met een hoeveelheid straling die te vergelijken valt met het ondergaan van anderhalve RX-foto van de longen, ofwel met de hoeveelheid straling die we oplopen tijdens een trans-Atlantische vlucht. Straling wordt gemeten in microSievert/uur. Tijdens de trip krijgen we gemiddeld een 6tal microSievert straling binnen. De wereldwijde veiligheidslimiet waar je als particulier blootgesteld mag aan worden ligt op 1000 microSievert per jaar. We zitten daar dus ver beneden. Elke avond bij het verlaten van de zone wordt het materiaal gemeten op straling en dient iedereen door een machine te passeren die de straling meet. Indien er een radioactief deeltje “zou” blijven kleven aan schoenen of kledij dan wordt dit ter plaatse met wat water afgewassen en klaar.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag