Nog 4 plaatsen
10 dagen | 11 sep 2022 - 20 sep 2022

Fotografiereis naar Kirgizië: workshop traditionele portretfotografie

Ben je gepassioneerd door mensen, cultuur en fotografie? Wil je je vaardigheden rond portretfotografie bijschaven of je portfolio aanvullen met unieke actiefoto’s? Dan is deze negendaagse fotografiereis naar Kirgizië, opgevat als een heuse workshop portretfotografie, iets voor jou. Begeleiders van dienst: een professioneel fotografenkoppel, gespecialiseerd in het vastleggen van emoties, culturen en portretten. Elke dag leer je van hen nieuwe technieken. Een heerlijke reis naar een kleurrijk land met een rijke mix van onbekende sporten, cultuur en fotogenieke mensen. 

Circus, arenden en ruiters in Kirgizië

Kirgizië barst van de lokale tradities en cultuur. Omdat het land sinds mensenheugenis op een kruispunt van belangrijke handelsroutes ligt, is haar geschiedenis erg rijk. Het volk aan de voet van de Himalaya beoefent tal van onbekende sporten met bijhorende kledij en kleurrijke sjaals. We kunnen ons nog iets voorstellen bij boogschieten en paardrijden. Minder bekend zijn Kirgizisch worstelen, jagen met arenden en kok-boru, een Centraal-Aziatische paardensport die voortvloeide uit het jagen.

We vatten de reis aan in de hoofdstad van Kirgizië, waar we te gast zijn bij het Bishkek State Circus. Ook al is het gebouw op zich erg fotogeniek, wij mogen er naar binnen om de artiesten in actie te fotograferen. We spelen met licht en sluitertijden als we deze mensen op beeld vastleggen. Vervolgens trekken we naar de omgeving van het alpiene meer Song-Kol waar we met modellen werken om de traditionele sporten van Kirgizië op beeld vast te leggen. We fotograferen ook het leven in typische yurts en spelen zelf enkele traditionele sporten: puur genieten!

Fotografie-ervaring is vereist, sportiviteit is niet strikt noodzakelijk ;).

Een reis als workshop portretfotografie

Deze fotografiereis naar Kirgizië is uniek omdat ze uitgewerkt is als een echte workshop, waarbij portretfotografie en actiefotografie centraal staan. Alle stappen en aspecten van fotografie komen aan bod. Dat maakt dat je naast het maken van een eigen reeks fantastische foto’s ook erg veel bijleert tijdens deze reis.

We doen tijdens de eerste dagen aan indoor fotografie. Hierbij hebben we de lichtomstandigheden helemaal onder controle. Daardoor kunnen we ons toespitsen op drie belangrijke aspecten van portretfotografie: het onderwerp, de lichtinval en de omgeving of het verhaal. Deze drie vormen de basis voor een sterk portret dat een verhaal vertelt.

Nadat we deze drie punten goed hebben ingeoefend, trekken we naar buiten om ze verder toe te passen bij het maken van onze beelden. Foto’s maken op mooie en interessante locaties is net een tikkeltje uitdagender omdat we niet alle lichtomstandigheden onder controle hebben. Het is een kunst om alle aspecten te verweven tot een geslaagde foto.

© Sebastian Vervenne – Estibalitz Soto Alañon / Visualize

Nabewerking voor perfecte finish

Fotografie stopt niet op het moment dat je de knop van je camera hebt ingedrukt. Een goede foto staat of valt met het geheel: van een goede voorbereiding van de reis tot het moment dat je thuis de laatste hand legt aan je foto’s. Enkele basistechnieken PhotoShop laten je toe om nog net iets meer voldoening en resultaten te halen uit je foto’s. Dit zijn fotografietechnieken zoals retoucheren, waarbij je zelf uitmaakt in welke mate je ze toepast.

Wat maakt deze fotografiereis naar Kirgizië zo bijzonder?

 • Je fotografeert worstelende ruiters in traditionele kleding, circusartiesten, beklijvende jachtpartijen met arenden en eeuwenoude varianten van boogschieten in een fantastische setting. 
 • Je begeleiders zijn erg bereisd in Centraal-Azië en weten dus waar ze aan toe zijn. Dankzij hun ervaring en maandenlange voorbereiding krijg je de allerbeste fotografische opportuniteiten.
 • Deze reis is niet zomaar een fotografiereis, maar wel een echte workshop. Het hele programma is op die manier samengesteld dat het hele proces (leren - fotograferen - nabewerken) er is in opgenomen.
STARLING groepsreizen
Fotografiereizen
Workshops
Reisfotografie

Maak kennis met je reisbegeleiders

Sebastian Vervenne is een professionele landschapsfotograaf met een zwak voor sport. Die passies combineert hij als hij beelden vanuit de helikopter voor de Ronde van Frankrijk maakt. Een heerlijke combinatie! Sebastians partner, Esti Soto Alañon, deelt deze passie samen met hem. Als sportfotografe specialiseerde zij zich in niet-alledaagse sporten en heeft ze een bijzondere aandacht voor dames in de sportwereld. Dit prachtige duo van begeleiders reist samen zolang ze elkaar kennen. Ze houden van niet-alledaagse bestemmingen en van een diversiteit aan beelden. Zowel mensen, landschappen als dieren komen aan bod en bij voorkeur de mix van dit allemaal!
Meer over Estíbalitz & Sebastian
Benieuwd?
Daarom moet jij mee naar Kirgizië
volgens reisbegeleider Sebastian Vervenne

De setting en de onderwerpen zijn op deze reis van onwaarschijnlijke fotografische kwaliteit. Je doorloopt de hele reis een echt fotoleerproces. We beginnen eerst met indoor fotografiesessies, pas later schakelen we over op outdoor. Ook aan nabewerking besteden we aandacht, wat garant staat voor heerlijke beelden!

Bisjkek is als kruispunt van culturen bijzonder geschikt als fotografieobject
vertelt reisbegeleider Sebastian Vervenne

Mensen in Kirgizië staan nog erg dicht bij hun oorspronkelijke cultuur. De klederdracht is spectaculair, de sporten die ze beoefenen nog veel meer. De mensen hier zijn in topconditie, wij hoeven dat niet zo te zijn (lacht). Deze reis is een intense beleving van rekening houden met de omstandigheden, fotografie en het nabewerken. Fotografie stopt immers niet wanneer je hebt afgedrukt!

Is deze fotografiereis naar Kirgizië iets voor jou?

 • Je bent gepassioneerd door reisfotografie en bent niet bang om mensen en culturen te portretteren.
 • Je hebt ervaring met fotografie. De verschillende parameters van een camera zijn geen geheim voor jou.
 • Ook het bewerken van fotobestanden en het programma PhotoShop zijn voor jou vertrouwd.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
11/09
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Bisjkek

We vertrekken richting Bisjkek.

12/09
Aankomst Bisjkek - kennismaking circusartiesten - fotografiebriefing maken

Na aankomst te Bisjkek krijgen we een introductie van de circusmodellen. De eerste fotoshoot zal de dag nadien plaatsvinden in het Bishkek State Circus. De modellen tonen ons hun vaardigheden zodat we de mogelijkheden kunnen inschatten.

Elke fotograaf bereidt een briefing voor, zodat factoren als licht, gemoed, prestatie en compositie goed voorbereid zijn voor elke foto en setting.

13/09
Fotograferen in het Bishkek State Circus

Vandaag zijn we een hele dag met indoor fotografie aan de slag in het Bishkek State Circus. Deze sessie is een opwarming voor de dagen hierna. Een indoor locatie zorgt voor meer gecontroleerde lichtomstandigheden.

Er zal een model beschikbaar zijn voor elke twee fotografen. ‘s Morgens werken we verder aan de voorbereide briefing en beginnen we alvast te fotograferen.

Na een lunchpauze volgt het effectieve fotograferen. ‘s Avonds bekijken we op PhotoShop wat er beter kon: we vervangen kleuren, voegen effecten toe, …

Vergeet niet de laptop op te laden voor de volgende dagen!

14/09
Fotografie en transfer naar Song-Kol

Vandaag zijn we voornamelijk op doorreis, maar we lassen een break in voor een eerste fotoshoot met onze 2 gidsen/modellen.

We beginnen de dag met transport naar een locatie net buiten Bisjkek waar we modellen op locatie fotograferen in het eerste licht. Onderweg naar Song-Kol volgt er lunch. Hierna verplaatsen we ons opnieuw richting een outdoor locatie. We gebruiken de rit om onze volgende sessie te bespreken: waar we beginnen, hoe we de situatie inschatten, …

Tot slot installeren we ons yurtkamp in Song-Kol en maken we ons klaar voor een avondsessie fotografie van de yurtactiviteiten. ‘s Avonds volgt de gebruikelijke PhotoShop-sessie.

15/09
Song-Kol en omgeving

Vandaag fotograferen we in de buitenlucht nabij Song-Kol. Het dagelijkse leven in een yurtkamp en de Kirgizische sporten zijn onze onderwerpen.

We starten met het fotograferen van modellen op locatie en controleren de lichtomstandigheden. We hebben hierbij extra aandacht voor het harmoniseren van onderwerp en landschap in één beeld.

In de namiddag fotograferen we een Kirgizisch spel.

Bereid je voor op de zonsondergang- en avondfotografie. Er is tijd voorzien om problemen of uitdagingen te bespreken.

16/09
Omgeving van Song-Kol en Naryn

We fotograferen ‘s morgens de omgeving van het yurtkamp en verplaatsen ons naar de volgende locatie.

We fotograferen modellen op locatie en leren de lichtomstandigheden controleren. Tegelijk hebben we oog voor een interessante compositie waarbij landschap en onderwerp versmelten tot een verhaal.

In de namiddag vertrekken we naar Naryn.

17/09

Verplaatsing naar het yurtkamp in Eki-Naryn.

18/09
Eki-Naryn

Vandaag begint de dag in Eki-Naryn: fotograferen van modellen en Kirgizische sporten (zoals bijvoorbeeld Salburuun). Opnieuw brengen we fotografie van modellen op locatie in de praktijk: licht, onderwerp en landschap vormen een harmonisch geheel.

Na de lunch is er een Kok-Boru spel waarbij we kunnen fotograferen.

In de namiddag volgt een sessie fotograferen van zonsondergangen. ‘s Avonds kaarten we na over de dag.

19/09
Eki Naryn en Yssik-Kul

‘s Morgens besteden we aandacht aan het leven in het yurtkamp. Erna verplaatsen we ons richting de volgende locatie, Issyk-Kul. We spenderen tijd aan fotografie van modellen, hebben oog voor verschillende lichtcondities en het integreren van landschappen in actiefoto’s.

‘s Avonds volgt een show waarbij we vaarwel zeggen aan dit mooie land.

20/09
Sakzka Vallei + verplaatsing naar Bishkek en terugvlucht

We staan vroeg op vandaag om de zonsopgang te fotograferen in de Skazka Vallei.

Daarna verplaatsen we ons terug naar de hoofdstad en vertrekken vervolgens richting België. Vaarwel Kirgizië!

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie en transport

We overnachten in gasthuizen van standaard kwaliteit en yurtkampen.

In Kirgizië zelf verplaatsen we ons met een minibus. De wegen zijn van uiteenlopende kwaliteit.

We mikken op rechtstreekse vluchten van Amsterdam/Brussel naar de plaats van bestemming. Als dit niet mogelijk is, zoeken we in overleg met de reizigers naar het best mogelijke alternatief. Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Reken voor de vluchten op 400 – 800 euro per persoon. Bij gegarandeerd vertrek zullen we een vluchtvoorstel doen. Je kan de vluchten dan via ons boeken indien gewenst. Je kan de vluchten ook op eigen houtje boeken.

Klimaat en kledij

‘s Ochtends en ‘s avonds kan het wat frisser zijn. in de yurts is er gewoonlijk een gezellig vuurtje, maar hou rekening met vriestemperaturen ‘s nachts en ‘s morgens. Voorzie voldoende warme kledij (incl warme handschoenen, muts, thermisch ondergoed) om comfortabel te werken.

Neerslag is altijd mogelijk, een paraplu is dus geen overbodige luxe.

Fotografie

Deze reis is een workshop waarbij portretfotografie en het fotograferen van sportatleten in Kirgizië centraal staan. Om het absolute maximum uit deze reis te halen, is een goede basiskennis van fotografie vereist. Ben je het gewoon om foto’s te bewerken, ken je de instellingen van je apparaat en kan je genieten van een simpele compositie? Dan is deze reis helemaal geschikt voor jou.

Om deze reis tot een succesvol einde te brengen hebben we hier alvast enkele zaken opgelijst die je best voorziet. Zo komt de trip helemaal tot z’n recht.

 • Materiaal: DSLR camera met verschillende lenzen (24 – 200 mm)
 • Statief
 • Flitser (speedlite met radio transmitter)
 • Laptop en kaartlezer
 • Adobe Lightroom en Adobe Photoshop (pre-production work)
 • Notaboekje met een aantal kleurenpennen
 • Tekengerief
Nog 4 plaatsen
10 dagen | 11 sep 2022 - 20 sep 2022

Fotografiereis naar Kirgizië: workshop traditionele portretfotografie

Reizigers: Min 6 - Max 8
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door professionele STARLING-fotograaf
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands, Engels
Opties
Eénpersoonskamer
+ 185 euro per persoon
2575 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons