18 dagen | 17 feb 2020 - 05 mrt 2020

Fotografiereis naar Japan: adembenemende winter

昇る太陽の土地で歓
Ofte: welkom in het land van de rijzende zon! Laat je tijdens verbazen door de meest adembenemende plekken in het winterse Japan. Ver weg van de klassieke toeristische hotspots trekken we van fotogenieke berglandschappen naar ijzige kusten. Deze reis biedt het beste van Japan voor de natuurfotograaf die elke dag op zoek is naar unieke shots. Van schattige sneeuwmakaken tot reusachtige Stellers zeearenden, Japan in de winter is een absolute must. 

Uitgekiend programma voor fotografie

Elke dag opnieuw krijg je tal van fotokansen in de beste lichtomstandigheden. We doorkruisen het land, maar werken altijd dicht bij onze minibus en leggen zelden grote afstanden te voet af.

Starten doen we met een bezoek aan de sneeuwmakaken die baden in heetwaterbronnen. Daarna trekken we naar het eiland Hokkaido voor de wilde zwanen. Hoewel hun naam het tegendeel suggereert, zijn die hier onvoorstelbaar tam. Bovendien is de setting uiterst fotogeniek.

Een hoogtepunt van de reis zijn de tochten met ons eigen schip. Zo fotograferen we van op korte afstand de machtige Stellers zeearenden! Close-ups zijn echt geen uitzondering.

Ook niet te vergeten: de gracieuze Japanse kraanvogels, die ooit bijna waren uitgestorven. Verder duimen we voor tot de verbeelding sprekende soorten als Blackiston’s visuil, oeraluil, sikaherten, zeearenden …

Bereid je voor op volle dagen fotograferen. Je keert gegarandeerd terug met een enorme hoeveelheid unieke beelden!

Wat maakt deze reis zo bijzonder?

  • De winter laat een heel ander licht schijnen op de indrukwekkende Japanse natuur.
  • Je vaart naar het pakijs om er machtige vogels als zee-arenden en Stellers zeearenden te ontmoeten.
  • Met wat geluk kan je de spectaculaire baltsdans van de Japanse kraanvogel fotograferen.
  • Je maakt mystieke mistbeelden rond Lake Kussharo, al dan niet met wilde zwanen in actie. En je ziet badende sneeuwmakaken in Jiogkudani!

Maak kennis met je reisbegeleiders

Fotograaf en lesgever Jeffrey Van Dale inspireert je met adembenemende beelden, praktische tips en zijn aanstekelijke enthousiasme. Ook in Japan, dat hij voor de tweede keer bezoek, zal Jeffrey met heel veel plezier zijn passie voor natuur en fotografie doorgeven! Aan zijn zijde vind je Yves Adams. Yves is één van onze professionele wildlife fotografen met een 6de zintuig voor de beste resultaten. De trip kreeg vorm dankzij hem. Yves neemt alleen vrede met het allerbeste, net als Jeffrey. Met andere woorden, een dreamteam voor een niet te overtreffen trip naar Japan!
Meer over Jeffrey & Yves
Volgens
reisbegeleider Jeffrey Van Dale
is het onmogelijk om één hoogtepunt te kiezen

Deze reis is gewoon een aaneenschakeling van topmomenten! De wilde zwanen zien ontwaken in het blauwe uurtje, met de zon die de toppen van de achterliggende besneeuwde bergen aanraakt. De dansende kraanvogels in een witte minimalistische omgeving. De sneeuwmakaken die van hun warme bad genieten. Met de boot naar het pakijs varen, op zoek naar arenden. Ik kan gewoon niet kiezen! En daar komt die prachtige Japanse cultuur dan nog eens bij. Hoe kan je kiezen?

Dit vond
Simonne
deelnemer in 2018

Het was vermoeiend maar oh zo aangenaam. De groep vormde een geheel, wie het nodig had kreeg ondersteuning. Voor deze 2 gidsen doe ik mijn petje af, zij krijgen mijn respect over de hele lijn.

Jack & Gerda
deelnemers in 2018

Dit was onze eerste reis met STARLING en er volgen er meer!

Dit zegt
Stefan
deelnemer in 2018

Mijn verwachtingen zijn ruim overtroffen! Prachtige reis, niets aan te passen wat mij betreft.

De ervaring van
Geert
deelnemer in 2018

Beide gidsen zijn prachtige vakmensen die hun kennis wat graag delen. Zelf heb ik jammer genoeg een spierscheur opgelopen tijdens de reis. De hulp die ik van de gidsen kreeg, naast die van de medereizigers, was buitengewoon. Ik kan enkel lof geven aan deze mensen. Buiten uiteraard mijn ongeval, was de hele reis een grote meevaller.

Is deze fotografiereis naar Japan iets voor jou?

  • Natuur en fotografie zijn voor jou onlosmakelijk verbonden.
  • Ook als weinig ervaren natuurfotograaf of -reiziger ben je erg welkom op deze reis. Onze gids staat aan je zij!
  • Je laat je niet tegenhouden door bijtende kou.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

17/02 - 18/02
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Tokio (vluchten niet inbegrepen)

We vliegen (niet inbegrepen) vanuit Zaventem of Schiphol naar de luchthaven Haneda of Narita, waar we op 18/02 aankomen. We overnachten in een hotel vlakbij de luchthaven. Vanaf het moment we voet aan grond zetten is alles inbegrepen van de reis, tenzij anders vermeld.

Lees meer Lees minder
19/02
Rit naar Kambayashi Onsen

We rijden naar het Monkey Park in Jiogkudani. Dit is een onderdeel van het Joshinetsu Kogen National Park in Naganoprovincie, ten noordwesten van Tokio. De naam Jigokudani betekent ‘vallei van de hel’, wegens de talloze heetwaterbronnen die koken, borrelen en stoomwolken produceren. Het kokende water stroomt uit de diepe spleten in de bevroren grond, omringd door steile beboste kliffen.

Rond lunchtijd checken we in ons traditioneel Japanse pension of ryokan. Dit ligt vlakbij het begin van het wandelpad naar het Monkey Park. In de namiddag bezoeken we er de heetwaterbronnen en fotograferen we de sneeuwmakaken die komen baden.

We verblijven drie nachten in een typisch pension

Lees meer Lees minder
20/02 - 21/02
Sneeuwmakaken in bad

We starten elke ochtend met een relatief makkelijke wandeltocht van een halfuurtje naar de heetwaterbronnen. Gedurende twee volle dagen nemen we de tijd om de sneeuwmakaken uitvoerig te fotograferen. Met wat geluk krijgen we wat sneeuw en kunnen we unieke beelden schieten. We lunchen telkens in een restaurantje vlakbij de bronnen, waar we wat kunnen opwarmen. In de late namiddag keren we terug naar het pension.

Lees meer Lees minder
22/02
Van Tokio naar Lake Kussharo

’s Morgens vertrekken we vroeg naar de luchthaven Haneda in Tokio. We nemen er een binnenlandse vlucht naar Kushiro, in het oosten van het eiland Hokkaido. Ons typisch Japanse pension Kita Fukuro ligt aan de oevers van het pittoreske Lake Kussharo. Als we tijdig aankomen, gaan we in de late namiddag nog met onze camera op pad.

Lees meer Lees minder
23/02
Lake Kussharo

Lake Kussharo is omringd door heetwaterbronnen die de randen van het meer ijsvrij houden. In deze stomende waterpartijen overwinteren grote groepen wilde zwanen. Hoewel hun naam iets anders doet vermoeden, zijn deze best tam. Een dag vol goede fotokansen dus, zowel actieshots van de zwanen als landschapsbeelden. Want de mist en de grillig gevormde bomen zorgen voor een mystieke sfeer die elke fotograaf weet te bekoren. We blijven aan het meer tot na zonsondergang. Dan pas keren we terug naar ons pension voor een welverdiend avondmaal.

Lees meer Lees minder
24/02
Nemuro
25/02
Rausu

Eerst trekken we naar het meest oostelijke punt van Hokkaido: het Shiretoko-schiereiland, sinds 2015 aangeduid als UNESCO-werelderfgoed. Het is het meest zuidelijke punt op het Noordelijke halfrond waar zee-ijs gevormd wordt, door de Oyashio (Koerillenstroom).

Onderweg naar Rausu bezoeken we enkele plaatsen waar we de oeraluil kunnen zien en stoppen we op fotogenieke plekjes.

Onze eindbestemming is vandaag de havenstad Rausu. Van hieruit vertrekken we morgen per boot richting pakijs, waar de Stellers zeearenden verblijven. Als we tijdig aankomen, lassen we in de namiddag nog een sessie in om deze machtige vogels te fotograferen.

We verblijven 3 nachten op hotel in Rausu.

Lees meer Lees minder
26/02 - 28/02
Op zee!

Twee keer vertrekken we bij zonsopgang met ons gecharterde schip naar het pakijs. Daar kunnen we grote groepen zeearenden en Stellers zeearenden verwachten. Bereid je voor op zeer close-encounters met deze grote vogels!

De arenden gebruiken de ijsbergen in het pakijs als uitkijkposten. Met het schip slalommen we tussen de arenden en zorgen we voor de mooiste achtergrond, misschien zelfs met de opgaande zon.

Blijkt het weer te wisselvallig om uit te varen, dan hoeven we ons niet meteen zorgen te maken: we hebben hier een reservedag voorzien.

Afhankelijk van de weers- en ijsomstandigheden kunnen we in de namiddag extra boottochten maken (niet inbegrepen in de prijs). Of we gaan de omgeving verkennen in het Shiretoko National Park. Daar zoeken en fotograferen we soorten als het sikahert, de oeraluil en de vos. Ook kunnen we hier opnieuw wilde zwanen in beeld brengen in een prachtige omgeving.

Verder spenderen we twee avonden aan het observeren en fotograferen van Blackiston’s visuil. Bovendien zijn de winterlandschappen hier zeer indrukwekkend, dus ook daaraan schenken we zeker de nodige aandacht.

Lees meer Lees minder
01/03 - 02/03
Baltsende kraanvogels in Tsurui

Vanuit Rausu rijden we naar Tsurui, in het Akan-district: het broedgebied van de Japanse kraanvogel! Zodra de temperatuur wat stijgt, beginnen de gracieuze kraanvogels aan hun spectaculaire baltsdans. We spenderen dan ook telkens de namiddag op de populaire observatieplaatsen Tsurui en Akan.

We zorgen dat we daar op tijd zijn om de voederbeurten te fotograferen, want dan zijn de kraanvogels het actiefst. Ook zeearenden en zwarte wouwen komen mee-eten tijdens deze voederbeurten. Uitdagende fotokansen te over, dus!

Tijdens de ochtenden vatten we post op de bekende Otowa-brug. Hier hebben we een prachtig zicht op de zonsopgang boven de mistige rivier met kraanvogels.

We verblijven drie nachten in een hotel in Tsurui.

Lees meer Lees minder
03/03
Van Tsurui terug naar Tokio

Na een laatste ochtendshoot bij de kraanvogels is het tijd om terug naar Tokio te reizen, waar we 2 nachten verblijven in hetzelfde hotel als bij het begin van de reis.

Lees meer Lees minder
04/03
Op verkenning in Tokio ...

Uiteraard met het fototoestel in de aanslag: leg jouw indrukken vast van deze geschifte metropool! In je fotoalbum zorgen ze voor mooie contrasten met je natuurbeelden …

Lees meer Lees minder
05/03
Terugreis Tokio-Brussel/Amsterdam

In da nacht of ochtend vertrekken we naar de luchthaven van Haneda of Narita voor onze terugvlucht richting Brussel of Amsterdam.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven in traditionele pensions (ryokans) en B&B’s. Hier krijgen we het lekkerste eten voorgeschoteld: de authentieke Japanse keuken! We slapen op een tatami en baden in een sento (gescheiden voor mannen en vrouwen). Kan het traditioneler? Oh ja, vergeet de kimono en slippers uit je kamer niet!

 

Transport

In Japan verplaatsen we ons met een eigen bus met chauffeur. De bus telt meer zitplaatsen dan reizigers, dus iedereen heeft een goede plaats. Daarnaast nemen we 2 keer een binnenvlucht.

De internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis. Je kan deze bij ons bijboeken, of zelf regelen.

Klimaat & kledij

We verwachten veel sneeuw en lage temperaturen, tot max. -20°C. Zorg dus dat je goed voorbereid bent op de kou. Uiteraard helpen we je daarbij. We informeren je uitvoerig over het soort kledij dat je best meebrengt. Ook hoe je je fotomateriaal moet beschermen, hoor je van ons!

 

Boek binnenkort deze reis

Wees er als eerste bij!

We leggen de laatste hand aan het organiseren van deze reis. Wil je als eerste een mailtje ontvangen als je deze reis kan boeken? Laat dan zeker je e-mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag