Het ondergaan van de zon boven de vijver. © Bence Máté
Een wedstrijdje vissen! © Bence Máté
Bence Maté in actie! © Bence Máté
De kijkhut met laag perspectief. © Bence Máté
Kijkhut met laag standpunt voor het drinkbad. © Bence Máté
Een nachtelijke ontmoeting bij maanlicht! © Bence Máté
Zeearend met twee vechtende blauwe reigers! © Bence Máté
De boshut. © Bence Máté
Een otter en kwak voor de kijkhut. © Bence Máté
Oog in oog. © Bence Máté
Een zomertortel, een inmiddels erg bedreigde vogelsoort. © Rudi Debruyne
Het ontbijt van de otter. © Bence Máté
Het ondergaan van de zon boven de vijver. © Bence Máté
Een adulte kwak scheert rakelings over z'n collega's. © Rudi Debruyne
Een waterhoen op ooghoogte. © Rudi Debruyne
Beter dan dit wordt het niet. © Rudi Debruyne
Een hop met prooi, nabij de nestplaats. © Rudi Debruyne
Boompiepers aan de voederplaats! © Rudi Debruyne
Jonge witte kwikken synchroon aan het stappen. © Rudi Debruyne
De siesel is een echte grondeekhoorn en een trouwe bewoner van de uitgestrekte poesta in Hongarije. © Rudi Debruyne
Het dansen van de grote zilverreigers. © Bence Máté
Wil jij ook zo'n droombeelden maken? © Rudi Debruyne
Een dwergaalscholver en adulte blauwe reiger. © Bence Máté
Onze mascotte, wat wil je nog meer?! © Rudi Debruyne
Uitkijktoren op de poesta. © Rudi Debruyne
Blauwe reiger tijdens onweer. © Bence Máté
Een adulte blauwe reiger komt aanzetten. © Rudi Debruyne
Een familie otters bij het nachtlicht. © Bence Máté
Ademhalen tijdens een koude ochtend... © Bence Máté
Een zwarte ruiter in zomerkleed, op trek naar het zuiden. © Rudi Debruyne
Een juveniele kwak werkt een dwergmeerval naar binnen. © Rudi Debruyne
Een spectrum aan reigersoorten. © Rudi Debruyne
Een bende vissers, de één al hariger dan de ander... © Bence Máté
Een juveniele kwak tijdens het inflitsen. © Rudi Debruyne
Twee otters tijdens de nachtfotografie. © Bence Máté
Close-up van een bijeneter met een blauwe glazenmaker in de bek. © Rudi Debruyne
Volzet
8 dagen | 25 mei 2019 - 01 jun 2019

Fotografiereis naar Hongarije: de fotohutten van Bence Máté

Deze reis naar Kiskunsági National Park in Hongarije is voor elke natuurfotograaf een ‘dream coming true’. Vanuit speciaal daarvoor gebouwde fotohutten (misschien wel de best uitgeruste in de wereld) krijg je de meest uiteenlopende soorten voor je lens. Dat je bovendien persoonlijk begeleid wordt door professioneel natuurfotograaf Rudi Debruyne, maakt deze reis des te interessanter. We ontmoeten wereldberoemd natuurfotograaf Bence Máté persoonlijk tijdens een lezing mét praktische tips!

Geperfectioneerde fotohutten

In de omgeving van zijn vakantiehoeve bouwde de wereldberoemde Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté tientallen fotografiehutten. Alle hutten staan dicht bij de plek waar we logeren. De dichtste op 1 minuutje wandelen, de verste (bijeneters) op een halfuurtje rijden.

We logeren op Bence’s vakantieboerderij bij het Kiskunsági National Park, op enkele kilometers van het dorp Pusztazer en vlakbij de grens met Servië. Vanaf de luchthaven in Budapest is het amper anderhalf uur rijden naar ons verblijf.

Om de kleurrijkste Europese vogels, zoals de hop, scharrelaar en bijeneter, in beeld te brengen heb je de keuze tussen verschillende hutten met diverse achtergronden. Je kan er zelfs kiezen of je werkt met ‘ruglicht’ of met ‘tegenlicht’. Naargelang het tijdstip dat je er bent, maak je vanuit deze unieke fotohutten dan ook spectaculaire actiebeelden van vogels die baltsen, copuleren of met allerlei soorten prooi komen aanvliegen. Dagelijks kan je kiezen uit meer dan 20 schuilhutten.

Je fotografeert er vrij en vrolijk door spiegelglas dat je onzichtbaar maakt voor de vogels. Daardoor kan je zelfs van camera of lens wisselen zonder dat je onderwerp er iets van merkt.

Theater of cinema? Altijd met de natuur als decor!

Twee van de hutten (het Theatre en de Cinema) liggen bij ondiep water. Met een ingenieus systeem wordt hier vis gevoederd. Deze luxehutten zijn uitgerust met nog meer innovatieve snufjes. In de Cinema kan je niet alleen een spiegel-reflectiescherm bedienen, maar je kan er bovendien traploos kunstlicht inschakelen. ’s Avonds – of zelfs bij volledige duisternis – kan je dus blijven fotograferen. De Cinema is misschien wel Europa’s beste plaats om otters in beeld te brengen.

Het groter opgevatte Theatre is dan weer dé plaats om alle reigersoorten en steltlopers van dichtbij (soms zelfs té dichtbij!) te fotograferen. In beide onderaardse hutten (laag camerastandpunt!) zit je in luxefauteuils. Elke fotograaf heeft er een zwenkarm met twee balhoofden voor telkens één camera. Het gebruik én het omschakelen van de ene naar de andere camera gebeurt dan ook in een paar seconden.

‘Tele’- of ‘Wide angle’-plaatjes van zwemmende, foeragerende en ruziënde vogels, inclusief stijlvol opspattend water én een perfecte kadrering: fotoplezier gegarandeerd!

We fotograferen er tijdens twee sessies. Ofwel ‘s morgens vroeg ofwel in de late namiddag tot ’s avonds laat (soms zelfs ’s nachts!). Afhankelijk van je voorkeur blijf je 3 tot 6 uur aan een stuk in de hut.

Unieke Europese vogels en een klein lief zoogdiertje …

Verwacht je aan zo’n 30 tot 40 vogelsoorten. In het bos hebben we drie hutten met ‘drinkstations’. Deze staan bij een vijvertje waar heel wat soorten komen drinken en badderen. Gegarandeerd zijn soorten als vliegenvangers, spechten, boompieper, appelvink, tortel en  sperwer. Maar ook de havik,  wielewaal, ree en zelfs wespendief behoren tot de mogelijkheden.

Het Theatre is de plek voor de zwarte ooievaar, lepelaar, kwak en nog veel meer reigersoorten. Je kan er heel wat soorten steltlopertjes en eenden verwachten. Bruine kiekendieven (en ’s winters zeearenden) zijn ook van de partij. In de Cinema zien we geregeld woudaapjes, waterrallen, klein waterhoenen, ijsvogel en snor.

En op nauwelijks één minuut lopen van ons verblijf treffen we een hut aan die er speciaal staat voor … siesels! Deze sympathieke grondeekhoorns hebben een aaibaarheidsfactor van wel 105 procent … Op ooghoogte, met een perfecte achtergrondkleur en een natuurlijke ‘blur’ is het fotograferen van deze knaagdiertjes één groot feest. Hier worden we alleen gestoord door steenuilen en langslopende vossen.

In de voetsporen van Bence Máté

De Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté won al twee keer de BBC Wildlife Photographer of the Year-competitie en kreeg de bronzen plak bij de World Press Photo-uitreiking in de categorie ‘Nature’. Hij is de grondlegger van het gebruik van spiegelglas in fotohutten, perfectioneerde het en construeerde de afgelopen 15 jaar zijn hutten in Hongarije, Costa Rica, Brazilië en Zuid-Afrika. Op één van de avonden tijdens ons verblijf vertelt Bence ons hier persoonlijk meer over! Hij geeft ons ook specifieke tips mee om vanuit een fotohut unieke beelden te maken.

Wat maakt deze fotografiereis naar Hongarije zo bijzonder?

  • Je fotografeert vanuit enkele van de best ingerichte gespecialiseerde fotohutten in de wereld.
  • Je volgt een lezing door Bence Máté, topfotograaf en de grondlegger van het gebruik van spiegelglas in fotohutten.
  • Je schiet (bijna) gegarandeerd pareltjes van beelden van soorten als de zwarte ooievaar, scharrelaar, bijeneter, hop en havik.

Maak kennis met je reisbegeleider

Professioneel natuurfotograaf Rudi Debruyne trok in 2018 op verkenning in Kiskunsági en kwam terug met uitzonderlijke beelden ... "Het was alsof ik terugkeerde in de tijd van mijn prille jeugdjaren: hier zitten de moerassen nog vol watervogels, hangen overal roofvogels in de lucht en herbergt elke hoeve nog tientallen ringmussen," vertelt Rudi. Hij zorgt ervoor dat deze intense fotoreis jou straffe beelden én verhalen oplevert.
Meer over Rudi
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Rudi Debruyne

Je weet niet wat je ziet wanneer het rolluik van de fotohut ‘Theatre’ omhoog gaat en je de poten van 5 soorten reigers vlak voor je neus ontwaart. Als vervolgens de kwakken, lepelaars, ral-, zilver-, en blauwe reigers helemaal in beeld komen en ruziën over een vis, dan besef je dat je het de volgende uren bijzonder druk krijgt als natuurfotograaf!

Kees
reisde met dezelfde gids naar Spanje in 2018

Rudi doet echt alles om het je naar de zin te maken. Hij is bovendien een topfotograaf die altijd nieuwe tips weet te geven.

Is deze fotografiereis naar Hongarije iets voor jou?

  • Je bent gebeten door natuurfotografie, of je beginner of ervaren bent maakt niet uit.
  • Je droomt ervan om in de best mogelijke omstandigheden unieke wilde vogels en zoogdieren in beeld te brengen.
  • Drie tot zes uur aan een stuk in een fotohut doorbrengen schrikt je niet af, integendeel!
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

25/05
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Boedapest - Kiskunsági (vluchten niet inbegrepen)

Vandaag reizen we naar jouw droomplaats voor vogelfotografie, dat staat vast!

26/05 - 31/05
Kiskunsági National Park

We spenderen de hele reis fotograferend in de meer dan twintig hutten die wereldvermaard natuurfotograaf Bence Máté speciaal zo heeft ontworpen voor de meest comfortabele en kwalitatieve natuurfotografie mogelijk. Je kan elke dag kiezen uit andere hutten, de combinaties lijken eindeloos.

We ontmoeten Máté ook in persoon, want we verblijven in zijn domein en krijgen een avondlezing voorgeschoteld. Niet te missen!

01/06
Terugreis Kiskunsági - Boedapest - Brussel/Amsterdam (vluchten niet inbegrepen)

Helaas, de reis is afgelopen… Met spijt in het hart keren we terug huiswaarts! Maar de overvolle geheugenkaartjes hebben herinneringen voor het leven mee.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven op de boerderij van Bence Máté. Naast de vakantiehoeve staat een bijgebouw met 4 kamers en gezamenlijk toilet én douche. Alles is er erg netjes. De kamers zijn allemaal tweepersoonskamers (met twee eenpersoonsbedden).

Het team van Bence serveert elke avond rond 21u een warm, lekker avondmaal. ’s Morgens maken we zelf ons ontbijt klaar in het hoofdgebouw. De lunch is meestal eenvoudig, want elk groepje eet wanneer het past in de excursieplanning. Je kan op elk moment van de dag zoveel fruit, boterhammen en beleg nemen als je wil. Ook fruitsap, frisdrank, koffie en thee zijn in de prijs begrepen.

Transport

De internationale vluchten van en naar Boedapest zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis. Bij gegarandeerd vertrek stelt STARLING je passende vluchten voor (vanuit Charleroi, Brussel of Amsterdam). Je kan er ook voor kiezen om zelf je vluchten te regelen.

Klimaat en kledij

Het weer varieert sterk in deze periode van het jaar, met temperaturen tussen 20 en 30 graden en iets frissere nachten. Regen is natuurlijk mogelijk, maar je zit meestal in een hut en blijft dus droog. Je laarzen hoef je dus niet mee te nemen, stevige wandelschoenen volstaan. Wél heel nuttig: een muggenspray!

We raden je aan om tijdens de huttensessies zwarte of donker gekleurde kledij met lange mouwen te dragen, om reflectie tegen te gaan en helemaal ongezien te blijven.

Natuurfotografie

Of je nu een beginnende natuurfotograaf bent of een ervaren rot in het vak, genieten wordt dit sowieso. We focussen natuurlijk op vogelfotografie, maar maken ook een goede kans om heel wat zoogdieren (misschien wel een vos of ree) te fotograferen. En vergeet de koddige siesels niet!

We raden aan om zoveel mogelijk lenzen mee te nemen. Naast je super-tele is een twee- tot driehonderd een must. Maar ook een standaardlens of zelfs een groothoeklens om de vogels te fotograferen is hier op zijn plaats. Voor de liefhebbers: ook je macrolens niet vergeten! Het insectenleven is er supergevarieerd.

We staan vroeg op en gaan ’s avonds relatief laat aan tafel, zodat we onze tijd op deze unieke plek ten volle benutten om te fotograferen. Dat betekent ook dat er tijdens de reis weinig tijd is om de foto’s te bekijken. Uiteraard staat gids Rudi altijd paraat om je te helpen en te adviseren bij het fotograferen.

Elke avond kiezen we de fotohutten van de volgende dag. Een beurtrol zorgt ervoor dat iedereen de beste hutten van het moment kan aandoen. Lokale gidsen brengen ons ernaartoe en halen ons – op het door jou gekozen tijdstip – weer op.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag