Een bruine beer tijdens de avondzon. © Rudi Debruyne
Een bruine beer tijdens de avondzon. © Rudi Debruyne
Een beer nabij de STARLING-kijkhut. © Rudi Debruyne
Noordelijke sfeerbeelden. © Rudi Debruyne
Een erg bleke, bruine beer. © Rudi Debruyne
Het ruiende gezicht van een wolf. © Rudi Debruyne
Een vrouwtje brilduiker, met het kenmerkende gele oog. © Rudi Debruyne
Een rode eekhoorn. © Rudi Debruyne
Een beer patrouilleert tussen het drassige dennenbos. © Rudi Debruyne
De beste imitator van eender welke vogel: de taigagaai. © Rudi Debruyne
Een veelvraat loopt langs. © Rudi Debruyne
Deze schuilhut werd gebruikt door onze groep van STARLING. © Rudi Debruyne
Oog in oog met een bruine beer. © Rudi Debruyne
Een vosje bezoekt het moeras. © Rudi Debruyne
De typische lokale aanbouw. © Rudi Debruyne
Het ondergaan van de Finse zon. © Rudi Debruyne
Een veelvraat kijkt recht in de lens. © Rudi Debruyne
De sfeer van de middernachtzon. © Rudi Debruyne
Pootafdrukken laten geen twijfel. © Rudi Debruyne
Een alerte veelvraat. © Rudi Debruyne
Een vrouwtje brilduiker. © Rudi Debruyne
Een bruine beer in de herfst. © Rudi Debruyne
Een Baltische mantelmeeuw, dé meeuw van Finland. © Rudi Debruyne
Laatste plaats
6 dagen | 14 jul 2020 - 19 jul 2020

Fotografiereis naar Finland: veelvraat, bruine beer en wolf

Een zomerse fotografiereis naar Finland, da’s één groot zoogdierenspektakel. Wie in deze periode naar Scandinavië reist, maakt kans op een ontmoeting met tot de verbeelding sprekende zoogdieren. Een van Europa’s laatste wildernissen, waar bruine beren, veelvraten en wolven nog een toevlucht nemen. We wachten hen op in de taiga in onze speciaal daarvoor gebouwde schuilhutten en rekenen op mooie passages en spectaculaire ontmoetingen! 

→ DE LAATSTE PLAATS IS VOOR EEN VERBLIJF IN EEN EENPERSOONSKAMER. DE PRIJS VAN DE SINGLE OPTIE IS AL VERREKEND IN DE TOTALE PRIJS VAN DE REIS. 

Fotograferen in Finland: ongerepte en uitgestrekte topnatuur

We kijken op deze fotografiereis vooral uit naar enkele iconische carnivoren: beer, wolf en veelvraat. Intussen spotten we hier ook heel wat andere interessante bewoners en landschappen en genieten we van een gezellig samenzijn in een gemoedelijke sfeer.

In centraal Finland, vlakbij de grens met Rusland, gaan we op zoek naar de mysterieuze veelvraat en imposante beren. Met wat geluk kunnen we ook een glimp opvangen van een wolf. Tot enkele jaren geleden had je – waar ook ter wereld – maar heel weinig kans om de combinatie van deze soorten te zien te krijgen, laat staan te fotograferen. Maar met de komst van deze comfortabele schuilhutten is daar sinds enkele jaren verandering in gekomen.

STARLING zou STARLING niet zijn, mocht de eerste rij in de hutten niet voor ons gereserveerd zijn! Duimen dus dat het licht en de dieren meewerken, zoals ze al enkele jaren op rij voor ons deden.

Bruine beren en veelvraten fotograferen vanuit fotohutten

Tijdens deze fotografiereis naar Finland installeren we ons in verschillende fotohutten. Van daaruit brengen we bruine beren en veelvraten in beeld. We kunnen kiezen uit meerdere achtergronden, telkens in een ander type terrein.

De professionele fotohutten zijn gebouwd voor telkens twee fotografen en hebben een basiscomfort, zelfs om te slapen. “Ze staan vlakbij de plekken waar de beren rondhangen, dus lichte telelenzen volstaan al om beren te fotograferen. Hoe lichtsterker je lens, hoe beter je resultaat. Een lens met opening f2.8 is hiervoor natuurlijk beter dan eentje met opening f4.0,” tipt gids Rudi Debruyne alvast.

We verblijven de ganse nacht in de hut om makkelijk gebruik te kunnen maken van het laatste avond- en het eerste ochtendlicht. In de comfortabele hutten liggen slaapzakken waar je gekleed inkruipt en tijdens donkere nachten een dutje kan doen. Op een zomerse ochtend temidden de taiga ontwaken: het is een belevenis op zich!

’s Morgens komt de zon op rond zes uur. Dan hebben we nog goed twee uur om te fotograferen. Vervolgens gaan we naar onze lodge (900 à 1200 meter over een goed pad) en schuiven we aan voor een uitgebreid ontbijt. Overdag kunnen we wat slaap inhalen in de wildernislodge, foto’s bewerken of in de sauna gaan.

Zij die minder slaap nodig hebben, kunnen een wandeling maken of een nationaal park in de buurt bezoeken. Een vogelhut met voer staat vlakbij. Het is de uitverkoren plaats van de eekhoorn en soms komt de drieteenspecht of taïgagaai langs!

Om 15 uur zitten we in het restaurant van de lodge samen aan tafel voor een warme lunch/diner waarna we rond 16 uur alweer naar onze voordien gekozen schuilhut trekken. De avond valt rond 19.30 uur maar het fenomenale avondlicht en ‘twilight’ duurt nog enkele uurtjes.

De zomer, een uitgekiend moment

Tijdens de lange zomerdagen (en heldere nachten) krijgt deze locatie de meeste bezoekers te verwerken. Met STARLING kiezen we ervoor deze fotografiereis naar Finland enkele weken later te plannen, en daar zijn heel wat redenen voor:

 • eindelijk die mystieke sfeer op foto! In juli zakt de temperatuur hier ’s nachts en is de kans op een sfeervolle nevel het grootst.
 • in de zomer arriveren de beren de nacht rond op de voederplaatsen, is de voedselnijd het grootst (net voor de winterrust) en is de kans om meerdere volwassen beren op één foto te zetten het grootst.
 • alle beren zijn nu al dik en in topconditie, hun vacht wordt mooier en mooier.
 • we hebben vrije keuze om de beste hutten te kiezen.

Wat maakt deze fotoreis naar Finland zo bijzonder?

 • Je wacht vanuit schuilhutten veelvraten, beren en wolven op.
 • Je slaapt op een brits (er zijn slaapzakken aanwezig) in een comfortabele schuilhut, zodat je zowel ’s avonds als ’s morgens de beste foto's kan nemen: een unieke ervaring.
 • Je fotografeert in een prachtig decor met zacht licht.

Maak kennis met je reisbegeleider

Voor Rudi Debruyne is een fotografiereis naar Finland een hoogtepunt tijdens het jaar. Hij reisde al verschillende keren naar dit ongerepte gebied en keer op keer kwam hij vol verwondering terug naar huis. Perfecte zoogdierenfoto's en -waarnemingen, bijzondere vogels zoals taigagaai, goudvink en korhoen en bijzonder prachtige landschappen. Hij deelt dit fotografie-avontuur met plezier!
Meer over Rudi
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Rudi Debruyne

In de Finse taiga, vlakbij de Russische grens zwaaien top-predatoren ongestoord de plak. Nadat op een ochtend al een vos, twee veelvraten en vijf beren voor onze schuilhut passeerden, kwam plots een schitterende solitaire wolf zomaar uit het bos gestapt!

Liliane
deelnemer in 2017

De reis was heerlijk in zijn grootsheid – oerbossen, wolven, veelvraten, beren, een bosrendier, eindeloze meren, schitterende zonsondergangen – en wonderlijk in zijn ontmoetingen – de jonge beren, de zeldzame drieteenspecht, de vliegende eekhoorn, jongen van de Laplanduil, bevers. En dat terwijl je de hele reis de gezondste lucht mag inademen en bijna struikelt over juwelen van korstmossen met onwaarschijnlijke kleuren en prachtige patronen. Zoveel schoonheid. Ik kreeg er op een moment de tranen van in de ogen. Het was een zalige reis, uniek, onvergetelijk.

Is deze fotoreis naar Finland iets voor jou?

 • Je bent dol op natuur, liefst in haar puurste vorm. Voorkennis heb je niet nodig, nieuwsgierigheid des te meer.
 • Je hebt een gezonde basisconditie: we maken zeer toegankelijke excursies waarbij we weinig afstand afleggen.
 • Een stevige dosis geduld heb je wel absoluut nodig om lang stil te zitten in de schuilhutten.
 • Je maakt er geen punt van je dag- en nachtritme om te draaien.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

14/07
Vertrekdag!

We vliegen van Brussel/Amsterdam via Helsinki naar Kajaani.

15/07 - 18/07
Fotografie vanuit hutten
 • Vijf nachten lang kan je kiezen uit verschillende hutten.
 • Naast de veelvraat, beer en wolf kan je zeker ook landschappen en vogels fotograferen, of op macrofotografie inzetten.
 • Begeleiding van topfotograaf Rudi Debruyne.

 

19/07
Huiswaarts! Van Kajaani via Helsinki naar Brussel/Amsterdam

We vliegen terug naar huis met een rugzak vol prachtige herinneringen en kaartjes vol fantastische foto’s.

We vliegen van Kajaani via Helsinki naar Brussel/Amsterdam.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Tijdens deze fotoreis streven we naar optimaal comfort! Wanneer we de nacht in de hutten doorbrengen, kunnen we overdag comfortabel uitrusten in het basiskamp. Dit is van standaard/goede kwaliteit. Het is erg belangrijk om van dit comfort gebruik te maken om voldoende uit te rusten, want ’s avonds moeten we er weer tegenaan kunnen.

Klimaat en kledij

Het kan koud zijn ’s nachts! Soms kan het al vriezen maar meestal schommelt de nachttemperatuur rond het vriespunt. Tijdens de dag klimt de thermometer niet hoger dan 15 °C. Neem dus vooral warme kledij mee. Vergeet je handschoenen niet en neem zeker ook waterdicht en warm schoeisel mee.

In de hutten liggen slaapzakken, zo’n slaapzak is ideaal om je warm te houden wanneer je stil zit tijdens je fotografiesessie. Trek dus je schoenen uit en een extra paar wollen sokken aan, kruip tot je middel in je slaapzak en fotografeer comfortabel de voorbijwandelende beren!

Natuurlijk neem je ook regenkledij mee, maar hieraan stellen we niet zo’n hoge eisen. De hutten zijn perfect wind- en waterdicht. Neem wel een regencover mee voor je lens. In de schuilhutten kijken we door spiegelglas, maar fotograferen we door een kous. Bij felle regen kan je lens nat worden.

Fotografie

Dit is een heel diverse trip met fantastische mogelijkheden op het vlak van natuur- en landschapsfotografie. De schuilhutten zijn gedroomde locaties om pareltjes op de gevoelige plaat vast te leggen. Daarnaast begeleidt Rudi je bij het maken van prachtige landschapsbeelden, macrofoto’s en foto’s van vogels.

‘s Nachts spenderen we het grootste deel van de tijd in de schuilhutten. Deze zijn toegankelijk voor iedereen met een goede basisconditie. Er is een bed en een droog toilet, maar daar houdt het op. Slapen doe je vooral de dag nadien: overdag in het basiskamp, na het ontbijt. Het omwisselen van je dag- en nachtritme is hier absoluut de sleutel tot succes én comfort. Als je wil, kan je gerust eens een nacht in de hut overslaan.

Transport

Er is vervoer voorzien van de luchthaven naar de locatie. Eenmaal ter plaatste verplaatsen we ons voornamelijk te voet.

Opgelet
Je wil graag mee met deze reis, maar ziet dat de inschrijvingsdatum (01-05-2020) al voorbij is? Geen paniek! Schrijf zeker in, wij checken de beschikbaarheid van hotelkamers, vluchten en excursies en laten je snel weten of je toch nog kan deelnemen. Ook de eventuele meerkost die hieraan verbonden is bespreken we eerst uitgebreid met jou.
Laatste plaats
6 dagen | 14 jul 2020 - 19 jul 2020

Fotografiereis naar Finland: veelvraat, bruine beer en wolf

Reizigers: Min 5 - Ingeschreven 7 - Max 8
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • enthousiaste begeleiding door professionele STARLING-fotograaf
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • toegang tot schuilhutten/fotohutten
 • transport van het vliegveld naar de site
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
2570 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag