Volzet
8 dagen | 13 jan 2019 - 20 jan 2019

Fotografiereis naar Canada: sneeuwuilen in het hoge noorden

De sneeuwuil broedt op de quasi onbereikbare arctische toendra in het hoge noorden van Alaska en Canada. Daar zijn ze zeer moeilijk te fotograferen, maar in de winter dalen ze met grote aantallen af naar de zuidelijke delen van Ontario en Quebec. Ze vertoeven er in een omgeving van kleine authentieke boeredorpjes en uitgestrekte besneeuwde poldervelden: een uiterst geschikt habitat. En een geweldige fotosetting!

Topcondities voor fotografie

De winterse, Canadese sneeuwuilen zijn zeer populair geworden onder  vogelfotografen. Het werd er in korte tijd druk en zelfs aanschuiven bij de makste vogels. STARLING-fotograaf en -reisgids Yves werkt samen met een lokale sneeuwuil-kenner die exclusief toegang heeft op privé-terrein, zodat enkel wij én de sneeuwuil on stage zijn. Geen horden vogelkijkers of fotografen die ons storen dus!

Voor dag en dauw

We verblijven zo dicht mogelijk bij de overwinterende sneeuwuilen in een gezellige B&B zodat we geen grote afstanden hoeven af te leggen. We gaan namelijk vroeg op stap, en zorgen dat we voor zonsopgang bij de uilen zijn. We fotograferen de gehele voormiddag en lunchen in een warme plek om terug op krachten te komen. In de namiddag trekken we terug op zoek naar de uilen, en blijven ter plekke tot alle schemerkleuren in de hemel zijn uitgedoofd. We zijn op stap met een zeer kleine groep en zijn dus heel flexibel. We zoeken naar de beste omstandigheden, elk moment.

Arctische sfeer

Sneeuwuilen fotograferen doe je in stijl: ingeduffeld in een warme, donzen parka, dikke muts en handschoenen en berewarme snowboots. We spenderen uren dicht bij de sneeuwuilen, die ons een ongelofelijke show bezorgen. Het landschap en de wintercondities spreken tot de verbeelding: in een week tijd kunnen we alle omstandigheden verwachten, het is niet ongewoon om in een oogverblindende sneeuwstorm te belanden.

Witte jagers met gele ogen

Sneeuwuilen trekken er zich niks van aan en hoewel het voor ons uitdagend zal zijn, zijn dit de perfecte weersomstandigheden om deze stille jagers met priemende gele ogen te fotograferen. Wit op wit onderwerpen, in de zuiverste vorm. Niks mooiers en puur. Elke dag trekken we er op uit, ongeacht de weersvoorspellingen, van ijzig koude zonsopgangen, lichte of zware sneeuwbuien, mistig of zonnig. Elk weer biedt unieke kansen in dit zuivere landschap om de meest indrukwekkende foto’s te maken.

Sneeuwuilen, sneeuwuilen, sneeuwuilen

Doelsoort numero uno is uiteraard de sneeuwuil. Na een lange trektocht richting ‘zuiden’, komen ze hier jagen op de in overvloed aanwezige woelmuizen. Elke uil heeft zijn eigen karakter en laat zich fotograferen op een andere manier. De allertamste laten zich tot op enkele meters benaderen en dan zijn zelfs de kortste telelenzen al teveel. We zoeken verschillende types landschappen op, zodat we de uilen in elke setting kunnen fotograferen met verschillende standpunten. Meest algemeen zijn zwartgestippelde jonge of vrouwtjes uilen, maar met wat geluk vinden we ook zuiver witte mannetjes. In sommige jaren zijn ook andere uilensoorten makkelijk te vinden en te fotograferen, dus mogelijke bonussoorten zijn Laplanduil, sperweruil, ruigpootuil, …

Fotografievaardigheden bijschaven

Er is niks zo beklijvend om een sneeuwuil in beeld te hebben die opspringt vanuit de sneeuw, en in volle snelheid recht richting lens vliegt op jacht naar een muis. Tijdens deze reis zal elke fotograaf (ongeacht met welk merk of type camera je werkt) uitgevoerd info krijgen hoe je snelle actie fotografeert, en welke AF en andere instellingen essentieel zijn voor scherpe beelden. De belichting van witte onderwerpen in een witte omgeving is een grote uitdaging voor je camera, dus dat bespreken we uitvoerig. Voor we de kou intrekken, bereiden we je zorgvuldig voor hoe je je kleedt, hoe je je materiaal beschermt en op welke manier je je lens en statief best kan hanteren. We laten niks aan het toeval over, zodat je optimaal kan genieten van wellicht de grootste vogelactie die je lens ooit  te zien zal krijgen!

Al eerder op pad?

Deelnemers die deze reis graag wat rekken, kunnen mee op verkenning naar het Nationaal Park van Algonquin. Voor we met de sneeuwuilen beginnen, spenderen we enkele dagen in het park en proberen de verschillende soorten vogels te fotograferen aan birdfeeders. We gaan ook op zoek naar boommarters en vossen. Interesse? Informeer bij het boeken naar de details van deze pre-extensie!

TIP: je kan deze reis ook gemakkelijk combineren met de fenomenale fotografiereis naar Yellowstone.

Wat maakt deze fotografiereis naar Canada zo bijzonder?

  • Ongestoord fotograferen! Tijdens de reis krijgen we hulp van een lokale sneeuwuilexpert die ons privétoegang geeft tot de beste plekjes.
  • Je krijgt de sneeuwuilen zo dicht bij je lens dat fotograferen bijna onmogelijk wordt: pure luxe!
  • Je leert in het veld de kneepjes van het vak van een topfotograaf én een sneeuwuilexpert.

Maak kennis met je reisbegeleider

Tijdens deze vogelfotografiereis word je begeleid door Yves Adams, die jaren geleden naar Canada trok om de sneeuwuilen te fotograferen. Daar ontmoette hij een sneeuwuil-fluisteraar, en werden de plannen gesmeed om een reis te begeleiden. Samen staan ze nu te popelen om met een groep enthousiastelingen de sneeuw te doorploegen en op zoek te gaan naar deze magische uilen. Yves houdt van de ijzige kou en de arctische vogels, en zal je als geen ander helpen om zoveel mogelijk te weten te komen van de sneeuwuil, hoe die te fotograferen en hoe je je kan voorbereiden op de koude.
Meer over Yves
Benieuwd?
Het topmoment van de sneeuwuilen-reis
volgens reisbegeleider Yves Adams

Ik spot een prachtig exemplaar voor me: een sneeuwuil perfect gecamoufleerd tegen een witte, ijzige achtergrond met een zeer lage zon in tegenlicht. Een koude gierende wind raast voorbij. We zijn echter goed ingepakt en wachten vol spanning. De uil maakt zich klaar om op jacht te gaan en alle lenzen staan paraat. Actie!

Kort en duidelijk. Zo is de mening van
Geert
deelnemer fotografiereis sneeuwuilen in 2018

Mijn verwachtingen over deze reis zijn 100 % ingelost!

Is deze fotografiereis naar Canada iets voor jou?

  • Je schrikt er niet voor terug om te fotograferen op ijzige ochtenden en lange dagen te maken voor de beste beelden.
  • Je bent gefascineerd door de prachtige sneeuwuil en wil die creatief in beeld leren brengen.
  • Je hebt veel geduld en vindt het niet erg om uren op dezelfde plek te wachten op het juiste moment.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

13/01
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Montreal - aankomst in basecamp (vlucht niet inbegrepen)

We vliegen vanuit Brussel/Amsterdam naar Montreal. Van daaruit rijden we naar ons basecamp: een gezellige B&B.

De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs.

Lees meer Lees minder
14/01 - 18/01
Sneeuwuilen fotograferen

In de voor- en namiddag organiseren we fotosessies. We lunchen in een lokale lunchbar en dineren op restaurant.

De kleine groep laat ons toe om eventueel  verdere verplaatsingen in te plannen naar afgelegen locaties als er zich interessante fotokansen aanbieden.

Lees meer Lees minder
19/01 - 20/01
Daag sneeuwuilen! Montreal - Brussel/Amsterdam (vlucht niet inbegrepen)

We vliegen terug naar huis via Montreal op 19/01 en komen aan op 20/01 in Brussel/Amsterdam. Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven in een gezellige B&B, vanwaar we elke dag dichtbij onze locaties zijn. We kiezen voor single kamers, maar uitzonderingen zijn mogelijk voor geïnteresseerde koppels. Het is niet uitgesloten dat we ons verplaatsen over een grotere afstand, om eventueel andere of betere condities te vinden. We zijn met een kleine groep, en kunnen ons dus snel aanpassen aan eventuele wijzigende omstandigheden.

Transport

We vliegen op Montreal en rijden daarna ongeveer anderhalf uur met een busje naar onze basecamp.

De internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, maar we doen graag een voorstel voor een gepast vluchtschema bij gegarandeerd vertrek. Reken op een 600 à 900 euro voor jouw vluchten. Tip: je kan deze reis combineren met de fotografiereis naar Yellowstone, ook met Yves. Vraag bij inschrijving meer info.

Klimaat en kledij

Zeer warme kledij is essentieel voor deze reis, want we zullen vaak uren wachten in koude temperaturen. Yves kan je zorgvuldig uitleggen hoe je je moet kleden en welke kledij geschikt is voor deze temperaturen. We kunnen zeer variërende temperaturen verwachten, schommelend van -5 °C tot -25 °C, windchill factor niet meegerekend!

We gaan nooit ver stappen, maar diepe sneeuw en de koude en de lange dagen zullen ons wel uitdagen. Iedereen is welkom op deze reis, en met de geschikte kledij zal je de koude kunnen trotseren.

Materiaal

We fotograferen vooral actie, dus snelle camera’s zijn de beste keuze, met lenzen variërend van 200 mm tot 600 mm. Afstanden zullen zeer wisselen, met tamme sneeuwuilen tot op een paar meter tot koppige vogels die zich enkel veraf in het landschap laten fotograferen.

Met lenscovers bescherm je je kostbare materiaal. Op een klassieke dag schieten we heel wat beelden, en in deze kou moet je veel batterij-power voorzien. Ook grote en vooral heel snelle geheugenkaarten zijn nodig! We raden je ook aan om een laptop mee te nemen met snelle kaartlezers en opslagschijven. Je zal versteld staan hoeveel beelden je per sessie kan maken.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag