Zonneharpen op een mistige ochtend. © Bart Heirweg
De grauwe klauwier, een kleine rover van de haagkanten. © Billy Herman
Mooie symmetrie. © Bart Heirweg
Een soort vuurspin, wat een kleuren. © Billy Herman
Je zou het niet zeggen, maar het rechtse takje is wel degelijk een bidsprinkhaan. © Billy Herman
Een platbuik, een soort die we bij ons ook aantreffen. © Billy Herman
Deze oostelijke smaragdhagedis probeert wanhopig wat warmte op te nemen. © Billy Herman
De siesel komt voor op de steppes van Oost-Europa, en is een fotogeniek beestje. © Billy Herman
De Alpenkauw, een vriendelijke bewoner van de Midden-Europese heuvels. © Bart Heirweg
Een bever zit op de oever rustig te knabbelen aan het gras. © Billy Herman
Mistige bergtoppen bij een ondergaande zon. © Bart Heirweg
De grote ijsvogelvlinder is een prachtige soort die slechts 8 tot 12 dagen op het jaar vliegt. Je moet er dus snel bij zijn. © Billy Herman
Voor de herpetologen natuurlijk een van de coolste soorten: de scheltopusik, een pootloze hagedis. © Billy Herman
Een roodbuikvuurpad, een aantrekkelijk kikkertje (!) dat je vaak in karrensporen vindt. © Billy Herman
De zomerflora is hier ook niet mis. © Billy Herman
Een kabbelend bergstroompje met een rijke verzameling mossen op de oever. © Bart Heirweg
Een groene pad vol kuit is op weg naar de paarplaatsen. © Billy Herman
Uitgesteld
8 dagen | 15 aug 2020 - 22 aug 2020

Last minute fotografie roadtrip door Centraal-Europa: hamsters, bruine beren en marmotten

Een rasechte roadtrip door Centraal-Europa. Door Duitsland naar Oostenrijk en Slovenië. We trekken door de Alpen naar de Karpaten en maken onderweg heel wat exclusieve stops. Ons verste punt brengt ons tot bij de Bruine beren maar ook hamsters, marmotten, landschappen en macro staan op de planning. Ga mee met ons op prospectie en laat je op sleeptouw nemen door onze geboren ontdekkingsreiziger Pieter-Jan. We garanderen je dat je thuis komt met unieke beelden die je nog nooit hebt gezien.

Eerste halte: Hamsteren!

We starten in Gent en zetten ineens koers richting Wenen waar we kaarsendieven achterna zullen zitten. Op veel plaatsen in Europa komt de natuur opnieuw de stad in. Stadsvossen zijn zelfs in België geen zeldzaamheid meer, maar op de kerkhoven in wenen zit er wel heel speciale urban wildlife: Hamsters! Kerkhoven zijn overal speciale verschijningen met dikwijls een afwijkende samenstelling wat betreft fauna en flora. Speciaal aan dit kerkhof is dat er wilde hamsters zitten die alles behalve mensenschuw zijn. Een uitgelezen kans om deze locatie in te plannen op onze roadtrip! Na een avond- en ochtendsessie zetten we onze koers verder richting zuid en rijden we verder naar Sloveniïe!

Op naar de beren van Slovenië

Slovenië bezit de oudste beukenbossen in de hele noordelijke Balkan. Dit gecombineerd met mooie rotsformaties en bruine beren die geconditioneerd zijn aan het geklik van cameras geeft ons een ideale, tweede stop! Een van de grootste populaties beren in Zuid-Europa bevindt zich hier. Ze staan ​​met name bekend als de bron van herintroductieprogrammas in de Franse Pyreneeën. Ongeveer 50 Sloveense beren wandelen daar vandaag de dag rond. In Slovenië doen de beren het heel wat beter, aangezien hun populatie wordt geschat op 400 tot 500 individuen. Ook al is het een relatief onbekend land, de natuur en de beren maken het een ideale bestemming om onze pijlen op te richten tijdens een trip met STARLING.

We vergeten de vogels niet!

En de vogelaars? Ook voor hen heeft dit programma wat te bieden! De avifauna van Slovenië is zeer divers dankzij de interessante geografische ligging en de diversiteit van de habitats. De karakteristieke drieteenspecht en Oeraluil zijn met name twee inwoners van de regio, ook al zijn ze vaak moeilijk te vinden! Andere soorten spechten en hopelijk nog enkele andere verrassingen zullen door onze verrekijkers gespot worden. Voor de avondsessies met de beren hebben we natuurlijk de tijd om de regio wat te verkennen en lokale sfeer op te snuiven. Als we veel geluk hebben, ontmoeten we misschien zelfs een wolf …

Feeërieke trollenkelders

Na 3 intense dagen bij de beren slaan we het roer volledig om. We laten de telelens even voor wat het is, en laden de koffer (of de boot liever!?) vol met licht. Zaklamplen en flitsers zullen ons verlichten op ons ondergronds avontuur in één van de mooiste grotten van Slovenië. We vertrekken ’s ochtends vroeg en zullen naar schatting 5 uur tussen talrijke stalactieten en stalagmieten doorbrengen, dobberend op ondergrondse meertjes. Wie weet vinden we wel restanten van holenberen die hier ooit geleefd hebben!

Tot slot: marmotten with a view!

Op terugweg richting België maken we nog een laatste stop voor 2 overnachtingen in de bergen. Een prachtige locatie met zicht op gletsjers en besneeuwde bergtoppen. Dit is het landschap waar marmotten enkel de steenarend schuwen, dus met wat geluk knijpen ze een oogje dicht voor de fotografien die op enkele meters van hun hol liggen. Als de nachten koud genoeg zijn komen misschien zelfs de steenbokken al richting ons hotel, maar dit gebeurd meestal pas later op het jaar. Na de tweede ochtendsessie zetten we onze koers verder richting huis.

Wat maakt deze roadtrip naar Slovenië en Oostenrijk zo uniek?

  • Je fotografeert beren in een van hun laatste kerngebieden in Centraal-Europa.
  • Je gaat op zoek naar hamsters, siesels en marmotten.
  • Onderweg hebben we aandacht voor landschappen, macro en vogels.
  • Je maakt kennis met de unieke grottenolm.
  • Je reist door verschillende landen onder leiding van een topfotograaf.

Het beste moment van de reis volgens de gids...

Tijdens deze reis bezoeken we enkele van de locaties waar ik al heel lang van droom te bezoeken. Fotokansen zijn alom vertegenwoordigd, avontuur is verzekerd en ook zie je een aantal soorten die gewoon erg moeilijk te vinden zijn op je eentje. Een unieke combinatie die in deze uitdagende tijden erg welkom is voor, niet alleen mij maar ook voor de deelnemers.
Meer over Pieter-Jan

Is deze fotografiereis naar Oosternrijk en Slovenië iets voor jou?

  • Je bent nog op zoek naar een last minute fotoreis deze zomer.
  • Je houdt ervan de diversiteit van de natuur te fotograferen.
  • Je hebt een goede fysieke conditie en hebt geen vrees voor een stevige bergwandeling of grottenexcursie.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

15/08
Gent - Wenen

Vandaag verplaatsen we ons richting oost, naar de hoofdstad van de muziek. In deze regio blijven we twee nachten ter plaatse.

16/08
Wenen

Hamsters! Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is deze dag helemaal iets voor jou. Ook siesels proberen we voor de lens te krijgen.

17/08
Rit naar Slovenië

Vandaag verplaatsen we ons naar Slovenië. In de namiddag nemen we plaats in een berenhut! In deze regio blijven we drie nachten ter plaatse.

18/08 - 19/08
Wandelen - fotograferen en beren

Afhankelijk van het weer en de reservaties van onze geplande activiteiten gaan we in de voormiddag op zoek naar allerlei fauna en flora en in de namiddag fotograferen we bruine beren.

20/08 - 21/08
Slovenië - grotten fotografie - Oostenrijk

Vandaag verplaatsen we ons weer richting Oostenrijk. We reserveerden alvast een foto-excursie van 4u in één van de mooiste grotten van Centraal-Europa en hebben nog andere verrassingen in petto. Wou jij altijd al eens marmotten fotograferen? Op onze nieuwe stek blijven we twee nachten ter plaatse.

22/08
Oostenrijk - België

Na een laatste ochtendsessie keren we terug huiswaarts. Een boeiende roadtrip om er even tussenuit te zijn! Weg van alles en iedereen.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie, maaltijden en transport

Deze reis houden we graag wat flexibel omdat we afhankelijk zijn van externe factoren. Ons flexibel kunnen opstellen en gemakkelijk kunnen aanpassen aan de omstandigheden, daar ligt net de sterkte van deze reis. We slapen we in lokale gasthuizen en kleinschalige hotels.

Transport gebeurt met een wagen vanuit België. Op deze manier vermijden we vluchten en reizen we niet via een luchthaven. Met een wagen komen we overal vrij dichtbij waar we moeten geraken zodat we niet hoeven te sleuren over land met alle materiaal (camera’s, lenzen,…).

Klimaat

Het is zomer dus we verwachten aangename en warme temperaturen overdag. We zijn echter al vroeg actief en worden soms blootgesteld aan de elementen. Voorzie dus ook warme waterdichte kledij tijdens deze reis. Hou ook rekening met insecten en zonnebrand. Voor elke deelnemer voorzien we ook een aangepaste materiaallijst.

Uitgesteld

Deze reis is uitgesteld

Wil je graag als eerste een mailtje krijgen als we een nieuwe datum prikken? Laat dan zeker je mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag