Volzet
15 dagen | 01 okt 2019 - 15 okt 2019

Fotografie- en natuurreis Brazilië: de moerassen van de Pantanal – I

De Pantanal bereizen is één van de meest spectaculaire natuurbelevingen op aarde. Een overvloed aan kleurrijke vogels zoals reigers, ibissen en roze lepelaars in combinatie met talrijke wilde dieren zoals capibara’s, kaaimannen en wie weet zelfs een anaconda! Dit zijn de grootste moerassen van Brazilië en omgeving.

Starten in Chapada Dos Guimaraes

Als eerste halte van de Pantanal-reis, bezoeken we het Nationaal Park Chapada Dos Guimarães. Het ligt op de westelijke rand van een van de oudste plateaus ter wereld. Onderweg raak je al onder de indruk van het verbluffende landschap, gevormd door de typische rode zandsteen. Prachtige watervallen, steile randen, tot de verbeelding sprekende rotsformaties, kristalheldere beekjes en veel natuur vormen hier ons decor voor een drietal dagen.

Uniek privaat reservaat in het hart van Brazilië

De volgende dagen van deze trip in de Pantanal beginnen we in het Pouso Alegre-hotel waar we genieten van wilde ara’sreuzentoekanstapirs, jabiroes en andere dieren die we kunnen ontmoeten in dit reservaat van 12.000 hectare. We trekken er een hele dag op uit in een open safari-truck om zo veel mogelijk van dit domein te kunnen bewonderen. Met een beetje geluk krijgen we hier zelfs de reuzenmiereneter te zien!

Jaguars, ara’s en roze lepelaars!

De Pantanal is één van ’s werelds beste plaatsen om een jaguar te vinden. Wij zullen anderhalve dag met een boot op zoek gaan naar deze indrukwekkende kat. Tijdens de 2 nachten hieraan gekoppeld, slapen we op de luxueuze en gezellige Jacaré-woonboot.

Onze volgende stop is Piuval Lodge. Hier zullen we genieten van de mooie omgeving van zwaluwstaartwouwen, capibara’s en nog veel meer. Verder herbergt het gebied hier meer dan 650 vogelsoorten, reuzenmiereneters, kaaimannen, anaconda’s, reuzenotters en zoveel meer. Niet voor niets dat deze wetlands vogelaars, fotografen, natuurliefhebbers en avonturiers ogen te kort doen komen.

Wat maakt deze natuurreis naar Brazilië zo bijzonder?

  • De gigantische moerassen huisvesten zowel prachtige vogels als indrukwekkend wildlife!
  • We maken fantastische safari's in open voertuigen.
  • We verblijven twee dagen en nachten op een luxueuze woonboot. Dit is onze uitvalsbasis om met snelle open boten reuzenotters, alligators en jaguars op te zoeken.
  • Een team van twee natuur- en fotografiegidsen met tonnen Pantanal-ervaring begeleiden ons.

Maak kennis met je reisbegeleider

Fotografie- en natuurgids Rudi Debruyne reisde al verschillende keren naar dit ongerepte gebied. Samen met zijn vaste compagnon de route, de Braziliaanse gids Fabiano, bezorgt hij je het ultieme Zuid-Amerikagevoel. En natuurlijk perfecte waarnemingen en foto's van de kleurrijke vogels, bijzondere zoogdieren, reptielen en prachtige landschappen.
Meer over Rudi
Benieuwd?
Het topmoment van de vorige Pantanal-reis
volgens reisbegeleider Rudi Debruyne

Nadat we de derde jaguar tegenkwamen in minder dan twee uur, vroeg ik de groep: “Wat denken jullie, wordt het niet weer tijd om naar de vogeltjes te kijken en die poezen met rust te laten?” 🙂

Dit maakt ook indruk
op je gids Rudi Debruyne

Het zijn niet alleen de vogels en de vele soorten zoogdieren die de Pantanal voor mij zo bijzonder maken. Ook het besef van de Brazilianen dat dit moerasgebied zo kwetsbaar is en hun onverzettelijkheid om alles te houden zoals het is, raakt mij enorm.

Piet en Solange
deelnemers in 2015

Wij houden een heel goed gevoel over na deze onvergetelijke reis. Zowel de deelnemers met interesse voor fotografie als de mensen met vooral ornithologische interesse kwamen aan hun trekken. Perfect dat we telkens goed vroeg op pad vertrokken en zo onze dagen heel efficiënt benutten. Zoals het hoort bij een natuurreis, was er veel ruimte om unieke momenten wat uitgebreider te doen en de minder interessante wat in te korten.

 

Is deze fotografie- en natuurreis naar Brazilië iets voor jou?

  • Je houdt van de natuur en van vogels kijken.
  • Je reist met fototoestel en/of je verrekijker.
  • Je droomt van een diverse reis waar je zowel vogels als andere dieren en prachtige landschappen in beeld krijgt.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

01/10
Vertrekdag! (vlucht niet inbegrepen)

Van Brussel/Amsterdam via Sao Paulo naar Cuiabá – vluchten niet inbegrepen

Lees meer Lees minder
02/10
Transfer naar Chapada dos Guimaraes National Park

We verplaatsen ons van Cuiabá naar Chapada dos Guimaraes National Park.

Lees meer Lees minder
03/10 - 04/10
Uitkammen Chapada dos Guimaraes

We kammen Chapada dos Guimaraes helemaal uit en brengen alle pareltjes hier in beeld.

Lees meer Lees minder
05/10 - 06/10
Naar Pouso Alegre

Tijd om koers te zetten naar Pouso Alegre en daar het onderste uit de fotografiekan te halen.

Lees meer Lees minder
07/10 - 08/10
Naar Mato Grosso

Volgende fotostop: Mato Grosso!

Lees meer Lees minder
09/10 - 11/10
Mato Grosso - Jacaré Houseboat

De woonboot op om te zoeken naar jaguars: zalig moment op deze reis!

Lees meer Lees minder
12/10 - 13/10
Mato grosso en omgeving

Met beide voeten terug aan wal, reizen we naar Piuval Lodge, ons laatste ‘lange’ verblijf in Brazilië

Lees meer Lees minder
14/10
Naar Cuiabá

De terugtocht is ingezet!

Lees meer Lees minder
15/10
Huiswaarts! (vluchten niet inbegrepen)

Van Cuiaba via Sao Paolo naar Brussel/Amsterdam (vluchten niet inbegrepen)

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Alle accommodatie is van goede tot heel goede kwaliteit. We overnachten in Pousada Vento Sul, Pouso Alegre hotel, Jacaré Houseboat, Hotel Mato Grosso en Piuval Lodge.

Transport

In de Pantanal hebben we een privébus tot onze beschikking om te reizen over land. Voor de verplaatsingen op het water doen we beroep op comfortabele bootjes… zalig! In het Nationaal park de Chapada verplaatsen we ons dan weer op locale bussen met een basisluxe.

De internationale vluchten van Brussel/Amsterdam naar Cuiaba en terug zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis. Je kan deze via STARLING bijboeken (voor netto-inkoopprijs) of zelf regelen. Reken op vluchtprijzen tussen €1000 en €1500. Bij gegarandeerd vertrek doen we je een voorstel voor het boeken van de vluchten.

Klimaat en kledij

Oktober is de aanloop naar het regenseizoen, met zijn dagelijks korte regenbuien en mooie wolkenhemels en zonsondergangen. Het stijgende waterpeil zorgt voor een enorm open landschapsgevoel. Ook het broedseizoen start nu voor de meeste dieren. Ze gaan allemaal op zoek naar een partner en dus is deze periode ideaal om ze te spotten.

Neem voor deze reis lichte kledij mee, en een fleece voor de koude ochtenden op de boot. Het is doorgaans heet en zonnig, maar soms is er een felle regenbui. Zorg voor waterbestendige kledij én een hoes voor je fotomateriaal. Neem daarnaast een goed paar wandelschoenen en sandalen mee.

Natuur & fotografie

Zowel de landschappen als de dieren die we op deze Braziliaanse rondreis tegenkomen, zijn enorm geschikt om met je fototoestel vast te leggen. De fotokansen zijn werkelijk eindeloos zijn. Reserve-batterijen en extra geheugenkaartjes zijn daarom een must. De gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie.

Ben je geen fotograaf puur sang of wil je graag meereizen met je fotograferende partner? Welkom! Deze reis is eveneens geschikt voor de natuurliefhebber die graag observeert. Let op: dit is geen vogelreis waarop we een zo groot mogelijke vogellijst proberen te verzamelen.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag