17 januari 2016

Zoogdierenreis Spanje 2016: Iberische lynx special!

Afgelopen week gingen we op zoek naar Iberische lynx op een STARLING-zoogdierenreis naar Spanje. Zes dagen lang, volledig in het teken van een van de zeldzaamste katten ter wereld. Maar liefst vijf observaties van minimum drie tot maximum zes verschillende lynxen. Zowel vanop twintig en zeventig meter als verschillende vanop grotere afstand. Jagend, heel korte interactie tussen twee dieren, poetsend, rustend en territorium afbakenend. We hadden het allemaal. 

Een Iberische lynx loopt het pad over. © Billy Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

Na een rit van Madrid naar Andujar in onze ruime en comfortabele bus namen we nog een kijkje aan de dam van Encinarejo. Kortstondig werd een otter opgemerkt, hij liet zich helaas niet bekijken voor de volledige groep. Een grote zwerm blauwe eksters en een hop waren wel mooi meegenomen.

De volgende ochtend trokken we samen met een lokale gids naar een private estate, want bij STARLING willen we het verschil maken en zorgen we graag voor die extra. Helaas zat het weer niet mee en bleef de miezelregen een ganse dag aanhouden. Thee en koffie waren geen overbodige luxe en zorgden voor de nodige opwarming tijdens het speuren. De eerste monniksgieren werden gezien en enkele muurgekko’s lieten zich schitterend bekijken. Onder begeleiding van de gids trokken we rond op het privéterrein en vonden we zo sporen van de Iberische lynx en op de camerabeelden zagen we recente foto’s van een struinend koppel. De hoop was groot, maar helaas bleef een observatie op zich wachten. De volgende ochtend trokken we naar een andere klassieke plaats. De ochtend was vruchtenloos en na de warme lunch keerden we er terug. Ditmaal wel met resultaat. Bijna onmiddellijk na aankomst ontstond er wat rumoer en vonden enkele aanwezigen een mannetje die zich lag te poetsen zeventig meter onder ons. Een heerlijke en mooie start van een spectaculaire week.

L'aisance d'escalade des geckos est surprenante
Muurgekko’s zijn erg algemeen. © Billy Herman

Tijdens ons verblijf kregen we nog verschillende keren Iberische lynxen in de kijker en konden we in totaal enkele uren op rij genieten van zalige waarnemingen. Kers op de taart was de laatste dag in het gebied, toen we plots vlak voor onze auto een verdacht bewegend dier zagen wegkruipen in de vegetatie. Jawel, ook hier vonden we een heuse Iberische lynx, dit keer gezenderd, op nog geen twintig meter van de auto. KICKEN.

Le lynx ibérique en pleine toilette
Ietwat weggestoken doet deze lynx een schoonheidswasje. © Billy Herman

Bijkomende waarnemingen tijdens de week waren de watervleermuis, vale vleermuis, klein tijgerblauwtje, zuidelijke heidelibel, kleine zwartkop, steenuilen, Provençaalse grasmus, kraanvogels, talrijke Spaanse keizerarenden, slechtvalk, moeflons, wilde zwijnen, damherten, edelherten, Iberische klapekster, boomleeuwerik, rode patrijzen, distelvlinder, marmerwitje spec., oranje luzernevlinder, talrijke typische flora, een andere korte otter, etc. Kortom, een heel geslaagde midweek om 2016 in te zetten.

Les perdrix s'observent et s'entendent régulièrement
Rode steenpatrijzen zijn soms erg tam. © Billy Herman