Leerrijke afknapper!
Afgelopen weekend stootte STARLING-gids Billy tijdens een prospectietocht op een verdachte kat tijdens het fotograferen van de ondergaande zon in het landschap. De herkenning van wilde kat is niet altijd even eenvoudig. Daarom willen we hier aan de hand van deze leerrijke afknapper alles nog eens op een rijtje zetten.
De kat zat te foerageren op een pas gemaaid weiland, ongeveer op een afstand van achthonderd meter. Omdat Billy geen telescoop bij zich had, besloot hij te gaan voor de foto. Alle overbodige attributen werden snel van het lijf gegooid en volledig in sluipmodus maakte Billy tempo aan de rand van de afsluiting van het weiland. De hooibalen die op het weiland lagen werden gebruikt om de kat strategisch te benaderen. De ‘jizz’ (general impression of size and shape oftewel vorm en voorkomen) zat niet subliem, maar was minstens wel verdacht genoeg om er toch voor te gaan.
Op een afstand van een honderdtal meter zag de kat Billy gestaag naderen. Haar reflex was dan ook typisch drukken en vertrouwen op camouflage (hoewel dit eerder een overschatting van haar schutkleur was). De kat kon makkelijk tot op een afstand van vijfentwintig meter worden benaderd, tot waar de afstand van de afsluiting het kortst bij de kat was. Ze reageerde niet op gepiep en geluid. Dan maar een poging om onder de afsluiting door te sluipen. De kat werd stelselmatig alerter en op een afstand van vijftien meter besloot ze op te staan en weg te wandelen. Ze keek nog even achterom om vervolgens het hazenpad te kiezen. Billy had voornamelijk gefotografeerd. Er stonden heel goeie kenmerken op de foto voor wilde kat maar toch was de waarneming niet 100% overtuigend. Onder andere de onderkant van de hiel was volledig zwart, wat wijst op hybridisatie en de grootte was niet opvallend fors. Daarom wou hij een tweede mening van zoogdierenspecialisten Daan Dekeukeleire en René Janssen. Ook zij waren niet overtuigd en suggereerden onmiddellijk een hybride en geen zuivere wilde kat, ondanks het goed zitten van bepaalde kenmerken. Hieronder een overzicht:
PRO
- forser dan een huiskat, een gezichtstekening met eyeliner en een parallelle streep
- een korte staart met vier ringen en ‘donkere top’
- weinig tekening op het lichaam en de kop
- geen of nauwelijks een rugstreep
CONTRA
- algehele vorm en voorkomen, te klein/licht van bouw voor een wilde kat. Voor een jong was het nog te vroeg in het jaar
- schattige ‘gezichtsuitdrukking’, niet de stoere gemene blik
- zwarte tenen en zwarte hielen van poten. Een wilde kat heeft enkel zwarte tenen
- ringen op de staart lijken vaag verbonden met de lengtestreep, de top van de staart is niet overtuigend zwart ‘gedopt in de verf’, de staart is niet dik genoeg
- geen warme tinten in de vacht, geen wit bestoven gezicht, geen witte vlek op de borst (niet altijd bij wilde kat maar wel vaak)