Welke kledij moet ik kiezen voor de drijvende schuilhut?
De afgelopen jaren investeerde STARLING sterk in nieuwe concepten. We ontwikkelden heel wat unieke trips zoals onze drijvende schuilhutreizen onder impuls van Yves Adams.
Dankzij mobiele hutten, die drijven op het water, kun je zo fantastische beelden maken van water- en waadvogels. Het speciale van dit type van fotografie, is het uitzonderlijk lage standpunt waardoor je gegarandeerd prachtige beelden kan maken. De hut is één zaak, de kledij een andere. Omdat we nogal wat vragen krijgen over de kledij die je best draagt, kroop Yves Adams in de pen om zijn ervaringen met jou te delen! Lees hieronder wat jouw opties zijn om in het water te gaan.
Zwemkledij
Dit is de goedkoopste oplossing. Het spreekt voor zich dat je dit enkel kan gebruiken als het water heel warm is, want je blijft soms heel lang roerloos in het water. Daarenboven beschermt zwemkledij je niet tegen bloedzuigers of vegetatie.
Rubber waadpak
Het rubber waadpak is een vrij goedkoop pak, maar ‘ademt’ niet. Je moet er dus rekening mee houden dat je hard zweet als het wat warmer wordt. Het is tevens niet flexibel, wat soms lastig is in gehurkte posities. Tot slot is het ook vrij kwetsbaar en het rubber moet goed onderhouden worden om niet snel te verduren. De meeste modellen komen ook niet echt hoog, waardoor je niet diep kan gaan, of laag kan hurken in het water.
Neopreen waadpak
Doorgaans dé beste optie voor veelvuldig gebruik. Neopreen is vrij sterk, rekt mee, en isoleert best. Sommige modellen komen hoog, het handigst is één tot net aan de oksels. Een neopreen waadpak is verkrijgbaar in verschillende diktes. Kies niet het dunste, ook al is het vooral bedoeld voor warm water. Bij dikkere modellen zijn de naden sterker, ook al gaan die bij zwaar gebruik (vooral wanneer het vaak en sterk uitrekt in een gehurkte positie) ook niet levenslang mee.
Een algemeen voordeel van een waadpak is het open bovengedeelte, waardoor je armen en schouders vrij zijn, en je een trui kan uitdoen zodra het te warm wordt. Ideaal is een model met clip-schouderbanden. Velcro maakt soms teveel lawaai, ook al is dat handiger om snel aan te passen afhankelijk van ermee te moeten wandelen of mee te zitten op de bodem. Doordat het pak open is, kan je natuurlijk niet te diep in het water gaan. In veel sportwinkels kan je vrij goedkope modellen vinden. Ze komen vaak met vaste laarzen waardoor je nog een extra paar warme kousen kan aandoen als het koud is. Als de schoenmaat echter te groot is, dan blijven deze vaak steken in diepe modder en is stappen lastig. In ondiep water, kunnen mannen het pak makkelijk naar beneden doen voor een sanitaire stop.
Nylon waadpak
Deze pakken worden vaak gebruikt om te vliegvissen en zijn makkelijker verkrijgbaar zonder rubberen laarzen (dus enkel de nylon ‘kousen’). Hierdoor kan je er stevigere schoenen bovenop doen, die dan natuurlijk nat zullen worden. Typisch zijn de ‘vliegvis-botinnes’, met viltachtige zool, die ervoor zorgt dat vliegvissers niet wegglijden op gladde stenen. Je kan dit pak ook combineren met stevige ‘crocs’ of sandalen die gemaakt zijn voor watersport. Deze pakken zijn vaak duurder en isoleren niks. Ze zijn wel compacter en lichter dan een neopreen pak.
Neopreen wetsuit
Een neopreen wetsuit wordt gebruikt door surfers of warmwaterduikers. Soms heel goedkoop te vinden en komen zonder schoenen of kousen. Dit pak wordt gecombineerd met losse surfschoentjes of neopreen kousjes. Je wordt volledig nat met dit pak, maar de neopreen houdt een laagje water vast rond je lichaam, en dat warmt geleidelijk op. Ideaal voor warme omstandigheden dus, maar je komt volledig nat uit het water, en je moet je volledig omkleden als je klaar bent. Het natte neopreen pak is vaak lastiger te drogen (zwaar) als je klaar bent. Met dit soort pak kan je in principe niet zinken. In combinatie met zwemvliezen kan je tevens in diep water gaan drijven.
Nylon drysuit
Dit pak wordt gebruikt door duikers. Het is een vrij prijzige oplossing, tenzij je het tweedehands koopt (en dat is heel vaak beschikbaar). Een drysuit is volledig waterdicht door de spannende ringen rond de nek en polsen, waardoor het wat claustrofobisch ervaren kan worden. Zeker als het warm begint te worden, is het volledig één met je lichaam en kan het een beklemmend gevoel geven.
Kies hier beter een model dat wat groter is, zodat je genoeg kan hurken en isolerende kledij eronder kan aantrekken. Er bestaan speciale full-body pakken, die isolerend materiaal hebben die niet worden dichtgedrukt door de waterdruk op de drysuit, en zo hun isolerende functie behouden. Kies hier voor een model met ritssluiting vooraan, anders heb je vaak hulp nodig om het aan of uit te doen. Het is meestal gemaakt uit trilaminaat of andere soorten nylon. Afhankelijk van de positie van de rits, kan een man hiermee in ondiep water een sanitaire stop inlassen (al is het geen sinecure om in een drijfhut geen beweging of lawaai te maken en de zware rits van het pak te openen). Vooral de sterkere modellen maken soms wel wat lawaai rond de armen, die bijna steeds boven water zitten.
Neopreen drysuit
Dit is hetzelfde als een nylon drysuit, maar dan met een isolerende functie. Dit pak wordt gebruikt door duikers in koud water en tijdens lange duiken. Het is vrij zwaar in gewicht, maar goedkoper dan nylon. Dit pak is enkel geschikt voor winterse situaties.
Mr Jan Gear Suit
Dit is een ‘multi-inzetbare’ oplossing. Gemaakt voor de drijvende schuilhut fotograaf! Waterdicht zoals een duikerspak tot aan de nek, zonder de vervelende knellende neksluiting. Het is mogelijk om ermee te zwemmen, en ook vrij makkelijk om te klimatiseren door de rits tot aan de hals. In ondiep water is het ook mogelijk voor mannen om een sanitaire stop te doen. Dit is te combineren met schoenen naar keuze, zoals surf schoenen, die dan weer ideaal zijn om te combineren met zwemvliezen. Het is een vrij licht pak en direct droog na gebruik. Ideaal voor vliegvakanties. Het kan ook gebruikt worden om bv. te zeilen (met life-jacket).
Algemene samenvatting en extra tips!
Je vertrekt vaak in heel andere temperatuuromstandigheden dan wanneer je klaar bent. Klimatiseren is daarom belangrijk, om zowel onderkoeling als oververhitting tegen te gaan. Tegen sommige zaken kan je je niet beschermen, zoals bloedzuigers. Die klimmen naar boven op elk type pak tot ze aan je nek geraken. Vaak checken is de boodschap in bloedzuiger-rijke waters. Een mes dichtbij hebben om een gat te snijden in het pak in geval van nood is steeds aan te raden.
Een drijfhut is in regel sterk genoeg om een persoon boven water te houden, ook al loopt er water in je pak. Met een open waadpak riskeer je je beter sowieso niet in diep water, ook al kan je er in principe wel een korte zone mee over zwemmen. Maar dat raden we sterk af.
Tenslotte is een hoekzoeker aan te raden, als het gebruik via live-view niet optimaal is. Een hoekzoeker vermijdt de lastige gehurkte positie om rechtstreeks in het oculair van de camera te kijken, en diep voorover te buigen, waardoor er water in een waadpak kan komen. Met een aangepast duikpak kan je tot aan je schouders in het water, en wel recht in het oculair kijken. Zwemmen gaat met zwemvliezen in diepe waters, maar zodra er wind opkomt, kun je niet lang ter plekke blijven zonder veel beweging te maken en je onderwerp te verstoren.
Tot slot! Je steunt vaak met je knieën op de bodem waardoor je pak daar snel beschadigd raakt. Knielappen kunnen helpen je pak te beschermen.