Praktijkervaring met de zodiac. © Johannes Jansen
13 februari 2016

Voorbereidingsweekend Antarcticareis

Een goede voorbereiding maakt dat je op de reis zelf zo veel meer kunt genieten. Met deze vuistregel in het achterhoofd werden de deelnemers van de Antarcticareis in november 2015 te Nieuwpoort klaargestoomd voor de trip van hun leven op een voorbereidingsweekend. Dergelijk weekend is een van de extra’s die STARLING graag aanbiedt voor zo’n exclusieve trip. Lees hier een kort verslag van het weekend.

Pieter-Jan geeft uitleg over zoombereik. © Johannes Jansen

Op zaterdag gaf reisbegeleider Bart Heirweg de groep een theoretische informatiesessie. Iedereen kreeg daardoor een goed inzicht in het verloop van de reis, de opbouw, de voorzorgen die men kan nemen, advies over het juiste materiaal en  over de vereiste kledij. Zo werden prangende vragen beantwoord en gaf Bart een extra uiteenzetting over fotograferen in arctisch gebied.

Op zondag volgde de voorbereiding op het echte werk. De deelnemers kregen voeling met de zodiac, en oefenden het in en het uitstappen. Voor Bart was het ook meteen een goede oefening om zijn vaarkunsten verder te perfectioneren. Ook een landing werd geoefend en de deelnemers konden al wat ervaring opdoen met vogelfotografie in barre weersomstandigheden, want de weergoden waren ons namelijk niet goed gezind. We kregen alle mogelijk vormen van neerslag en stevige rukwinden te verwerken. Tussen de buien door kon er toch voldoende geoefend worden zodat iedereen klaar was voor het avontuur van hun leven. Mooi meegenomen waren de parelduiker en gewone zeehond op vijf meter van de boot.

Terwijl er telkens vier deelnemers kennismaakten met de zodiac, werden de overige deelnemers ingeleid in de basisprincipes van de vogelfotografie. Er werd geoefend op belichtingstechnieken, op het fotograferen van vogels in vlucht en op het benaderen van rustende vogels zonder die te verstoren. Hierbij kregen ze deskundige uitleg en begeleiding van fotografen Pieter-Jan D’Hondt en Diederik D’Hert. 

Oefenen op vogels in vlucht. © Johannes Jansen