
Unieke fluogele pinguïn voor lens van STARLING-gids
Natuurfotograaf en -gids Yves Adams fotografeerde een wel heel bijzonder gekleurde pinguïn op South Georgia, een afgelegen eiland in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. De West-Vlaming aarzelde geen seconde toen het wit-gele dier plots op hem af zwom.
“Op een kilometers lang, desolaat strand koos de pinguïn net ‘mijn’ plekje uit om aan land te komen. Ik richtte meteen mijn lens en kon het prachtige dier in beeld brengen. De kans dat je dit kan fotograferen is vergelijkbaar met het winnen van de loterij.” Fotograaf Yves Adams
Uitzonderlijke koningspinguïn
De fotograaf overdrijft niet, volgens Harvey Van Diek, een Nederlandse ornitholoog en specialist in kleurafwijkingen. “Dit is heel uitzonderlijk, al komen kleurafwijkingen wel vaker voor in de natuur. Dit gele geval is sowieso één van de enige exemplaren ter wereld.”
De afwijking die we hier zien is geen albinisme, zoals sommigen misschien denken, maar wordt ino genoemd. Ino dieren hebben geen rode ogen en zijn niet lichtgevoelig, wat bij albino’s wel het geval is.
Of Yves Adams uit de 1 miljoen koningspinguïns op de planeet net dat ene afwijkende exemplaar zag, is onduidelijk. Maar héél opmerkelijk is het dus zeker.
De koningspinguïn is één van de 18 gekende pinguïnsoorten en de op één na grootste. De typische sierlijke zwart-witte vogel met gele en oranje accenten wordt tot wel 1 meter groot en kan een gewicht van 18 kilogram bereiken. Het gaat dus om een heel ander dier dan de kleine witte Galápagospinguïn die vorig najaar op de Galápagos gezien werd.

Op foto-expeditie naar Antarctica
Yves Adams spotte de pinguïn op Salisbury Plain, in één van de grote pinguïnkolonies van South Georgia. Op deze eilandengroep ten oosten van Argentinië leven naar schatting 100.000 koningspinguïns.
De fotograaf was er op expeditie als voorbereiding van een natuur- en fotografiereis naar Antarctica, voor het Gentse reiskantoor Starling Reizen.
Opmerkelijk: de foto’s dateren al van eind december 2019. “Yves stuurde me recent de beelden door, om onze volgende Antarctica-expeditie te illustreren. Zelfs na een jaar noodgedwongen thuisblijven heeft onze wereldreiziger zijn duizenden indrukwekkende natuurbeelden nog niet allemaal gesorteerd”, lacht Starling-zaakvoerder en bioloog Billy Herman.
In 2024 kan elke (amateur)fotograaf onder begeleiding van professional Yves Adams mee naar de plek waar hij de fluogele pinguïn ontdekte. “Het zou heel straf zijn als dit exemplaar daar nog altijd rondhangt. Maar een indrukwekkende trip wordt het sowieso”, besluit hij.
Over kleurafwijkingen bij vogels
Wil je meer weten over kleurafwijkingen bij vogels? Dan is het recente werk ‘Zwarte merels, witte merels’ van auteurs Harvey Van Diek en Hein van Grouw een aanrader.
