13 augustus 2014

Ster van de roofvogelworkshop 2014: de rode wouw

Voor de zomereditie van onze roofvogelworkshop kozen we bewust voor de Oostkantons in de buurt rond Amel. Deze regio is het zwaartepunt voor de rode wouw in België en augustus is een piekperiode om roofvogels te zien (veel uitgevlogen jongen worden zelfstandig). Een zalige ervaring die je zeker eens moet hebben mee gemaakt.

Adulte rode wouw in volle rui. © David ‘Billy’ Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

Genieten in de Oostkantons

Vrijdagavond werden onze gasten ontvangen op het terras van de gîte voor het weekend. Telescoop in aanslag, een glaasje wijn en een fenomenaal uitzicht. De eerste buizerds werden ontdekt en meerdere matkoppen zaten te roepen in de tuin. Niet veel later zweefde de eerste rode wouw over, direct gevolgd door een zwarte wouw (de enige van het weekend). De algemene kleur en indruk, de ondiep gevorkte kortere staart en het ontbreken van witte vensters waren de meest opvallende kenmerken. Twee kruisbekken vlogen langs en ook een boomvalk en een adulte torenvalk werden genoteerd. Kers op de taart was een adulte wespendief die open en bloot zat te drogen op een paaltje en daarna een mooie fly by deed. Een jonge sperwer liet zich mooi bewonderen in de telescoop en luidde de maaltijd in. Een flitsende start.

Na het Italiaans getinte avondmaal, dat werd bereid door onze STARLING-kok, gaf gids Wouter Faveyts een eerste introductie voor het weekend. Vooral topografie werd uitvoerig besproken samen met de algemene bespreking over roofvogels. Perfecte leerstof om te verteren tijdens de eerste nacht van het weekend.

Leerrijke lezingen worden onderbroken door praktijklessen. © David ‘Billy’ Herman

Van theorie naar praktijk

De volgende ochtend nam Wouter ons, na een ontbijt met een observatie van een grauwe klauwier, op sleeptouw voor de volgende sessie. De algemene soorten werden besproken zodat een goede basis werd gelegd. De buizerd, de wespendief, de torenvalk, de sperwer en de havik kwamen uitvoerig aan bod. Daarna dwong het opklarende weer ons het veld in. Een overvliegende raaf zette meteen de toon. We startten met een koppel torenvalken en verschillende buizerds en rode wouwen. Zowel jonge vogels als adulte vogels werden mooi gezien. Egale verse vleugels versus geruide vleugels konden mooi worden vergeleken. Elke deelnemer had de leeftijdsbepaling al snel onder de knie en zag dat het goed was. Er werd ook gewezen op jachttechniek, manier van vliegen en de algemene indruk van grootte en vorm (de zogenaamde jizz). Een sluwe jagende vos was een goeie vondst en een leuke extra.

Na een rustgevende lunch met talrijke kruisbekken en een roepende kuifmees, trokken we richting het zuiden. Ook hier zagen we eerder vermelde soorten in verschillende leeftijdsklasses en kleurvariaties. Een verre wespendief was helaas niet bevredigend voor ons. Na een gezellig terrasje trokken we er op uit in de buurt van Born. Een adulte slechtvalk was duidelijk te zien en als toemaatje zweefde een adulte zwarte ooievaar over. Vanop het terras van onze gîte zagen we een gemengde groep van tientallen ringmussen en een paar geelgorzen foerageerden in het naburige graanveld.

Jonge buizerd, te herkennen aan de bleke iris en de bleke veerranden. © David ‘Billy’ Herman

Tot zelfs de rovers van de nacht…

Omdat de volgende middag slecht weer werd voorspeld, schoven we de avondlezing op naar de zondagmiddag en kozen we unaniem voor een poging ‘oehoe’. Onmiddellijk bij aankomst was het raak en vonden we twee extreem zalige oehoe’s die rustig zaten te wachten op de vallende duisternis. Met de nieuwe lichtsterke en vlijmscherpe telescoop van SWAROVSKI OPTIK, een mega belevenis. Mission accomplished, klaar voor een zorgeloze nacht.

De volgende dag gingen we na het ontbijt onmiddellijk op pad om een slaapplaats van de rode wouw te bezoeken. Niet minder dan tien verschillende exemplaren in alle vormen en maten werden waargenomen. Zowel zwevend vlakbij, in de verte, als in zit. De rode wouw: zonder twijfel de ster van het weekend.

Vervolgens trokken we richting Recht. De grauwe vliegenvanger, sijsjes en de glanskop kwamen allemaal op onze weg. Ook de eerste appelvinken meldden zich aan maar zoals zo vaak, enkel wegvliegend of slechts heel kort in zit. Tot we plots twee beesten zagen landen in de top van een spar. Langdurig open en bloot in de tele. Later zagen we nog een groep van twaalf exemplaren. Een eind verderop vonden we nog twee krenten: we konden met de groep zowel een juveniele als een adulte zwarte ooievaar langdurig bekijken en zelfs fotograferen. Een sperwer zorgde voor wat animo en kwam mooi over gevlogen en her en der hingen buizerds en rode wouwen in de lucht.

Een juveniele zwarte ooievaar liet zich schitterend bewonderen. © David ‘Billy’ Herman

Nagenieten en -verwerken

Na onze lunch in een typische bakkerij van de streek vond Wouter de waarneming waar we zo hard naar uit keken. Al van ver kwam een wespendief recht op ons af gevlogen. Terwijl het mannetje gestaag over vloog, somde Wouter rustig alle kenmerken op. Zo konden de deelnemers een voor een alles live bekijken. Alsof het op bestelling was.

Terwijl het begon te regenen, werd de namiddag ingevuld met een lezing over de meer schaarse soorten van de Oostkantons als de boomvalkbruine-, blauwe-steppe- en grauwe kiekendief, zeearend, visarend, etc. Dit gevolgd door een lezing over de hotspots in de Benelux en Europa. Zo kreeg een compleet beeld van deze razend boeiende groep. Twee vossen en de algemeenste soorten van het weekend lieten zich nog even goed zien vanaf het terras vooraleer iedereen terug huiswaarts keerde. Meer dan voldaan zat er alweer een razend leerrijk weekend op.

De manier waarop jullie de workshop aanpakken is leuk en boeiend. Jullie zijn een sterk en aangenaam team. Ik stond echt perplex van jullie kennis en de ongecompliceerde overdracht ervan. Heb in mijn leven al ettelijke workshops gevolgd, zowel professioneel als hobby matig en geloof mij, dit was echt wel een weekend om van te snoepen.

- Reactie van deelneemster An