04 oktober 2017

Start to photo: 6 snelle tips voor landschapsfotografie in de mist

Wanneer je landschappen fotografeert in de lage landen, kan je natuurlijk geen beroep doen op woeste rotsformaties, machtige rivieren of tropische kleurenpracht. ‘Bij ons’ moet je het vooral hebben van de optimale omstandigheden. Veel fotografen trekken er daarom het liefst op uit bij nevel en mist. Het deken van minuscule druppeltjes hult het landschap dan in mysterie en stopt oneffenheden subtiel weg. Bekende landschappen zien er plots helemaal anders uit.

Maar hoe begin je aan landschappen fotograferen in de mist? We kregen een handig overzicht van Bart Heirweg, landschapsfotograaf én reisbegeleider van STARLING. 

Tip 1 – Zie de mist aankomen

Hoe kan je op voorhand weten of er al dan niet mist hangt in een gebied? Veel natuurliefhebbers hebben hun vaste stek en kennen het natuurgebied in hun buurt voldoende om ongeveer te kunnen inschatten wanneer het er mistig is.

Toch mis je nog veel onverwachte nevelmomenten. Speciaal om dit te verhelpen werd de mistradar in het leven geroepen. Je abonneert je en ontvangt een berichtje wanneer er nevel of mist hangt in het gebied van jouw keuze. Hoe dat precies werkt, ontdek je hier.

Tip 2 – Oost, west, wat is best?

Ga op een mooie voor- of najaarsdag vlak voor zonsopgang op zoek naar vennen, vijvers of meren. Je vindt er dan steevast mistbanken of ‘witte wieven’.

Hier krijg je de mooiste resultaten in tegenlicht, dus zorg ervoor dat de vallei of het vergezicht oostelijk georiënteerd ligt. Wanneer de zon opkomt, kan je aan de slag tot het licht te hard wordt.

©Bart Heirweg
©Bart Heirweg

Tip 3 – High in the sky

Ook al is er in de lage landen weinig reliëf in het landschap te vinden, toch heeft je foto zoveel extra effect als je vanuit vogelperspectief kan fotograferen. Ga dus op zoek naar uitkijktorens, brandtorens of jachthutten die toegankelijk zijn voor wandelaars. Je vindt ze op topografische kaarten of in een atlas. Kijk vooral in de stukken waar hoogtelijnen dicht bij elkaar liggen, daar heb je de duidelijkste hellingen en reliëfverschillen. Ook Google kan je helpen bij het zoeken naar uitkijktorens.

Tip 4 – Hoge bomen …

Mistbanken en nevelsluiers hangen laag boven het landschap. Ga dus op zoek naar ‘laagjes’ en fotografeer ze van op een hoger punt om dit fenomeen mooi vast te leggen. Of check vooraf of er mooie hoge elementen in het landschap staan. Een prachtige boom of een kerktoren die boven de mist uitsteken, geven je foto extra gevoel mee.

©Bart Heirweg
©Bart Heirweg

Tip 5 – Gevangen in dauwdruppels

Als de zon al even op is en het licht is te hard geworden om in tegenlicht te fotograferen (zie tip 1), dan zoom je tijdens de zomermaanden in op het leven in het gras. Het is dan windstil en heel wat planten, bloemen en insecten hangen vol fotogenieke dauwdruppels, in afwachting van een nieuwe dag. Vogelliefhebbers kunnen op dat moment plat op de buik om hun favoriete gevederde vrienden vast te leggen in tegenlicht op het water.

©Bart Heirweg
©Bart Heirweg

Tip 6 – Geen hand voor ogen? Go minimalistisch

Net als je het wil opgeven door de veel te dichte mist, ontdek je dat ook daar heel wat uit te halen valt. Denk dan niet te wijds, maar ga voor eenvoud en soberheid. Ook een bos is bij dichte mist plots een stuk rustiger en makkelijker vast te leggen. Pas er wel voor op dat je foto’s bij dichte mist niet onderbelicht zijn. En achteraf moet je je plaatjes meestal nog bijwerken in je beeldverwerkingsprogramma.

 

> Krijg je niet genoeg van de magische combi mist en fotografie? Verdiep je dan in nóg meer tips van Bart Heirweg op zijn website

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.