De deelnemers in de Chorokhi delta, op zoek naar zeldzaamheden. © Billy Herman
11 mei 2018

Start to bird: welke instrumenten en accessoires passen bij jou?

“Een verrekijker of telescoop is onmisbaar tijdens elke natuurreis, zelfs voor natuurfotografen. Zo’n instrument wordt een verlengstuk van jezelf, dat je onvergetelijke momenten bezorgt. Met de gepaste uitrusting beleef je zo’n reis nog intenser.” Aan het woord is Gunther Groenez van Natuurkijkers. Deze bekende Oudenaardse speciaalzaak voor optische instrumenten is een van STARLING’s oudste partners. Lees hier welke instrumenten het meest van pas komen bij het vogels kijken.

Gunther Groenez van Natuurkijkers geeft graag advies op maat. © Natuurkijkers

Een reis met STARLING in het vooruitzicht? Dan is het misschien een goed moment om eens bij Natuurkijkers langs te gaan. Jouw ideale optische instrument kan een speld in een hooiberg lijken in het gigantische aanbod van verrekijkers en telescopen, zeker als beginner. Deskundig advies is goud waard, zelfs voor ervaren mensen. Natuurkijkers.be helpt je graag verder.

 

Keuzehulp

“Als ik op pad ga, neem ik altijd mijn verrekijker mee,” vertelt Gunther. “Schuwe vogels of dieren kan je beter van op een veilige afstand observeren.”

Gunther trekt zelf graag de natuur in met zijn Swarovski EL 10 x 50-verrekijker en een ATX 85-telescoop. Maar of dat ook voor jou de beste keuze is, wil hij niet zomaar gezegd hebben. “Ik neem de nodige tijd en luister uitgebreid naar de specifieke noden en wensen van de klant. Daarna selecteer ik enkele instrumenten waarvan ik denk dat ze bij je passen. Door de grote keuze in onze winkel kan je de verrekijkers of telescopen meteen uitgebreid vergelijken en testen. Samen vinden we zo stap voor stap het voor jou ideale instrument,” voegt Gunther toe.

Foto’s maken met een telescoop geeft vaak schitterende resultaten omdat je de dieren niet verstoort. © Natuurkijkers

Digiscopie: the best of both worlds

Ook op het vlak van digiscopie vind je bij Natuurkijkers advies op maat. “Digiscopie is een methode om te fotograferen met je verrekijker of telescoop. Die fungeert als lens,” licht Gunther toe. “Heel veel cameratypes kan je achter je telescoop monteren. De fabrikanten bieden speciaal daarvoor ontworpen hulpstukken aan. Swarovski slaagde er in om adapters te bouwen die je op veel verschillende digitale camera’s en zelfs op alle types iPhones kan aansluiten. Zo kan je heel snel switchen tussen waarnemen en fotograferen,” vertelt Gunther.

“Met digiscopie kan je tot vier keer verder van je onderwerp blijven dan met een gewone telelens. Omdat je verder af zit van de vogel die je wil fotograferen, verstoor je die minder en maak je dus meer kans op een leuke foto. Je kan al behoorlijke mooie resultaten behalen met je smartphone.”

 

Wegwijs in accessoires

Hoe je een verrekijker of telescoop kiest die jou op het lijf geschreven is, las je eerder al op deze blog. Maar hoe zit het met alle accessoires die op de markt zijn? Gunther is de geknipte gesprekspartner om ons wegwijs te maken.

STARLING: Wanneer heb ik een statief nodig?

Gunther: “Met een verrekijker kan je perfect uit de hand waarnemen zolang je geen vergroting gebruikt van meer dan tien maal. Met een telescoop krijg je nooit een stabiel beeld uit de hand, doordat de vergroting minstens vijftien maal is. Ook dan neem je beter een statief mee.

De meeste statieven zijn gemaakt van carbon of aluminium. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Carbon is vederlicht, maar breekbaarder. Handig als je ermee op tocht gaat, maar minder stabiel bij veel wind. Aluminium is minder breekbaar en vriendelijker voor je portemonnee. Ook hier hangt je keuze dus af van je persoonlijke noden. Natuurkijkers.be heeft een ruim aanbod van Benro en Manfrotto, voor zowel vogelkijkers als fotografen.

© Natuurkijkers

Een nacht- of warmtekijker?

STARLING: In welke omstandigheden is een nachtkijker een meerwaarde?

Gunther: “Een nacht- of warmtekijker laat je toe om ’s nachts dieren te observeren. Wat niet lukt met een standaardverrekijker. Bij een nachtkijker versterkt een elektronische beeldversterking het resterende licht. Je kan dus van alles waarnemen dat je zonder dit instrument niet zou zien. Helaas zijn er ook minpunten aan een nachtkijker: je kan er maar op beperkte afstand mee waarnemen, je krijgt weinig scherptediepte en je komt er niet ver mee bij mist.

Daarom vind ik een warmtebeeldcamera persoonlijk meer de investering waard. Dit toestel detecteert het minste temperatuurverschil. Laatst ontdekte ik tijdens een nachtelijke boswandeling een muis van op veertig meter afstand … Deze apparaten kijken bovendien moeiteloos door mist of rook heen. Daarvoor heb ik er zelfs overdag graag een bij de hand. En ze doen hun ding ook op lange afstanden, met sommige kan je tot 1800 meter ver een ree onderscheiden van een edelhert.”

© Natuurkijkers

Gunther’s choice

STARLING: Wat vind jij zelf het leukste hebbeding op de verrekijkermarkt?

Gunther: “Zonder twijfel een adapter waarmee je je smartphone aan je verrekijker koppelt. Je gebruikt je verrekijker als een kleine telescoop. Je kan heel snel de foto’s scherpstellen en fotograferen door eenvoudigweg je scherm aan te tikken. Het is dus een klein, handig gadget dat je altijd bij de hand kan houden.”

Nog vragen? De kans is groot dat je het antwoord vindt op de zeer uitgebreide vraag-en-antwoordpagina van Natuurkijkers.be. Daar lees je een massa aan tips en tricks: hoe onderhoud je je verrekijker, heb je een beeldstabilisator nodig, wat is een prisma verrekijker, … ?

Ook onze eigen reisbegeleiders kennen uiteraard heel wat van optisch materiaal. Spreek ons gerust aan.

Wil je graag al wat voorkennis opdoen vooraleer je bij onze partner langs gaat? Dan komen deze tips vast goed van pas.