07 augustus 2023

Sfeerverslag Nederland 2023: natuurreis steltlopers Lauwersmeer

Eén van onze deelneemsters schreef een reisverslag over de door STARLING georganiseerde natuurreis naar het betoverende Lauwersmeer in Nederland. Deze regio in het noorden van Nederland is een magneet voor alle mogelijke soorten steltlopers. In geuren en kleuren deelt Muriel haar ervaring. Écht het lezen waard, beloofd!

Het wad.
Het wat?
Juist, het Wad!

Steltlopers leren, zoeken, kijken en begrijpen: een driedaagse full immersion aan het Friese Wad met een leuke groep gelijkgestemden onder leiding van Diederik D’Hert.

De wondere wereld van steltlopers …

Diederik is een topgids met veel ervaring, die gepassioneerd de workshops en excursies omkadert. Zijn educatieve skills wendt hij aan om theorie en praktijk op een gestructureerde en bijwijlen ludieke manier aan de man/vrouw te brengen.

Intens was het zeker, want we leerden niet enkel over tibia’s, oogringen, snavellengtes, giss en jizz-en, armpennen, vogelduimen, ankertjes, gouden veren, projecties, witte sigaren en dito bolletjes, over nonnetjes eters of verfomfaaide beestjes, maar ook over nieuwe kleurkenmerken als pastel-rost en zalm-zwart … Om zomaar wat te noemen … 😉

De lessen theorie werden afgewisseld met leerrijke excursies naar fraaie gebieden als Bantswei, Moddergat-Paesens en Ezumakeeg Noord en Zuid. Af en toe vloog tussen de steltlopers ook een examenvraag weg, net toen die door Diederik was gesteld …

Logies en eten waren top! Een oude Friese boerderij, als een tot sprookjesboek verbouwd hotel, met gastronomie dat uit een Michelingids was geplukt: een onverwacht fraaie combinatie!

Wie ‘all the way’ wou gaan kon ’s ochtends vroeg mee op dauwtrip. Want zeg zelf, wat is er zaliger dan met zonsopgang aan het water te staan en honderden kluten te zien ontwaken, een grauwe franjepoot te zien dobberen tussen vele andere steltlopers en eenden, het baardmannetje te horen zingen in het riet en een familie reuzensterns te zien landen op het slik …

Het einde van de dijk in Moddergat-Paesens bij opkomend tij en flinke wind was een bijzondere ervaring. Niet enkel het genot om in een ongerept weids landschap midden in het water uren met je hoofd in de wind en de wolken te zitten turen, maar bovendien steltlopers met honderden tegelijk zien overvliegen naar de hoogwaterplaats was wel écht de hoogmis van het weekend.

En last but not least richtten we ternauwernood een comité op ter verdediging van de steltkluut 😊

Mijn eerste ervaring met Starling als organisatie en met Diederik als gids leidt tot drie conclusies:

Professionaliteit ten top! Dus dit smaakt naar meer!
– Steltlopers zijn nu definitief mijn BFF’s.
– Ik ben er dertig jaar te laat aan begonnen.

Tot snel en heel hartelijk dank!

Muriel

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.