26 december 2022

Reisverslag Cape May USA 2022: kleurrijke zangers op Cape May

STARLING reisde onder begeleiding van gids Joachim Bertrands met een groep deelnemers naar Cape May. Dat dit kleine stadje aan de oostkust van de VS terecht als een hotspot voor trekvogels beschouwd kan worden, ondervonden onze deelnemers aan den lijve. We planden deze trip dan ook midden in de piek van de zangvogel- en steltlopertrek en aan de start van de roofvogeltrek. Benieuwd hoe deze reis verliep?

De eerste indruk stelt ons niet teleur

Na een lange vlucht bereiken we Cape May. We gunnen onszelf een korte rustpauze en rijden dan naar het Hawkwatch Platform. Een luttele 2 uurtjes vogels kijken levert ons al meteen 43 vogelsoorten op! Voor een eerste verkenning op Cape May kan dit wel tellen.

Amerikaanse schaarbekken stelen de show

Vandaag spenderen we de voormiddag in Edwin R.Forsythe NWR, een uitgestrekt natuur- en vogelreservaat in de buurt van Atlantic City. Hier spotten we o.a. witte pelikaan, Amerikaanse zeearend, visarend en een vijftal dikbekfuten. Joachim maakt ons attent op een spitsstaartgors. Een zanggors krijgen we er bovenop. Tientallen grote zilverreigers en Amerikaanse kleine zilverreigers foerageren vlakbij.

Vanop het platform in South Cape May Meadows preserve beleven we een waar spektakel! Een grote groep van wellicht 150 Amerikaanse schaarbekken komt aangevlogen en beslist een bad te nemen in de plas vlak voor het platform! Gedurende een kwartiertje steelt deze groep de show. Voor Guy, die jarig is, kan zijn verjaardag niet meer stuk. Zo’n cadeau komt niet elk jaar uit de lucht vallen.

Tijdens een wandeling rond Lake Lily – Lake East drive fladderen een groep sierlijke monarchvlinders rond een klimop in bloei. Het is hier een vogelrijkdom van jewelste. De struiken langs de oevers van het meer zitten vol zangvogels die zich komen voeden met de talrijke insecten, bessen en zaden.

Schipper mag ik overvaren?

Vandaag staat een boottocht door de zoutmoerassen op het programma. Na een vroege kustwandeling aan Stone Harbor Point gaan we aan boord van de Osprey.

Behendig als geen ander brengt de schipper ons naar de vogelrijke pleisterplaatsen waar we talrijke reigers, meeuwen, steltlopers, raven en zangvogels prachtig te zien krijgen. Je hoort ons niet klagen en al zeker de fotografen onder ons niet.

Ons enthousiasme wordt nog extra beloond met de klapperral (Clapper Rail) en de waarneming van zeer dichtbij van de seaside sparrow en de Nelson’s sharp-tailed sparrow! Tjonge, tjonge wat een trip!

In het South Cape May Meadows preserve krijgen we niet alleen vogels, oogstrelende vlinders en libellen te zien, maar we schrikken even van een onverwachtse gast, namelijk een eastern ratsnake. Onze schrik neemt snel af als Joachim ons vertelt dat deze slang niet giftig is.

Bird alarm!

De volgende 3 dagen staan we telkens heel vroeg paraat om de beste plaatsjes op het druk bezette Cape Island- Higbee Beach WMA – Morning Flight Platform te bemachtigen, een trektelpost en hotspot voor Amerikaanse zangertjes en Flickers.

Op de dijk staan de officiële tellers van Cape May. Wij blijven wijselijk bij de doorsnee Amerikaanse vogelkijkers op het vogeltrekplatform en doen verwoede pogingen om de kleurrijke maar vooral supersnelle zangertjes op naam te brengen.

Op de derde dag worden we via een vriend van Joachim gealarmeerd. Er is een zeldzame zanger voor het eerst gespot in New Jersey, de Kirtland’s Warbler! We besluiten om ons, samen met tientallen Amerikaanse vogelkijkers, aan de twitch te wagen! Joachim doet zijn uiterste best om deze zeldzame zanger voor ons te spotten. Hij slaagt er effectief in en we kunnen er een glimp van opvangen. Enkel Marleen is de pechvogel want zij heeft hem nét gemist. Zoals het een echte STARLING-gids betaamt, geeft Joachim niet op om ook Marleen een waarneming van dit vogeltje te gunnen. Hij vindt de vogel deze keer onder een struik, waar we hem nu allemaal goed kunnen zien, ook Marleen!

 

Flipper?

Op de voorlaatste dag maken we een woelige overtocht met de ferry naar de staat Delaware. Deze tocht levert ons, naast meerdere soorten meeuwen, een jan-van-gent en 2 kleine jagers op. Nabij de aanlegsteiger van Lewes bezorgen een tiental tuimelaars ons een zalig natuurbelevingsmoment!

Walhalla voor zangvogels en steltlopers

In Delaware bezoeken we het natuurpark Cape Henlopen SP, Nature Center Area, een waar walhalla voor kleine zangvogeltjes. We vinden al snel onze doelsoort, de brown-headed nuthatch, in de dennenbossen. Vier witstaartherten krijgen we er gratis bovenop.

Hierna rijden we door naar Prime Hook NWR (Dike trail). Een 30-tal Amerikaanse kluten behoorlijk ver op het slik, een Amerikaanse blauwe reiger vlakbij en een leuke groep van 150 prachtig witte ibissen is de buit die we hier te zien krijgen.

We merken al gauw dat het derde natuurgebied, Bombay Hook NWR (Raymond Pool), heel veel te bieden heeft. Dit gebied is zo te zien de favoriete plek van enorm veel steltlopers. We bespeuren ook een Amerikaanse torenvalk, een vos en een groep van 10 kalkoenen.

Aan alle mooie liedjes komt een einde…

Vandaag staat in het teken van onze terugreis. Met algemene instemming rijden we nog een laatste keer naar Lily Lake en naar de vogelkijkplatforms van South Cape May Meadows preserve. Als afscheidscadeautje krijgen we nog een Amerikaanse bosruiter als nieuwe vogelsoort van deze reis voorgeschoteld en poseren een Amerikaanse zwarte eend, een krijsende viskraai en een tiental cederpestvogels voor ons als volleerde fotomodellen.

Onze reis zit er jammer genoeg op. We bedanken onze gids Joachim voor deze schitterende reis en nemen tevreden afscheid van elkaar.

Redactie: Sabine Ongenae

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.