29 december 2022

Reisverslag Oman 2021: telkens opnieuw een schot in de roos

Dat STARLING zijn deelnemers optimaal wil begeleiden, is niet nieuw. Niet minder dan drie gidsen trokken erop uit om negen deelnemers een geweldige vogelreis door Oman te bezorgen. Benieuwd?

Een veelbelovende start!

In het Al Qurum Natural Park in Muscat weten we niet waar eerst te kijken. Een adulte bastaardarend heet ons welkom door zijn beste vliegkunsten net boven ons te demonstreren. We zien ook Indische kievit, Indische scharrelaar en Aziatische wespendief. We worden pas echt euforisch bij het spotten van een zeer zeldzame soort in Oman, de Indische klifzwaluw, lucky us!

Aan de Wadi Adai Stream bespeuren we o.a. Aziatische Goudplevier, Mongoolse- en woestijnplevier, ook een topper als reuzenzwartkopmeeuw! Op de stortplaats in Al Multaqa zien we steppearenden, maar vooral aasgieren die een poging doen om ons te imponeren met hun massale opkomst van zo’n 500 stuks!

Uitzonderlijke toegang voor STARLING

Het vogelreservaat aan Al Ansab Lagoons heeft erg veel schade geleden door de cycloon Shaheen, maar STARLING mag het gebied toch uitzonderlijk betreden. De schuwe watersnippen kiezen snel het hazenpad, terwijl steeds weer nieuwe soorten opduiken zoals grijze frankolijn, witstaartkievit, flamingo en loodbekje. Onderweg naar het hotel zien we nog woestijnleeuwerik, oostelijke roodstaarttapuit en humes tapuit. Leuk!  Na twee dagen staat onze teller al op 107 vogelsoorten!

© Jacques Vanheuversweyn

Mysterious bird

Voor wie wil, staat een nachtelijke uilentocht gepland in Nizwa. De Omani-uil en de woestijnoehoe laten zich wel horen, maar spelen jammer genoeg verstoppertje…

Het Sayq-plateau levert ons naast een mooi uitzicht, ook nog woestijnleeuwerik, oostelijke roodstaarttapuit en zwartkoptapuit op. In Wadi Bani Habib worden we beloond met o.a. blauwe rotslijster, Siberische- en dwergtjiftjaf en een mysterieuze ‘groene’ loofzanger. Na algemeen overleg en eliminatie krijgt hij het naamplaatje van  groene fitis op zijn borst gespeld.

Soorten van de dag

De breedbekstrandloper en de terekruiter die we te zien krijgen in Barr Al Hikman zijn voor de fotografen onder ons dé soorten van de dag. Voor ons allemaal krijgen de zeldzame grote kanoet en krabplevieren deze titel.

Aan een hoogwatervluchtplaats aan de Indische Oceaan verveelt niemand zich ook maar een moment. We moeten wel de verzengende zon trotseren om o.a. woestijntapuit, woestijngrasmus, grote kanoet en lepelaars waar te nemen. We zien ook 700 flamingo’s, top!                 

© Jacques Vanheuversweyn
© Jacques Vanheuversweyn

Lange rit voor de boeg

Vandaag staan er heel wat kilometers gepland. We rijden richting Salalah. De landschappelijke schoonheid van de woestijn wordt gretig door iedereen op de gevoelige plaat vastgelegd. Een kuifleeuwerik en een izabeltapuit willen absoluut mee op de foto.

Duin-, water-, gras-, roodkeel-, én boompieper foerageren samen. Miguel grijpt deze kans om ons het verschil uit te leggen tussen deze vijf soorten piepers. Amur kwikstaart, Heines kortteenleeuwerik, velduil, slangenarend, bruinnekraaf, palmtortel, Siberische tjiftjaf, … vullen onze vogellijst aan. Ondanks de vele kilometers is deze dag zó voorbij.

Indische Koël!

In Muqshin worden graspieper, grauwe gors en Kaspische roodborsttapuit gespot als bijzondere vogels. Als extraatje van de dag krijgen we van een Omaans gezin op daguitstap twee grote watermeloenen, een uitstekende dorstlesser bij deze hitte.

Vóór het donker wordt gaan we nog even de tuin in van ons motel in Qitbit waar Jacques een kerkuil ontdekt. ‘s Anderendaags zien we hier een Indische kloël,  een spectaculaire soort!

In Mudday zijn Arabische woestijnpatrijs, zwartstaart, zijdestaart en Nijlhoningzuiger van de partij. We zien ook zwarte wouw, bastaardarend en zo’n 100 steppearenden naar etensresten zoeken op een vuilnisbelt. Maar de topper moet nog komen: aan de kloof van Ayn Sahnawt zien we zevenstrepengors. Een tiental exemplaren komen er hun dorst lessen. Bij zo’n 33°C kunnen we ze geen ongelijk geven natuurlijk.          

© Jacques Vanheuversweyn

                   

Vogelen in de ruime omgeving van Salalah

Vóór het ontbijt nemen we ieders temperatuur voor het dagelijkse spelletje ‘wie is de koelste kikker’ (coronatijden, weet je wel). Gelukkig vertoont niemand koorts!

Hoopvol vertrekken we naar Wadi Kheesh voor onze doelsoort van vandaag, de goudvleugelvink. Het zou geweldig zijn om die te zien, want deze soort prijkt op de kaft van onze vogelgids ‘Birds of Oman’. Helaas… Maar onze troostprijs is ook niet mis: zwartkruinsjagra, Palestijnse- en glanshoningzuiger. Johan ontdekt nog een moeilijke soort: de Arabische zwartkop.

Aan de duinengordel in Khawr Rawri spelen de Oostelijke keizerarend, grauwe kiekendief en boomvalk de hoofdrol. Waterfazant is dan weer de opvallende nieuwkomer in Khawr Taqah. Andere vedettes hier zijn koekoek, 34 Aziatische goudplevieren, visarend, huisgierzwaluw en koereiger.

Vreemde overwinteraar

Khawr Raysut blijkt een uitstekende keuze te zijn. Reuzenstern en grote kuifstern zitten hier te rusten, maar er zijn ook zes visarenden, flamingo’s en een vijftiental steltlopersoorten. We tellen zelfs 200 kleine strandlopers. De opvallendste vogel is echter een Afrikaanse gaper (open-billed stork), die hier blijkbaar overwintert. Deze vogel staat zelfs niet in de Omaanse vogelgids, maar verblijft hier sinds enkele weken.

Tijdens onze picknick aan Blowholes worden we geëntertaind door Indische bultrugdolfijnen, bruine gent en wel 300 Socotra aalscholvers die in groep aan het vissen zijn.

Op weg naar Al Mughsayl stoppen we een aantal keer voor o.a. Arabische woestijnpatrijs en Arabische steenpatrijs. Wat is het landschap hier mooi! Zodra het donker wordt, horen we hier heel goed de Palestijnse bosuil. Het lukt Miguel om hem twee keer goed uit te lichten!

© Jacques Vanheuversweyn

 

Geluk met de doelsoort

We rijden naar het zinkgat Tawi Atayr. We zijn hier in de eerste plaats voor de Jemenitische kanarie. We hebben geluk want we zien een groepje van acht stuks. Er vliegen hier ook veel waaierstaartraven. De vogelshow wordt echter gestolen door drie oostelijke keizerarenden en twee havikarenden.

Bij het uitkijkpunt Jebel Samhan zien we twee vale gieren verder weg zeilen. Op de zwarte arend(en) is het lang wachten, maar ons geduld wordt beloond met een liveshow van minstens tien minuten. We horen vier Arabische dwergooruilen roepen in het donker. We krijgen er zelfs één te zien. Lies ontdekt nog een Arabische oehoe.

Ook de fotografen komen aan hun trekken

Op de voorlaatste dag maken we een korte stop in Al Baleed. We tellen niet minder dan 11 Kaapse grielen. Een heuse spetter om onze dag mee te beginnen.

Het natuurgebied East Khawr ligt aan de zee even verderop. Er zitten wel 150 zwarte ibissen. De fotovedette is hier zeker de steltkluut die met zijn weerspiegeling in het blauwe water prachtige plaatjes oplevert! Uiteraard krijgen twee rustende Arabische oehoes ook de nodige aandacht.

© Jacques Vanheuversweyn

Laatste dag vogelkijken

De vogellijst tikt ondertussen aan tot 233 soorten. Het wordt moeilijk om de 240 te halen met nog een halve dag te gaan, maar we besluiten volmondig om deze uitdaging aan te gaan.

Aan ons vakantieverblijf hebben we al een aantal keer hop, treurmaina, oeverloper en Russische gele kwik gespot. Deze morgen kunnen we er ook muskaatvink, Aziatische wespendief en bruine klauwier bij noteren. We vertrekken na het ontbijt naar het Salalah Public Parc. Hier ontdekken we vrij snel onze doelsoort, namelijk grijskopijsvogel.

Aangekomen in East Khawr hopen de vogelfotografen dat het geheugenkaartje van hun camera nog genoeg capaciteit bevat want de vogels zijn hier niet schuw en het mooie licht doet er nog een schepje bovenop. Witwangstern, krombekstrandloper, temmincks strandloper, 300 zwarte ibissen, citroenkwikstaart en knobbelmeerkoet poseren gewillig. Als afsluiter stoppen we op weg terug naar het hotel nog even voor een dwergarend (soort 237 van de reis).

Jammer genoeg zit de reis er alweer op. Marijke bedankt onze drie gidsen/chauffeurs in naam van alle deelnemers  voor de mooie reis die we mochten beleven!

Redactie: Sabine Ongenae.

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.