Reisverslag Nederland 2018: roofvogelweekend
‘Leer alles over roofvogels in één weekend’, dat beloofden we de deelnemers van onze korte trip naar de Nederlands-Belgische grensstreek. En we hielden woord. Een groep geoefende roofvogelkenners keerde na enkele leerrijke presentaties en vooral rijkgevulde sessies in het veld voldaan terug naar huis. Gids en roofvogelspecialist Wouter Faveyts brengt het relaas van een sfeervol weekend boordevol (roof-)vogels.
Meteen van start
We ontmoeten elkaar op vrijdagavond in het knusse hotel in het Nederlandse Ossendrecht, vlak bij de Belgische grens. Het duurt niet lang voor de onwennigheid in de groep plaatsmaakt voor een gezellige sfeer. Helemaal zoals we het graag hebben bij STARLING!
Na het avondeten en de eerste kennismaking serveer ik de deelnemers meteen een extra dessert: een informatiesessie over hoe je de meest courante roofvogelsoorten in deze regio kan herkennen. Geen lichte kost, maar een niet te versmaden inleiding op het veldwerk dat we morgen voor de boeg hebben.
Checklist vlot gevuld
Op zaterdagochtend gaat het meteen richting De Biesbosch. We stappen nauwelijks uit de auto, of de eerste torenvalk van het weekend laat zich al zien. Dat belooft!
Roofvogels kijken lukt het best als je van op een goed gekozen uitkijkpunt de omgeving afspeurt. We installeren ons vandaag dan ook vier keer voor enkele uren op een plek die uitkijkt over een groot en gevarieerd natuurgebied. Meerdere (jagende!) bruine kiekendieven, buizerds, torenvalken, zes boomvalken en een slechtvalk passeren voor onze kijker. Op de koop toe mogen we ook verschillende mooie waarnemingen van de zeearend en de visarend noteren, zowel in rust als in de vlucht.
We installeren ons steeds op een plek die uitkijkt over een groot en gevarieerd natuurgebied.
De meeste exemplaren blijven op een respectabele afstand, en dat is net eigen aan roofvogels kijken. Je krijgt deze doorgaans schuwe vogels zelden van dichtbij te zien. Dat maakt het een uitdaging om ze van op afstand te leren herkennen, zonder dat je alle kenmerken uit de vogelgids kan afvinken. We oefenen uitgebreid op elke roofvogel die we in de gaten krijgen.
Gevarieerde vogelpracht
Tussen de roofvogels door komen er voortdurend andere soorten langs. Naast grote zilverreigers, kemphanen, lepelaars en duizenden eenden en ganzen passeren onder andere de ooievaar, bosruiter, zwarte ruiter, zomertaling, geelpootmeeuw en Pontische meeuw de revue.
Het vele moois dat overvliegt is een lust voor het oog.
De geplande wandeling laten we aan ons voorbijgaan, want we krijgen niet genoeg van het vele moois dat over onze uitkijkposten vliegt. Met zoveel fraais om ons heen wil iedereen gewoon rustig blijven zitten en genieten.
Naar de avond toe verraadt de gezonde blos op onze wangen dat we al lang in de buitenlucht vertoeven. We keren terug naar het hotel voor een gezellige maaltijd. Afsluiten doen we vandaag met een presentatie over onder meer de ecologie van roofvogels. Een leerrijk einde van een sfeervolle, lange dag boordevol vogelwaarnemingen.
Onverwachte toppers op zondag
De volgende ochtend rijden we eerst naar de Kalmthoutse Heide. Al snel krijgen we een jonge en een volwassen slechtvalk in beeld. Ook de buizerd, de torenvalk, de boomvalk en enkele haviken zijn van de partij.
Maar dé klap op de vuurpijl is zonder twijfel de grijze wouw die plots over ons hoofd vliegt. Een heel onverwachte soort voor deze roofvogeltrip! Deze zuiderse dwaalgast werd tot en met 2017 maar 28 keer gezien in België. Hoewel het aantal waarnemingen in stijgende lijn zit, blijft dit een uitzonderlijke ‘vangst’. Wij kunnen zijn vlucht een heel eind volgen en de kenmerken goed waarnemen.
Na het waauw-gevoel dat de wouw ons bezorgde, krijgen we ook nog twee zwarte ooievaars in het vizier.
En daarmee zit onze topochtend er nóg niet op. Na het waauw-gevoel dat de wouw ons bezorgde, krijgen we ook nog twee zwarte ooievaars in het vizier. Onder een stralende nazomerzon genieten we van een picknick in een opperbeste sfeer, een klein moppentapperfestival inbegrepen …
Na de middag steken we de Schelde over. In het Verdronken Land van Saeftinghe genieten we langdurig van minstens vijf bruine kiekendieven, twee boomvalken, torenvalken en buizerds.
Daarna sluiten we af in het Groot Rietveld in Kallo. Een jonge bruine kiekendief en alweer een boomvalk komen nog in beeld voor we afscheid nemen van deze geslaagde roofvogeltrip. En van elkaar, want tijdens dit weekend op de Belgisch-Nederlandse grens werd meer dan één nieuwe vriendschap gesloten.
Besluit: we beleefden een korte, maar op-en-top STARLING-reis. Keihard genieten van roofvogels en andere natuur, in een goedlachse, ongedwongen sfeer. Ga je de volgende keer mee?