Reisverslag Nederland: natuurweekend op maat
Een weekendje op stap met een vriendengroep, je organisatie of natuurvereniging? Een heus familieweekend in de natuur? STARLING regelt het tot in de puntjes! Lees ter inspiratie dit verslagje van een vierdaagse die we in het voorjaar van 2016 organiseerden voor Natuurpunt-afdeling Netebronnen.
De STARLING-touch
Ons ultieme doel bij uitstappen op maat? Ervoor zorgen dat iedereen voluit kan genieten! We maken het de deelnemers zo comfortabel mogelijk. Niemand hoeft zich zorgen te maken over timing, afspraken, reservaties of maaltijden. Het enige wat jij ‘moet’ doen, is ten volle genieten van de natuur.
Bij deze vierdaagse zorgde STARLING voor:
- suggestie voor de bestemming – we kennen wel enkele goeie plekken 😉
- selectie en reservatie van kwaliteitsvolle accommodatie
- planning en dagindeling volgens de interesses van de deelnemers
- reservatie van heerlijke maaltijden
- organisatie van de boottocht
- fulltime natuurgids en timekeeper
Vierdaagse naar Weerribben in Nederland
Verslag: Jeanne Horemans – Natuurpunt Netebronnen
STARLING suggereerde voor deze trip op maat Nederland als bestemming, meer bepaald het natuurgebied Weerribben. Dit gebied moet één van de meest authentieke streken van de Benelux zijn. Het ambacht van het rietsnijden floreert er, hand in hand met topnatuur en biodiversiteit. Kortom, het gebied heeft alle ingrediënten voor een fantastisch weekend weg.
De eerste avond in Weerribben wachtte onze enthousiaste gids ons op: Billy Herman van reisorganisatie STARLING. We waren (opnieuw!) in goede handen.
We vlogen er in met een avondexcursie naar de Weerribben Wetering. Ondanks de kou kregen we een mooi wijds landschap te zien. Een kolonie kokmeeuwen en een immense zwerm spreeuwen (starlings!) kwamen langs. We hoorden het trillen van de sprinkhaanzanger en de snor, het hoempen van de roerdomp en – ergens verder weg – de roep van een zeldzaam klein waterhoen.
Een magische start van wat een wondermooi weekend zou worden.
Vroeg uit de veren voor een dag topnatuur
Het Nationaal Park Weerribben-De Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Een oase van rust en ruimte voor vele dieren en planten. Dankzij een gericht maaibeheer van de hooilanden bloeien er elk jaar prachtige bloemen. Denk maar aan de dotterbloem, echte koekoeksbloem, grote ratelaar en verschillende soorten orchideeën.
Uniek is de grote oppervlakte aan trilveen, dit hebben we meermaals zelf kunnen uittesten.
In de mistige setting hielden een orgelende nachtegaal en een jodelende wielewaal ons gezelschap.
Het landschap in dit gebied is door de mens gevormd: de plassen zijn ontstaan door turfwinning. Vanaf de vijftiende eeuw is er veen gebaggerd. Het vochtige veen werd gedroogd op smalle ‘legakkers’. Daardoor bleven zogenaamde ‘trekgaten’ met water achter. De broze legakkers of ‘ribben’ ertussen bleken niet bestand tegen harde wind en braken door. Zo ontstond open water: de grote wieden.
’s Morgens vroeg verkenden we met z’n allen dit bijzondere landschap. In de mistige setting aan de noordoostrand van de Weerribben hielden een orgelende nachtegaal en een jodelende wielewaal, rietzangers en grote karekiet ons gezelschap.
Na een heerlijk ontbijt hielden we nog een kort halt aan een vogelkijkhut: de Twitterhut. Daar konden we de zwarte stern en een poëtische oeverzwaluwwand bewonderen.
Daarna reden we naar Meenthekluft voor onze boottocht door de Weerribben. We voeren door de sloten, langs mooie huisjes met rieten daken. Deze huisjes staan vaak op eilandjes, daarom verplaatst iedereen zich hier met de boot.
Insecten in alle soorten
Na de lunch in het bezoekerscentrum gingen we wandelen in Venebosch. Hier zagen we de boomvalk en werden we enkele keren ‘aangevallen’ door zwermen knijtjes of knutjes. Erg lastige kleine steekvliegjes zijn dat! Toch hadden we ook oog voor de vele libellen onderweg: glassnijder, bruine korenbout, viervlek, vroege glazenmaker en smaragdlibel.
Ook juffertjes zaten lekker te zonnen met de hier zeer algemene variabele waterjuffer, gewone pantserjuffer en vuurjuffer.
Een baltsende watersnip bewees dat we in één van de meest kwalitatieve moerasgebieden van de lage landen waren.
Daarna trokken we naar de Kalenberg waar boeren afgekapt riet bij elkaar bonden en opstapelden. Een erg fotogeniek moment. Onderweg zagen we een spotvogel die uit volle borst zijn typerende zang zat te zingen.
Om onze copieuze avondmaaltijd goed te verteren, trokken we ’s avonds opnieuw de Weerribben in. Omdat er op elk moment van de dag wel iets anders te spotten valt in dit eindeloze natuurgebied. Dit keer zagen we veel moeraskartelblad in bloei en een baltsende watersnip! Die soort bewees zonder enige twijfel dat we hier in één van de mooiste en meest kwalitatieve moerasgebieden van de lage landen waren.
De Wieden in een notendop
Hooilanden vol vlinders, waterlelies en gele plomp in de sloten. Grillige wilgen in een stukje moerasbos, een onverwachte ontmoeting met een ree …
Eerst gingen we wandelen nabij Giethoorn. Volgens één van onze medereizigers een mooi en gezellig dorpje, maar wij bekeken het van de achterkant … Want we kregen er de kans om een prachtig koppel roodpootvalken te zien opvliegen. En een vluchtige zwarte ooievaar. Ook noteerden we gekraagde roodstaarten en weer de typerende flora van deze toch verrassende laagveengebieden.
Grillige wilgen in een stukje moerasbos, een onverwachte ontmoeting met een ree …
Na een lekkere koffie en thee in het theehuisje van het bezoekerscentrum volgden we Het Kiersche Wijdepad. Dat laat in een notendop het hele natuurgebied De Wieden zien.
Na een uitgebreide maaltijd reden we met enkele liefhebbers nog even tot bij de Rottige Meente om otters te zoeken. Dat is tegelijk één van de enige plaatsen in Nederland waar je de grote vuurvlinder kan vinden. Voor deze vlinder bleek het helaas te koud, maar de blauwborst, roerdomp en snor waren wel van de partij, naast heel wat eendensoorten.
Op naar de Oostvaardersplassen
Na het ontbijt was het alweer tijd om in te pakken en richting België te rijden, via de Oostvaardersplassen in de Flevopolders.
Tussen Lelystad en Almere strekt zich een internationaal moerasgebied uit van 6000 hectare groot. Oorspronkelijk was er op deze plek een industriegebied gepland. Maar toen Zuidelijk Flevoland droog viel, bleef een gedeelte achter de Oostvaardersdijk nat. Zo ontstond dit unieke natuurgebied.
Op de Oostvaardersplassen broedt elk jaar de imposante zeearend.
De Oostvaardersplassen zijn beroemd om de vele vogels die ze graag met een bezoek vereren. Reigersoorten, karekieten, lepelaars en de imposante zeearend die er elk jaar broedt. De wilde runderen, konikpaarden en edelherten voorkomen in principe dat het gebied dichtgroeit. Maar hier kunnen we meer spreken van een kaalslag door het té grote aantal grazers.
Eerst bezochten we een kijkhut, waar we het baardmannetje, de rietgors en de boerenzwaluw spotten. Die laatste nestelde in de kijkhut zelf!
Wilde runderen en paarden
Op de Praambult hadden we een goed zicht op de grote zoogdieren. Het heckrund heeft veel weg van het uitgestorven Europese oerrund. Dit graast in kleine groepen door het terrein. De konikpaarden (‘konik’ betekent in het Pools ‘klein paardje’) leven in grote kuddes in het gebied.
In 1992 zijn er 50 edelherten uit verschillende landen uitgezet. Deze leven in de bronsttijd (september-oktober) bij elkaar op één plek. De rest van het jaar bevolken de mannelijke herten de Westkant en de vrouwelijke dieren de Oostkant van de Oostvaardersplassen.
We sloten onze vierdaagse af met een een wandeling langs het Jan Den Bosch-pad. Daar zagen we nog een visarend, matkop, bontbekplevier, bonte strandloper en een krombekstrandloper.
In totaal zagen we tijdens deze vierdaagse trip 125 soorten vogels. Een mooi lijstje, vonden wij!
Bedankt aan Billy van STARLING voor de professionele begeleiding en de prachtige accommodatie. We werden verwend en gaan graag nog een keer met jou op pad!