10 november 2023

Impressie van onze natuurreis naar Canada 2023: walvissen en grizzlyberen gespot!

Een natuurreis naar Canada, dat betekent: bevers en zalmen à volonté, maar met een tikkeltje geluk ook zwarte beren, edelherten en zelfs bultruggen. In september reisde een STARLING-groep van Vancouver Island, via Telegraph Cove en Paradise Meadows tot Tofino. De deelnemers lieten zich onderdompelen in de pracht van dit natuurparadijs door natuurgids en bioloog Iwan Lewylle, die al jaren in Canada woont. In dit artikel vat Iwan de hoogtepunten van deze Canadareis samen. Geniet mee!

 

Wil jij ook walvissen spotten, hongerige grizzlyberen bewonderen die stroomopwaarts zwemmende zalmen proberen te vangen, imposante moerasgebieden bezoeken, van indrukwekkende vergezichten genieten, … ?

Schrijf je dan tijdig in voor de groepsreis naar Canada die we in september 2025 opnieuw organiseren. Kan je niet zo lang wachten? Dan stippelen we graag samen met jou je droomreis uit: we organiseren een trip die jouw gezin, vriendengroep, … op het lijf geschreven is. 

 

Canada: walhalla voor bevers en beren

Na aankomst op de luchthaven van Vancouver rijden we door naar Squamish (British Columbia). Tijd om uit te rusten van de lange reisdag en ons op te laden voor de Canadese natuurpracht die ons de komende dagen te wachten staat.

’s Anderendaags staan de Coastal Mountains op onze planning: met de kabelbaan klimmen we naar boven waar een verbluffend uitzicht ons wacht. Daarna gaan we het water op: we varen met de veerboot van Tsawassen naar Vancouver Island om bevers te spotten.

De derde dag van onze natuurreis ontpopt zich tot een topdag. Ik herinner me een eerste letterlijk ‘wilde’ lunch, waarbij de salamischijfjes bijna van onze bagels afwaaien, gevolgd door een heus festijn om de geboorte van de 38e kleinzoon van medereiziger Joseph te vieren. Niet veel later worden we bij Botanical Beach verrast door een zwarte beer. We spotten, nét voor het donker wordt, ook nog edelherten.

Massa’s migrerende zalmen

De volgende dag rijden we naar Campbell River waar we de eerste migrerende zalmen stroomopwaarts zien zwemmen. Als dat geen buitenkansje voor de fotografen is!

In Telegraph Cove, waar het trouwens knus druk is, brengen we een bezoekje aan het walvissenmuseum. Na de lunch maken we de oversteek naar Cormorant Island en Alert Bay. Er volgt een imposant bezoek aan het Umista Cultural Centre en een wandeling door het al even memorabele moerasbos.

Walvissen, grizzly’s, zeeleeuwen … en meer!

De volgende dagen van onze natuurreis door Canada brengen we vooral op het water door. We laten ons beroeren door immense vergezichten, wildlife alom, natuurlijke pracht en rijke variatie in flora en fauna. We zien grizzly’s, dolfijnen, boerende zeeleeuwen, bultruggen en zelfs een dwergvinvis. Maar ook meeuwen in winterkleed, alken en – op de volgeladen walvisboot – heel wat exotische medereizigers.

Een walvistocht vanuit Telegraph Cove staat nog op het programma. We varen ook zuidwaarts naar de watervallen van de Elk River, waar we met de verrekijker zowaar de sockeye zalm in de rivierpoelen zien zwemmen. Top! De reis brengt ons ook naar het Forbidden Plateau en Paradise Meadows, waar we een fantastische wandeling maken door subalpiene bossen.

Aan de oevers van de Stamp River zien we tijdens onze lunch zalmen stroomopwaarts ploeteren en zowaar een kogelronde zwarte beer aan gene zijde van de rivier lopen. We gaan de ‘concurrentie’ aan met een rivaliserende fotograaf die uiteindelijk moet afhaken door een gebrek aan conditie …

In Tofino gaan we aan boord van twee bootjes op zoek naar grijze walvissen, zeeotters en zwarte beren. Dankzij het uitstekend gidswerk van STARLINGs lokale partner worden het alweer 100% geslaagde observaties!

Ons Canadese natuuravontuur zit er helaas op. Vanuit Horseshoe Bay rijden we weer richting Vancouver en het vliegveld. Ons laatste avondmaal vindt plaats onder TL-buizen, maar dat mag de pret niet drukken. Wat wel duidelijk wordt als medereiziger, en voor de gelegenheid stand-up-comedian, Johan Verbanck verslag brengt van deze reis vanaf zijn ‘preekstoel’.

Dat we allemaal genoten hebben is duidelijk. Het is een prachtreis gebleken, dankzij elkaar en natuurlijk dankzij de Canadese natuur om ons heen! Dank je wel allemaal!

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.