15 augustus 2014

Reisverslag: het beste van Spanje in 2013!

De doelstellingen en verwachtingen voor deze reis lagen bijzonder hoog. De bruine beer, de Iberische wolf en de pardellynx in het wild waarnemen is op zijn zachtst gezegd geen evidente klus. Maar met een uitgekiende voorbereiding en een enthousiast deelnemersveld kom je een heel eind. Zo kunnen we met trots terugkijken op een bijzonder succesvolle en geslaagde trip. De drie doelsoorten werden door alle deelnemers uitstekend waargenomen en daar bovenop observeerden we een prachtig uitgebreide selectie aan spectaculaire en typische Spaanse vogelsoorten. Om nog maar te zwijgen van de fenomenale uitzichten, weelderige bloemenpracht en lokale specialiteiten die ons dagelijks deden likkebaarden. Dit is het reisverslag van het beste van Spanje in 2013. Enjoy!

Het bekendste bord van Andujar. © David ‘Billy’ Herman

 

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

De beren van het noordwesten

De reis ging van start in het uiterste noorden van Spanje. Na een rit van de luchthaven van Bilbao richting het nationaal park van Somiedo, arriveerden we op de eerste hotspot van de reis. De lokale gids stond ons op te wachten en het bleek al meteen raak. Tussen de sneeuwbuien door, een weertype dat je niet meteen verwacht zo ver in het voorjaar, konden we zowel een mannetje als vrouwtje bruine beer langdurig observeren. Een gedroomde start.

Tijdens de volgende twee dagen kregen we de kans om het nationaal park beter te leren kennen. Een sneeuwwandeling in het habitat van bruine beer met waarnemingen van krabsporen en een spectaculaire autorit produceerden enkele leuke uitschieters als de Apennijnse gems, Alpenkraai, Alpenkauw, reuzenorchis, grijze gors, rode rotslijster, vuurgoudhaan, steenarend, affodil (plant), Europese kanarie en aasgier. Als afwisseling demonstreerde onze lokale gids verder ook nog een knap staaltje ambachtelijk houtbewerking.

De kers op de taart was echter een ontmoeting oog in oog met een bruine beer die aan de overkant van het ravijn ongestoord zat rond te neuzen. Gedurende een kwartier perfect te zien. Een onvergetelijke en pakkende waarneming voor ons allemaal.

Aasgier. © David ‘Billy’ Herman

… tot op de Atlantische heivlakten

Tijdens onze doortocht naar het wolvengebied maakten we een productieve tussenstop in de steppes van Villafafilla. De Iberische haas, zwarte spreeuwen, grote- en kleine trap, kleine torenvalken, grauwe kiekendieven, lachstern, zuidelijke klapekster en talrijke steltlopers als de zilverplevier, de kleine strandloper, de rosse grutto, de krombekstrandloper en de kanoet fleurden onze picknick op.

Na installatie in ons verzorgde gasthuis in de Sierra de Culebra, vatten we post op een uitkijkpunt aan de rand van een uitgestrekt heidegebied. Na een half uur spotten vonden we op ruime afstand het alpha vrouwtje van de wolvenroedel. Door de aanhoudende regen was het geen gemakkelijke waarneming en bleven we een beetje op onze honger zitten. De volgende dag werd ons geduld nog meer op de proef gesteld. Een glimp van een wolf op ruime afstand gaf ons nog steeds niet dat ‘WAUW-gevoel’ dat we onze deelnemers willen meegeven. Schitterende waarnemingen van andere soorten bleven echter niet uit. Het edelhert, ree, slangenarend, bergfluiter, Provençaalse grasmus, Iberische tjiftjaf, rotsmus, duinpieper, ortolaan en onze eerste bijeneters om er maar een paar te noemen.

De ochtend van de laatste kans was, zoals het hoort, een schot recht in de roos. Een Iberische wolf werd opgemerkt door een van de deelnemers en liet zich op vrij korte afstand en geruime tijd goed bekijken. Een kick voor ons allemaal, de feilloze twee op twee was een feit.

Het derde deel van de reis spitste zich voornamelijk toe op vogels. Een van de ornithologische hoogtepunten van de reis was ongetwijfeld duponts leeuwerik, een lastige soort die vaak wordt gemist. In de buurt van Hoces del Duration slaagden we er in om verschillende vogels te lokaliseren. Het beluisteren van hun beklijvende zang in het fantastische steppelandschap zindert nog steeds na. Andere leuke waarnemingen in dit gebied waren de westelijke orpheusgrasmus, westelijke blonde tapuit, kortteenleeuwerik, roodkopklauwier, hop en rotszwaluw.

Provençaalse grasmus met wijnrode onderdelen. © David ‘Billy’ Herman

Vogelplezier in Extremadura

Op weg naar Extremadura maakten we in Sierra de Gredos opnieuw een succesvolle picknickstop. De Iberische steenbok, een tamme grijze gors, een blauwborst en enkele monniksgieren noteerden we als leukste waarnemingen. De zwarte tapuit werd slechts heel kort en niet door iedereen gezien. De avond werd afgesloten aan de welbekende gierenrots in Extremadura waar een ongezien spektakel van aan- en afvliegende vale gieren plaats vond. Op weg naar onze hacienda aan de voet van het nationaal park van Montfraguë vervoegden enkele kleurrijke soorten de lijst, zoals met name de blauwe rotslijster, de zwarte ooievaar, de roodstuitzwaluw en een vluchtige kuifkoekoek. In de hacienda wachtte ons een oase van rust, stilte en comfort. De ideale uitvalsbasis voor dit vogelparadijs.

De volgende ochtend werd duidelijk dat begin mei de meest uitgelezen periode is om Spanje te bezoeken. De hooilanden stonden in volle bloei en alle zomervogels waren present. Ook de geuren waren fantastisch en de zon deed enorm veel deugd. Om nog maar te zwijgen van onze observaties van de Alpengierzwaluw, grote karekiet, parelhagedis, wielewaal, Moorse beekschildpad, kwartel, baardgrasmus, rode patrijs, blauwe ekster, kalanderleeuwerik, zwartbuikzandhoen en scharrelaars.

Op weg naar onze laatste stop, Sierra Andujar, reden we langs de uitgestrekte steppes van La Serena. Dit produceerde een prachtige vorkstaartplevier, een langsvliegende griel, een Algerijnse zandloper en een mooie dichte waarneming van de dwergarend.

Gieren aan de gierenrots. © David ‘Billy’ Herman

Op zoek naar de geest van Andujar

Aangekomen in onze pittoreske villa, maakten we na verfrissing kennis met het habitat van de pardellynx. De zwoele avond bleef echter uit zonder katachtige. Toch slaagden we er in om enkele leuke nieuwe waarnemingen te scoren zoals de kleine zwartkop, de kuifhyacint, de eerste Moorse nachtzwaluwen en dichte edelherten.

De volgende ochtend stonden we vol goeie moed vroeg op. Op weg naar de uitkijkpunten scheerde een havik langs de auto. Spectaculair op z’n minst. Bijna onmiddellijk bij aankomst op het uitkijkpunt zagen we bovenop de heuvelrug een pardellynx rusten. Kop met oorpluimpjes, kaneelbruine vacht met vlekken en bij het wegstappen de korte staart met zwarte top. Alle kenmerken mooi te zien. Een groep moeflons kleurde verder onze ochtend samen met de talrijke makke damherten, een everzwijn, enkele prachtige planten en een knappe appelvink.

Tijdens de middag was het iets te warm en genoten we in Spaanse stijl van een welverdiende siësta. Na het avondmaal vatten we terug post, helaas zonder nieuwe waarneming van de Iberische lynx. Of toch niet? Tijdens de terugrit dook plots van achter een kleine heuvel het onmiskenbare silhouet van een kat voor de auto op. Deze knalwaarneming van een superdichte lynx maakte de reis voor ons allemaal compleet. Het doel was bereikt. Een dwergooruil luidde de nacht in.

Om onze trip in glans af te sluiten stond nog een doelsoort op het programma. Na wat zoeken slaagden we er in om de Spaanse keizerarend te vinden. Een majestueuze soort die enkel en alleen op het Iberisch schiereiland voorkomt. We noteerden zo onze 25ste en laatste roofvogelsoort van de reis. Ook een trapslang, een hoefijzerslang, vale vleermuizen en watervleermuizen in een grot waren geen onaardige extra’s. Met de avondzon in het gezicht klonken we nog een glas cava en keken we terug op wat een onverbeterlijke trip was geweest.

Parelhagedis laat zich mooi zien. © David ‘Billy’ Herman