06 maart 2023

Reisverslag fotografieworkshop Zwitserland: Alpenspecialiteiten van het hooggebergte

Een lammergier fotograferen stond al een tijdje op het verlanglijstje van Julien Herremans. Hij waagde zijn kans op een weekendtrip naar Zwitserland. Een door STARLING georganiseerde workshop om de Alpenspecialiteiten van het hooggebergte te fotograferen. Hij schreef er een kort verslag over.

In Europa zijn de Alpen en de Pyreneeën de belangrijkste leefgebieden van de lammergier. Sinds 1990 is Zwitserland gestart met een herintroductieprogramma van deze bedreigde vogelsoort in samenwerking met Birdlife. Met succes!

Dit is een vogel die al een tijdje op mijn lijstje stond om te fotograferen. Een paar jaar geleden nodigde een Zwitserse berggids me uit bij hem thuis aan de Thunersee. Hij zou me naar een uitstekende plek brengen waar je ze op ooghoogte kon fotograferen. Maar zo liep het tot nu toe niet.

In plaats daarvan maakte ik een door STARLING georganiseerde weekendtrip naar Zwitserland onder begeleiding van Pieter-Jan D’Hondt om de Alpenspecialiteiten van het hooggebergte te fotograferen. We vertrokken naar Genève op vrijdagavond en kwamen terug naar huis op maandagochtend. We bevonden ons twee dagen op een berg van 2400m hoog. We namen de eerste kabelbaan op zaterdag om 9 uur en kwamen terug naar beneden op zondag om 17 uur.

Een riskante onderneming, want bij slecht weer zijn er geen gieren te zien. Maar we hadden geluk. Een heldere lucht met een stralende zon, windstil, een temperatuur net onder de 0° en heel belangrijk en tegenwoordig niet meer zo gegarandeerd: een voldoende sneeuwdek. Dat is essentieel voor de lichtreflectie van onderaf wanneer de vogel overvliegt. Zo lichten de ondervleugels op.

Dus, daar waren we en het wachten begon. Wachten is een van de belangrijkste bezigheden van een natuurfotograaf. Ondertussen probeerden we creatief om te gaan met de Alpenkauwen, de sneeuwvinken en de Alpenheggemussen die er waren.

© Julien Herremans

Na enige tijd werd het wachten beloond. Maar de lammergier kwam van achteren en op lage hoogte. We staarden allemaal naar dezelfde klif waar de zon scheen en we verwachtten allemaal dat de vogel in de opstijgende warme lucht hoger tevoorschijn zou komen. De prachtige volwassen vogel zagen we pas op het laatste moment en we waren te laat om scherpe foto’s te maken. Duizenden vloeken vulden de lucht. Frustrerend, hoe konden we zo dom zijn!

© Julien Herremans

Gelukkig kregen we nog andere kansen. In totaal schatten we dat we vier verschillende vogels hebben gezien. Lammergieren zijn niet schuw en zijn erg nieuwsgierig. Soms kwam er eentje dichtbij om een ​​kijkje te nemen naar dat gekke stel mensen dat aan de rand van de kliffen stond met al die vreemde uitrusting.

Meer werk zien van Julien? Surf dan zeker eens naar zijn website.

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.