12 juni 2018

Reisverslag Ethiopië 2017: Vogelreis naar het dak van Afrika

Ethiopië is the place to voor wie op zoek is naar uitzonderlijke biodiversiteit en een recordaantal endemische vogelsoorten. Droom weg bij de hoogtepunten uit het reisverslag van deelnemer Guido Orbie: over een minibus vol juichende reizigers, apen die doen alsof je lucht bent en wakker worden met vogels als wekker.

Overal beestjes

In een vogelrijk land als Ethiopië hoef je het niet altijd ver te zoeken. Zelfs binnen de hoteltuinen krijg je al ‘waarnemingen om van te snoepen’, zoals Guido ze mooi omschrijft. “In de hoofdstad Addis Abbeba begint ons vogelavontuur meteen, in de groene tuin van het hotel.

Zowel STARLING-reisbegeleider Jef als de plaatselijke gids Ashinati bewijzen onmiddellijk hun vogelkennis. Na dag 1 hebben we al 32 soorten op de teller. Waaronder uitmuntende waarnemingen van de Abyssinian Slaty Flycatcher en de Tacazze Sunbirds.

Na een nacht vol exotische geluiden van grommende nijlpaarden en huilende hyena’s maken lawaaierige Hadada-ibissen ons wakker vanuit de bomen boven de lodge. Om 6.30 uur is iedereen dus vlot op de afspraak aan de ontbijttafel. In de reuzenbomen voor het restaurant landt een koppel White-cheeked Turaco’s en klimt een koppel Yellow-fronted Parrots.”

© Billy Herman

Niet alléén vogels

Op STARLING-reis door dit diverse land ontmoet je ook andere dieren, laten ook mensen een diepe indruk na en zorgt een snuifje cultuur voor de finishing touch.

“Vanuit Debark trekken we de bergen in. Het prachtige, dorre hoogland is doorkliefd met diepe kloven en valleien. We rijden langs schamele hutten van takken en klei, overal duiken uit het niets enthousiast zwaaiende kinderen op. Een track brengt ons bij de grasetende Gelada-bavianen. We verpozen even in hun gezelschap, maar ze trekken zich geen fluit aan van onze aanwezigheid. We zijn blij deze endemische soort in het land van oermens Lucie te zien.”

In de beroemde rotskerken van Lalibela, een druk bezocht Unesco-monument, maken we kennis met de religie van deze orthodox-christelijke kerk en met de diepe overtuiging van haar adepten. We staan in bewondering voor deze imposante uit de rots gehouwen bouwsels. Onze sympathieke gids Ashinati begeleidt ons vakkundig van kerk tot kerk door dit spirituele heiligdom. Overal zijn er helpende handen om de steile rotstreden te beklimmen. Maar er zijn ook vogels! Tijdens de lunch in een fijn restaurant bovenop een uitstekende rots cirkelen Lammergieren en Waaierstaartraven boven én onder ons. We genieten, gehuld in witte dekens die ons tegen de felle bergwind beschermen.

We vertrekken voor een rit door één van de uitzonderlijkste landschappen van Ethiopië: de ‘moorlands’ van het Senetiplateau in de Bale Mountains. De meest tot de verbeelding sprekende soort die hier leeft, is wellicht de ernstig bedreigde Ethiopische wolf of Abyssinian Wolf. Dit hoogland ontpopt zich ook figuurlijk tot één van de hoogtepunten van de reis.

We zien meer dan 20 Augur Buzzards en maar liefst 7 Ethiopische wolven, op slechts enkele tientallen meter van de bus.

Bij een meertje zitten Blue-winged Geese, White-Billed Duck en Ruddy Shellduck.

© Billy Herman

Zeldzame toppers

Soms moet je er voor het krieken van de dag je bed voor uit. Een andere keer komen ze gewoon langslopen terwijl je zit te picknicken. Maar vast staat dat de ene topper de andere opvolgt.

We lunchen met zicht op de waterval waar nijlkrokodillen zonnebaden, de Fish Eagle roept en de Hamerkop zijn opwachting maakt.

Er volgt een warme namiddag, gekruid met heerlijke waarnemingen. Dé topper is de statig stappende Kori Bustard, met z’n vaste compagnon en berijder: de Northern Carmine Bee-eater. Ons geluk kan niet op als er ook nog twee Secretarisvogels uit de lucht vallen.”

Om 4.30 uur staan we gepakt en gezakt klaar om het busje te nemen richting Ankobar en de ‘target of the day’: de uiterst zeldzame Harwood’s Frankolin. Met kleine oogjes en goed ingeduffeld malen we de nachtelijke kilometers af door de nog donkere Rift Valley. Bij het ochtendgloren zijn we op een plek beland waar volgens onze gids de bewuste vogel zijn territorium heeft. Een local wijst ons de primitieve dorsvloer aan waar de vogels komen eten. Meteen is het raak. Een prachtige Zwarte arend wordt opgeschrikt en daar zitten ze: Harwood’s Frankolins met kuikens! Ingetogen gejubel in de groep bij het waarnemen van deze fel bedreigde soort.

In een riviervallei vinden we een picknickplek die ons meteen in vervoering brengt. Er vliegt en hopt heel wat in de bedding en aan de oever van de rivier. Dé ‘beauty’ is een Egyptian Plover of Krokodilwachter, wellicht één van de kroonjuwelen van deze Ethiopië-reis.”

© Billy Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.