29 december 2022

Reisverslag Wit-Rusland 2019: natuur- en vogelreis naar de moerassen en bossen

STARLING organiseerde voor de Vogelwerkgroep Noord-West-Vlaanderen een reis op maat naar Wit-Rusland. De deelnemers kwamen terug met een indrukwekkende waarnemingslijst. Valérie Goethals bezorgde ons een impressie van de reis!

 

Een lifer

De eerste highlight van de reis is een onbevreesd mannetje auerhoen in Izubritsa. We hebben nog maar net deze topper op zak en we beleven al een tweede kick in een bos in Sosnovyi Bor: een prachtige waarneming van de Oeraluil, een lifer van formaat voor velen onder ons!

In Juchovicy trekt het raspend geluid van de kwartelkoning dan weer onze aandacht. Ondanks verwoede pogingen van onze gids Dima slagen we er jammer genoeg niet in om er een glimp van op te vangen. We vinden wel een bezet nest van de ransuil met jongen en nog leukerds als de krekelzanger en de roodmus.

 

Een tuinsoort om jaloers op te zijn

Een vroege excursie in Krasny Bor levert heel wat fraais op, onder andere de brilduiker die uit een hol van een den komt piepen, de grijskopspecht en sporen van de Euraziatische lynx. Bolsoj Moch, een groot en ongerept hoogveengebied, blijkt een echte toplocatie. We treffen er onder andere de iconische Baltische toendravlinder, regenwulp, grutto en de kleine vliegenvanger aan.

Later heeft Dima nog een verrassing voor ons in petto. Hij toont ons trots de broedende dwerguil in zijn achtertuin, stel je voor! We gaan ’s avonds nog naar een jachtgebied in Vyerkhnyazdvinsk op zoek naar groot wild. Deze excursie loont inderdaad de moeite want we zien elanden, reeën, wilde zwijnen en sikaherten.

© Patrick Keirsebilck

Wat een variëteit

De elzenbroekbossen in Krasny Bor zijn subliem in deze periode. Ze vormen een uitgelezen broedbiotoop voor spechten, onder andere voor de drieteenspecht die we goed kunnen waarnemen. Een heel ander pallet van vogels vinden we dan weer bij enkele meren in de buurt van Izubritsa, zoals de woudaap, zwarte stern, visarend, kraanvogel en de  boomvalk.

De wandeling in Juchovici leidt ons nadien langs de oevers van de Svolna rivier waar we soorten als het paapje, de bosrietzanger, sprinkhaanzanger en de grauwe klauwier op onze waarnemingslijst kunnen noteren. Tijdens een wandeling net voor het slapengaan, krijgen we de kers op de taart voorgeschoteld: de nachtzwaluw!

 

Het Berezinsky biosfeerreservaat

We hebben geluk als we zuidwaarts trekken naar het Berezinsky biosfeerreservaat want de vrouwenschoentjes staan nog in bloei. Kleine motorbootjes nemen ons mee op de prachtig meanderende Berezina rivier. Een absolute must! Het brengt ons langs verlandende nevengeulen, ontoegankelijke moerassen en oeverwallen met eeuwenoude eiken. De rijke biodiversiteit hier is overduidelijk als we naast tal van vogels (o.a. een topper als de bastaardarend), vlinders en libellen ook de alomtegenwoordige beverburchten zien en sporen waarnemen van de das, bruine beer en de wolf.

 

Een geslaagde avondvertoning

De landschappelijke schoonheid van de Uiterwaarden van de Pripyat laat niemand van ons onberoerd. Het is ook een plek vol vogelgeweld. We spotten de zwarte stern en de witwangstern, de visdief, grutto, rietzanger, Noordse nachtegaal, terekruiter, de watersnip, …

Tegen valavond verkennen we de overstromingsvlakten van het Pripyat National Park waar de poelsnip en de kwartelkoning broeden. We hopen natuurlijk getuige te zijn van een baltsende poelsnip. En wat had je gedacht? We zien er zelfs vijftien. Wat een prachtig schouwspel!

© Patrick Keirsebilck

Boottocht op de Pripyat rivier

Met hoge verwachtingen vertrekken we naar Alsany waar er mogelijks azuurmees te spotten valt. De voldoening is dan ook groot als deze in een vingerknip worden ingelost! Later neemt Dima ons op sleeptouw door de oude eiken-, linden- en haagbeukenbossen in de omgeving van Aziarany en Khvayensk. Deze bossen zijn goed voor waarnemingen van de bastaard– en de schreeuwarend, de kleine – en de withalsvliegenvanger, witrugspecht en de draaihals, enz. Zowel de grote-, middelste– als de kleine bonte specht komen op het appel.

Verschillende zeearenden zorgen dan weer voor een waar spektakel tijdens een boottocht op de Pripyat rivier. Er valt ons ook een voorbijvliegende dwergmeeuw op. De terekruiters zijn hier zeer algemeen, dat merken we wel. Deze boottocht is beslist een van de hoogtepunten van deze reis.

 

Spanning in de groep

Vandaag verplaatsen we ons naar Biaroza. Onderweg voel je de spanning stijgen naarmate we Vygonoschansky naderen. We zouden vandaag immers dé vogelsoort van de reis kunnen waarnemen, eentje die op ieders top 10-lijstje prijkt, de prachtige Laplanduil. En of we hem zien! Hij laat zich zelfs gewillig fotograferen en filmen. Wauw, wat een joekel!

Verderop vormen zo’n 600 à 750 waterrietzangers een stabiele broedpopulatie in de uitgestrekte zeggenmoerassen aan de Yaselda rivier. We kunnen ze, mooi belicht door de ochtendzon, uitstekend waarnemen.

De laatste stopplaats van de dag gebeurt in meer agrarische sfeer met gekende broedplaatsen van de bijeneter en de oeverzwaluw. Deze laatste is wel degelijk present maar de bijeneter stuurt zijn kat. Maar niet getreurd, de klapekster en grauwe gors maken dit dubbel en dik goed.

© Patrick Keirsebilck

Belovezhskaya Puscha National Park

Op de vooravond van onze terugreis staat er nog een night drive gepland door het Belovezhskaya Puscha National Park. Het is een van de meest memorabele excursies van deze reis met topwaarnemingen van de wisent en de prachtige ruigpootuil die Dima op sublieme wijze weet te lokken met zijn vocale imitatie. Een heus kippenvelmoment en de climax van onze vogeltrip.

Redactie: Sabine Ongenae

Het volledige verslag vind je hier.

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.