Onbekend is onbemind: natuurweekend in de Argonne!
Een nieuw concept in ons gamma: een natuurweekend in de Argonne, georganiseerd in samenwerking met onze partner Landschap vzw. Deze streek in Noord-frankrijk is voor de oudere generatie natuurliefhebbers in Vlaanderen pure nostalgie. In dertig jaar tijd is ook hier inderdaad veel veranderd. Maar is dat niet overal zo? De Argonne is nog steeds een bestemming met heel wat verborgen hoekjes en kantjes met een hoge natuurwaarde. Geniet van deze impressie.
Vrijdagavond, 18u. De eerste gasten worden verwelkomd in ons stemmige hotel ‘Hotellerie de L’Abbaye’. Het uitzicht is FE-NO-ME-NAAL, het weer is zacht en prachtig, de braamsluiper en de gekraagde roodstaart zingen en de aperitief smaakt heerlijk. Na een kennismaking, het inchecken en een heel verzorgde maaltijd maken we nog een ritje in het cultuurlandschap van de Argonne. De eerste soorten worden opgemerkt zoals de veldleeuwerik, de ree en de roodborsttapuit maar onze eerste vos liet nog op zich wachten. Hopelijk morgen meer geluk.
De volgende ochtend besluiten we de dag volledig te benutten. Om 5u staat iedereen paraat om voor ontbijt nog een vroegochtend te maken. De keuze bleek volledig terecht en iedereen was enorm enthousiast met de prachtige zonsopkomst die ons wordt aangeboden. We trekken vervolgens richting bos waar we oog in oog kwamen te staan met een reebok, middelste bonte specht, kleine bonte specht, glanskop, fitis, appelvink, zomertortel, wielewaal en een heel vluchtige (nagenoeg zekere) boommarter. Ook de koekoek en de eerste grauwe klauwier zijn van de partij. We horen een draaihals en enkele prachtige grote karekieten. Ook komt een zwarte wouw mooi overvliegen.
Na het ontbijt worden we op sleeptouw genomen door Rik Desmet. Rik is sinds heel lange tijd enorm vertrouwd met de streek en is conservator van het natuurgebied het meer van Belval. Hij vertelt ons in geuren en kleuren de historiek van het gebied en geeft ons meer inzicht over de biologie en biodiversiteit van de streek. Indrukwekkend om te zien waren de restanten van een rietsnijboot en rietmachine. Het herinnert ons heel sterk aan de methodes in de Weerribben (Nederland). Naast de grote karekieten duiken nu ook de blauwborst, de bruine kiekendief, de grote zilverreiger en de rietgors op, worden we getrakteerd op een concert van middelste groene kikkers en kunnen we een glimp opvangen van een zingende withalsvliegenvanger. Een dode hazelworm, een bergnachtorchis en een vogelnestje worden gevonden en ook nu zien enkelen kort een (zekere) boommarter.
Na de pic-nic sur l’herbe trekken we richting het westen, de akkerkouters in. Hier maken we halt aan een van de kalkhellingen van de streek. Een relict van hoe het vroeger overal moet zijn geweest op de heuveltoppen. We bewonderen soldaatjes, purperorchissen, hybrides van deze twee soorten, poppenorchissen, vier soorten spiegelorchissen en de spinnenorchis, poppenorchis, piramideorchis, grote keverorchis, etc. Om nog maar te zwijgen van de kuifhyacinthen, de kruisdistels en de veldsalie naast de wilde weit en de naaldenkervel in de akkerrand. Of wat dacht je van het adonisblauwtje, de grauwe gors en als kers op de taart een schouwspel van grauwe kiekendieven. Een bijzonder geslaagde middag waar we gelukkig gespaard blijven van heel slecht weer.
Na de avondmaaltijd trekken we er opnieuw op uit. Een mooie vos laat zich zien, alsook enkele reeën en tientallen alpenwatersalamanders. Onze gids gaat ook een gesprek aan met de bosuil, met een prachtige waarneming tot gevolg. Moe maar voldaan van prachtige waarnemingen gaan we slapen.
De volgende ochtend kiezen we ervoor om een mooie boswandeling te maken. Helaas blijven we niet gespaard van nat weer en valt het tweede deel van de wandeling een beetje in het water. Toch noteren we het eerste bijenblad, opnieuw een boommarter en ook een kleine kudde everzwijnen. Na op te warmen in het lokale café tijdens de lunch, gaan we op pad voor onze laatste excursies.
Mannetjesorchissen worden opgemerkt in een bijzondere bosberm en volledig onverwacht vinden we grote hoefijzerneuzen in enkele oude tunnels uit de Eerste Wereldoorlog. De laatste stop van het weekend is onmiddellijk ook het hoogtepunt. Duizenden piramideorchissen in combinatie met talrijke andere orchideën, typische kalkflora en dagvlinders zoals het dwergblauwtje, het kalkgraslanddikkopje, bruine vuurvlinder, veldparelmoer, westelijke parelmoervlinder en knoopkruidparelmoer. Als afsluiter van het weekend vinden enkele deelnemers nog een prachtige wilde kat. We hebben alweer een topweekend achter de rug.