17 januari 2023

Nieuwjaarsbrief STARLING: een terugblik … én een vooruitblik

Beste STARLING‘ers,

2022 ligt nu definitief achter ons. Een uitgelezen moment om nog eens achterom te kijken. 2022 was een uitdagend jaar maar we blikken ongelooflijk tevreden terug op wat achter ons ligt. Als je kijkt naar wat we allemaal georganiseerd hebben, en hoe het uiteindelijk verlopen is, dan kunnen we alleen maar trots zijn. Toegegeven, niet alles verliep misschien 100% perfect maar we mogen zeker ook niet klagen als je kijkt welk pad we hebben afgelegd.

2022 is verlopen zonder noemenswaardige grote problemen en daar kunnen we alleen maar heel blij om zijn. En aan jullie evaluaties te zien, kunnen we spreken van een meer dan uitstekend rapport. Bijna steeds werden de verwachtingen overtroffen, geslaagd met glans dus !

Hoe was en is het op kantoor?

Vóór 2020 hadden we bij STARLING, naast mijn zus Mieke (die de boekhouding en financiën van STARLING doet) en mezelf als zaakvoerder, 3 tot 5 mensen in dienst. Een heel fijne ploeg die goed op elkaar was ingespeeld. Maar toen veranderde de wereld, voor even dan toch … Onze werknemers strekten de vleugels en zochten andere oorden op. En wij?.. Wij gingen in een diepe winterslaap.

Een winterslaap waar we pas helemaal uit konden ontwaken in 2022. Gelukkig stond onze fantastische (gids) Joachim Bertrands onmiddellijk klaar om ons te helpen. De heropstart van STARLING was een feit en het moet gezegd zijn, zonder Joachim weten we niet hoe we de klus hadden geklaard. Hij heeft ongetwijfeld een aandeel gehad in de organisatie van de reis die je met ons hebt gemaakt in 2022. Want elke trip is deels door zijn handen gegaan. Een welgemeende merci voor al je werk en geduld (met mij)! Joachim werkt nu nog steeds als freelancer voor ons en kent ondertussen bijna elke valkuil van deze job.

Tot enkele dagen voor de geboorte van onze fantastische zoon Warrie (19/03/2022), hielp ook mijn vriendin Siska mee met de organisatie van de reizen. Het waren noodzakelijke interventies om alles op orde te krijgen. Na de bevalling was dit iets lastiger en verschoven haar prioriteiten wat. Toch bleef Siska mij onvoorwaardelijk steunen en sprong ze bij wanneer de nood het hoogste was. Zonder Siska zou STARLING niet zijn wat STARLING vandaag is. Een welgemeend merci voor alles. En ook sorry voor alles 🙂

Tijdens het jaar 2022 kregen we kort de hulp van twee nieuwe werknemers op kantoor. Helaas waren dit geen duurzame samenwerkingen.

In september 2022 is Magalie vervolgens halftijds aan de slag gegaan voor STARLING. Magalie behandelt alle inschrijvingen en bestelbonnen en vormt een belangrijke schakel tussen het werk wat Mieke doet en het werk dat Billy en Joachim doen. We hopen op een duurzame relatie met Magalie, want ook zij levert fantastisch werk.

Mieke werd al eerder vermeld maar langs deze weg willen we haar prachtige werk nog eens extra in de verf zetten. De berg werk die zij punctueel verzet is onvoorstelbaar! Elke betaling, elke factuur, elke bestelbon, … Alles wordt nauwgezet geordend en gecontroleerd. 1000den cijfertjes en documenten die allemaal moeten kloppen. Niet te verwonderen dat we de belastingcontrole, ook gebeurt in 2022, met een aardig gemak hebben doorstaan. Merci!

Hoe we het verder op kantoor gaan aanpakken in de toekomst, daar hebben we momenteel nog geen besluit over genomen. In elk geval rustig en beredeneerd. De vacatures die bij ons open staan, vind je op onze blog. We hopen nog steeds op een witte raaf…!

O ja, in 2022 verhuisden we ook nog eens privé naar Waregem en namen we alle hebben en houden van ons kantoor mee naar hier. Een voetnoot als je weet dat wij niet echt een fysieke winkel hebben waar we reizen aanbieden. Want STARLING staat jullie hoofdzakelijk te woord via telefoon of mail …

Het team aan het werk! © STARLING

Hoe was het op reis?

… WOW! Overweldigend. Niet te evenaren. Verwachtingen overtroffen. Reacties geplukt uit onze evaluatieformulieren. Het kon echter ook perfect de reactie van een tevreden zaakvoerder zijn! We hebben er heel hard moeten voor werken maar zijn blij dat alles is gelopen zoals het is gelopen. En als we kijken naar al die fantastische verhalen, waarnemingen en beelden, kunnen we alleen maar hopen dat we deze lijn in de toekomst terug verder kunnen doortrekken.

 

NOOT: ben jij dit jaar met STARLING op reis geweest? Dan is de kans groot dat je unieke beelden hebt kunnen maken! We zijn op zoek naar deelnemers die hun beelden met ons willen delen van natuurreizen, fotografiereizen, expeditiecruises of beelden die gemaakt zijn tijdens een reis op maat. Zowel beelden van bijzondere waarnemingen, landschappen of dieren, alsook sfeerbeelden van het reizen, de deelnemers in het veld, de couleur locale, etc. https://www.starlingreizen.be/evenementen/jouw-best-of-2022/

 

In 2022 organiseerden we een 80-tal groepsreizen. Vrij netjes verdeeld over het thema natuur (40+) en het thema fotografie (40-). Daarnaast stuurden we meer dan 50 reizigers op onze expeditiecruises naar alle uithoeken van de wereld (Antarctica, Spitsbergen, Galapagos, Groenland, Nieuw-Zeeland, …) en organiseerden we een 20-tal reizen op maat voor gezinnen, groepjes vrienden of individuele reizigers (Spanje, Finland, IJsland, Costa Rica, Kenia, Brazilië, India, Canada, Ecuador, …) ! Onderaan deze pagina geven we graag een meer uitgebreid overzicht van dit alles. Beslist indrukwekkend als je het allemaal zo samen op een rijtje ziet staan.

Een speciaal woord van dank wil ik graag richten aan onze gidsen. “Het gidsen” mag dan wel een heel fijne hobby, passie en/of beroep zijn, de job is niet te onderschatten. Onze gidsen houden de vinger aan de pols en helpen samen met ons om jouw droomreis waar te maken. Ze proberen te zorgen voor een goede groepsdynamiek, te luisteren naar jullie deelnemers, problemen op te lossen voor er problemen zijn en ze doen er alles aan om jou die éne topwaarneming en/of -foto te bezorgen. Een welgemeend merci aan alle gidsen. In naam van ons maar ook in naam van al onze deelnemers!

 

Hoe zien we de toekomst?

Momenteel zijn we druk aan het werk om alles in goede banen te leiden voor 2023. Wie onze website recent heeft bezocht, die zag ongetwijfeld dat we onze handen al meer dan vol hebben. Nagenoeg alle reizen dit voorjaar hebben gegarandeerd vertrek en het grootste deel van onze groepsreizen is zelfs al volzet! Dankjewel voor jullie vertrouwen in ons, dat blijft ons onwezenlijk veel deugd doen.

Komend voorjaar focussen we ons vooral op reizen dichter bij huis. Er zijn natuurlijk uitzonderingen met bestemmingen als Suriname, Oeganda, Costa Rica, Yellowstone, India en Kenia, maar de hoofdmoot van onze reizen speelt zich af binnen Europa. In het najaar organiseren we in verhouding iets meer exotische reizen, al willen we ons daar niet op vergalopperen. Daarom worden sommige reizen vanaf nu tweejaarlijks georganiseerd in plaats van jaarlijks. Iets om als STARLING-volger zeker rekening mee te houden in je persoonlijke planning.

 

NOOT: Wist je dat de kans op gegarandeerd vertrek voor jouw reis bij STARLING 98% is als je meer dan 6 maanden voor afreis inschrijft? Cijfers van zowel voor als na corona! Onze boodschap is hier vooral, heb je écht interesse in een reis en wil je de reis zeker maken, wacht dan niet af en schrijf je gewoon in. Hoe langer op voorhand we inschrijvingen ontvangen voor jouw droomreis, hoe meer kans dat die reis ook effectief zal doorgaan. We doen er namelijk alles aan om medereizigers voor jou te vinden. Wanneer we merken dat een editie van een reis veel te weinig interesse wekt, dan zullen we de trip vroegtijdig offline halen. Op deze manier vermijden we teleurstellingen. Een strategie die duidelijkheid schept voor onze reizigers maar ook warm onthaald wordt door onze lokale partners.

 

Op het programma voor 2023 zullen er nog enkele reizen bijkomen maar ondertussen zijn we ook al stevig gestart met 2024 … Zeker iets om in de gaten te houden vanaf nu. Maar uiteraard eerst uitkijken en genieten van die trip die je bij ons hebt geboekt voor 2023! Wij doen alvast ons uiterste best om alles netjes op orde te zetten en geven er een stevige lap op.

Langs deze weg wensen wij iedereen het allerbeste toe voor 2023, een goede gezondheid en een veilige en geslaagde reis!

 

Billy en het ganse STARLING-team

PS: scroll verder naar beneden voor een overzicht van de reizen die we hebben georganiseerd in 2022.

Een magistraal beeld gemaakt tijdens onze groepsreis naar Groenland. Wil je zelf zo’n beelden maken, kijk dan nu in ons aanbod Groenland reizen! © Bart Heirweg
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.
  • FOTOGRAFIE GROEPSREIZEN

We organiseerden in totaal een kleine 40 fotografie groepsreizen. Klassiekers als Griekenland voor de pelikanen, Cabarceno in Spanje, IJsland (maar dit keer helemaal anders), Hongarije naar de hutten van Bence Maté, Helgoland voor de jan-van-genten, Finland voor beren en veelvraten, Slovenië met drijvende hutten en Spanje voor vogelfotografie (zandhoenen!) ontbraken niet in ons gamma van 2022.

Fotografen en modellen in actie. © Jeffrey Van Daele

Minder klassiek maar daarom niet minder indrukwekkend was een landschapsfotografie reis naar de Azoren. We gingen in het voorjaar ook op prospectie naar de Camargue voor flamingo’s en paarden, een trip die dit najaar op de planning staat en waar nog twee plaatsen vrij voor zijn.

Al wat meer exotisch was onze fotoreis naar Costa Rica en de spectaculaire sneeuwuilenreis naar Canada, die we vanaf nu tweejaarlijks organiseren. Ook een reis naar het Baïkal meer in Rusland werd georganiseerd in de vroege winter van 2022 en maar liefst drie sneeuwscooter trips naar Spitsbergen stonden op ons programma!

In dezelfde sfeer van exclusieve winterse landschappen, was de reis naar West-Groenland een logistiek huzarenstukje. Enkele dagen voor afreis liet de motor van ons schip het afweten. Gelukkig zijn we erin geslaagd een nieuw schip te charteren en hebben de deelnemers hier niks van gemerkt.  De fenomenale foto-resultaten spreken boekdelen … In 2024 organiseren we deze reis opnieuw onder begeleiding van Bart Heirweg én ze staat alweer online. Ook deze trip gaan we maximaal tweejaarlijks organiseren. New York stadsfotografie was alweer een super geslaagde en gezellige editie en voor 2023 is er gegarandeerd vertrek sinds deze week. Geen reden meer om te twijfelen dus!

In september reisden we naar Zimanga in Zuid-Afrika. Een droombestemming voor natuurfotografen. Het is zelfs één de reizen die het meeste herboekt wordt in ons gamma. De trip in 2023 is volzet maar voor 2024 zijn er wel nog plaatsen vrij. Kenia is ondertussen ook al niet meer weg te denken uit ons gamma want telkens opnieuw zijn de reacties van onze deelnemers: verwachtingen ruimschoots overtroffen. Momenteel is deze Kenia-reis ook onze meest populaire reis op maat, samen met Costa Rica!

Een luipaard komt drinken aan de hut in Zimanga. © Billy Herman

Heel indrukwekkend waren de twee expeditiecruises, toegankelijk voor zowel fotografen als niet-fotografen, naar de Galápagos. Maar daarover later meer.

Nieuwe bestemmingen waren Kazachstan drijvende hutten, Hongarije voor de kraanvogels, Kirgizië voor portretten en voor Völklingen voor urbex waar we met 35 deelnemers die zich helemaal fotografisch hebben kunnen uitleven. Tot slot, we gingen ook nog op prospectie naar Papoea voor de portretten van de stammen en kwamen terug met heel exclusief beeldmateriaal …

Ons groepje in actie in Kirgizië, een onwaarschijnlijke topreis voor portretfotografie en veel meer. © Estibalitz Soto Alañon / Visualize

Ik vond de game-drives altijd heel bijzonder : buiten zijn en hoewel je ’tig zebra’s en ’tig giraffen tegenkomt, is het nooit hetzelfde: er gebeurt telkens wel wat speciaals. Vechtende neushoorns met stofwolken staan boven aan de lijst samen met het luipaard dat onhandig klungelde om uit de boom te komen. De overnight-hides waren machtig en heel impressionant om die grote dieren (maar ook de vogels) zo kortbij te zien : het drinkende luipaard dat we zomaar als eerste dier cadeau kregen, is onvergetelijk …. Bij de andere kijkhutten vond ik de gieren subliem en ook de lagoonhide : maar dat is Billy zijn schuld die een wandelende vogel-encyclopedie bleek te zijn. Ooit moet ik nog eens terug.

- Carla V.d.V
  • NATUUR GROEPSREIZEN

Naast de kleine 40 fotografie groepsreizen organiseerden we in totaal ook ruim 40 natuur groepsreizen in 2022! Het zwaartepunt van deze reizen lag in Europa.

Weekendjes Hoge Venen, Gaume, Lauwersmeer, Lac du Der en Argonne zijn de perfecte activiteiten om ons wat beter te leren kennen. Je gaat reizen dicht bij huis en kan je laten verwonderen door de fantastische natuurpracht die we hier hebben. Ondertussen maak je kennis met onze gidsen, het niveau van de accommodaties en stiekem zul je merken dat we houden van lekker eten. Het mag dan ook niet verwonderen dat deze tripjes, al sinds de start van STARLING, heel succesvol zijn en daar was 2022 geen uitzondering op.

Dicht bij huis maar al iets verder weg zijn onze klassiekers naar Duitsland voor wolvensporen, de Brenne en de Camargue. Drie reizen die in 2022 heel warm werden onthaald en waar nu nog plaatsen vrij voor zijn! Het zijn trips waar je als natuurgenieter onmogelijk spijt van kan hebben als je deze hebt geboekt. Dat garanderen we jou. Naast Frankrijk blijft Spanje natuurlijk een topbestemming. We organiseerden in 2022 verschillende trips naar Extremadura, een trip voor de Iberische lynx (opnieuw gepland in januari 2024!) en een reis naar de Canarische Eilanden!

© Billy Herman

Ook de trip naar Lesbos in Griekenland kon weer als van oudsher plaatsvinden. Het was ondertussen al enige tijd geleden dat we hier konden genieten van alle bloemenpracht en kleurrijke vogels. Nog meer bestemmingen waar we heen reisden in 2022 binnen Europa waren de Donaudelta in Roemenië (één van de best kept secrets),  Finland voor wolf, beer en veelvraat, het Verenigd Koninkrijk voor de Outer Hebrides, naar Exmoor voor een wandelreis in de heide, naar Bulgarije in het voorjaar, naar Bulgarije voor de trek in het najaar, naar Georgië in het voorjaar en naar Georgië in het najaar (met massale roofvogeltrek!).

Heel bijzonder was trouwens ook onze scouting reis naar Azerbeidzjan, waar de groep kon genieten van bijzondere zeldzame vogelsoorten, fantastische trek en spectaculaire fenomenen zoals groepen van 100-den kleine trappen samen … Een trip die we zeker nog eens gaan herhalen. Helemaal aan de andere kant, maar ook met een duidelijke link met Europa, was onze trip naar Cape May in New York voor de vogeltrek. Bijna allemaal vogelsoorten die heel soms als dwaalgast opduiken in Europa, maar in Noord-Amerika natuurlijk courant zijn (en dus prachtig zijn te zien in mooie aantallen).

Sommige van onze reizen, zoals de twee laatste hierboven, zijn meer geschikt voor vogelkijkers. Andere van onze natuurreizen neigen dan weer meer naar een natuurreis – fotografiereis. Niet 100% fotografie maar toch heel toegankelijk voor fotografen. Dit komt omdat de waarnemingen van een uitermate hoog niveau zijn, je kan dus niet anders kan dan heel mooie foto’s te maken.

Canada is zo’n bestemming maar ook Costa Rica (gepland voor 2024). Beide bestemmingen zouden nooit mogen teleurstellen! De natuurpracht is er simpelweg adembenemend en de kwaliteit van de waarnemingen heel hoogstaand. Dat konden onze reizigers zelf aan den lijve ondervinden in 2022. Vanuit Canada kwamen onze reizigers thuis met grizzly’s, orka’s, bultruggen, zwarte beren en zoveel meer en vanuit Costa Rica met 100den vogelsoorten, de quetzal, kleurrijke kikkers, luiaards en ga zo nog maar even door! Echte bucket-list bestemmingen.

Op de uitkijk voor grizzly’s! © Iwan Lewylle

Buiten Europa, met name in Afrika, organiseerden we ook nog succesvolle vogel- en/of natuurreizen naar Marokko (vogelreis met nog drie plaatsen in 2023 voor onze ultiem Marokko reis!), Ghana (staat op het programma in 2024 en herhalen we tweejaarlijks vanaf nu), Gambia en Zuid-Afrika. Bijna elke uithoek van het continent werd zo verkend!

En ook het Midden-Oosten was opnieuw een beetje thuis komen. In 2022 hadden we twee groepjes die reisden naar Israël en een fijne groep van 10 deelnemers reisde naar Oman voor al die vogelpracht. Beide reizen organiseerden we ondertussen al ettelijke keren en keer op keer konden we spreken van een succesverhaal.

 

Deelnemer Jens Bruneel vat het mooi samen: Wat een landschappen, wat een vogels en voor wat een topmomenten zorgden de onvermoeibare en onverstoorbare gidsen. Om nooit te vergeten: een ongepland boottochtje bij Ras Al Sawadi met Arabische aalscholver, woestijnvalken en een roodsnavelkeerkringvogel die we nooit hadden gezien vanop het strand. O man wat een gidsen!

 

Palestijnse bosuil, één van de toppers in Oman. © Joachim Bertrands

Wanneer we nog wat meer naar het oosten opschuiven, komen we in Centraal-Azië terecht. Een continent dat ons nauw aan het hart ligt. We reisden in 2022 naar India voor de vogels, stuurden twee groepen naar Kazachstan (deze reis is opnieuw gepland in 2024) en hadden verschillende reizen naar Mongolië. Ook deze laatste bestemming is één van de specialiteiten en met 14 pallaskatten en 3 sneeuwluipaarden kunnen we wel spreken van een heel geslaagde reis. Nog twee plaatsen voor de editie van 2023 als bovenstaande blogbericht je zou overtuigen …!

Verwachtingen meer dan overtroffen, we hadden dan ook een sterk team. Overnachting in Vasjlovana is bijzonder. Hoogtepunten? Oef!!! Bruine beer? Wolf? Zelf ontdekte Balkanbergfluiter (dwaalgast in Georgië)? Al die Groene fitissen? Uitzicht op de Kasbegi? Onmogelijke vraag…

- Raymond P.
  • REIZEN OP MAAT

Reizen op maat zit bij ons in de lift. Het is soms nog wat zoeken naar de juiste workflow maar we kunnen wel stellen dat we goed op dreef zijn.

Wie ons gratis magazine heeft gezien, die heeft misschien het reisverslag van een gezinsreis naar Spanje gelezen, geschreven door Philippe C. Een heel fijne reis voor een gezin die op zoek is naar een vakantiebestemming voor de Paasvakantie. Je kan rijden van hieruit, treinen of eventueel ook het vliegtuig nemen. We doorweven de reis met wat cultuur als je dat wenst, een zwembad voor de kinderen en een Iberische lynx voor de papa.

Soortgelijke trips maakten we voor gezinnen die reisden naar de Azoren, Finland, Madagaskar, Brazilië, Costa Rica, Kenia, India en Canada. Telkens bestemmingen waar we heel nauwe en goede contacten hebben met een lokale partner die ervoor zal zorgen dat jouw reis een extra dimensie krijgt.

 

Een brilbeer laat zich prachtig zien tijdens een tripje op maat in Ecuador. © Billy Herman

Verwachtingen volledig ingelost. Transport, accommodatie en gidsen waren top. We hadden wat meer van de lokale keuken verwacht maar die bestaat blijkbaar niet. Mijn bekommernis was een goede mix voor alle familieleden en die was er helemaal. We zouden STARLING aanraden omwille van al het bovenstaande, we hebben werkelijk niets om over te klagen.

- Glenn Vermeersch
  • EXPEDITIECRUISES

Expeditiecruises organiseerden we vooral naar Spitsbergen en Antarctica. Dit zijn dé twee klassiekers van dit type van reizen. Ondertussen kunnen we onszelf specialist noemen in deze bijzondere tak van reizen. We selecteren telkens voor jou de allerbeste trips die je op de markt kan vinden en helpen jou met de organisatie en voorbereiding van jouw droom-expeditie!

In 2022 kwam een 10-tal reizigers tevreden terug van de noordpool. Een ander 10-tal avonturiers kwam dan weer met indrukwekkende belevingen terug van de zuidpool! Onder andere het blogbericht van Cor spreekt boekdelen en we verwachten komende tijd ook nog resultaten van Antarctica-reizen. Zeker iets om in de gaten te houden op onze blog …

Naast verschillende reizen naar Spitsbergen en Antarctica, hadden we ook afvaarten naar Groenland en vanuit Nieuw-Zeeland. Navigeren tussen de majestueuze ijsbergen of rondstruinen in pinguïn kolonies, het is en blijft een beklijvende ervaring voor fotografen en natuurgenieters!

© Cor Nelissen

Last-but-not-least, zonder enige twijfel één van de meest tot de verbeelding sprekende reizen die door ons werd georganiseerd in 2022, waren de twee expeditiecruises naar de Galápagos. Twee cruises die we volledig in eigen beheer hadden en daardoor thuis kwamen met de allerbeste resultaten die je je kan inbeelden.

Het filmpje die we maakten van de eerste Galápagos-expeditie is sprekend en vat 2022 mooi samen: verwachtingen overtroffen! Kijk mee en geniet.

In 2025 gaan we opnieuw voor zij die nu overtuigd zijn maar het hebben gemist …

Je reist in een heel andere wereld die dan ook nog ongelooflijk mooi is. Het landschap en de natuur was bij momenten magisch. Vooral toen we tussen ijsbergen voeren met het schip en met de zodiacs. Ook tussen de pinguïns en de zeehonden/zeeolifanten, … kunnen wandelen heeft een onvergetelijke indruk gemaakt net als de nieuwsgierige zeeluipaard.

- Chris G.