31 juli 2018

Goed verzekerd op reis: onze tips!

Verzekeringen: je hoopt dat je ze nooit nodig zal hebben en je wil er eigenlijk niet aan denken als je je fantastische reis aan het voorbereiden bent. Daarom zetten wij voor jou op een rij wat er nu écht onmisbaar is als je op reis gaat. You’re welcome!

Eerst en vooral: Starling is een gecertificeerd reisbureau: we voldoen dus aan de reiswetgeving.

Wij zijn aangesloten bij het Garantiefonds Vlaamse Solidariteit Reisgelden, wat betekent dat jouw geld beschermd is – wat er ook met ons gebeurt.

Want je betaalt je reis natuurlijk vooraf en wil dus ook dat ze zoals gepland doorgaat. Nu zijn wij niet van plan om iets te veranderen aan je reis (en al zeker niet om failliet te gaan!), maar mocht dat toch gebeuren: jij als consument zit safe. Waar je precies recht op hebt, vind je gedetailleerd terug in onze algemene voorwaarden (lange en saaie tekst, maar noodzakelijk). Ga je met een ander bureau op reis? Check bij Belfius, Amlin of het Garantiefonds of die reisorganisatie verzekerd is of samenwerkt met een bureau dat verzekerd is.

We zorgen voor iedereen

Starling sloot zelf een aansprakelijkheidsverzekering af. Dat betekent dat niet alleen jij als consument, maar ook onze reisbegeleiders helemaal verzekerd zijn in het geval van onvoorziene omstandigheden op reis. Je ziet: we laten niets aan het toeval over!

Oké, maar welke verzekeringen moet ik nu nog nemen?

Misschien wel de belangrijkste tip: ga eerst na welke verzekeringen je al hebt. Je woonverzekering beschermt je waarschijnlijk al tegen diefstal uit je hotelkamer, je ziekenfonds komt tussen bij bepaalde medische kosten,maar zeker niet standaard alle kosten. Vaak komen ze ook alleen in Europa tussen.

Wil je correct verzekerd zijn voor alle mogelijke kosten? Dan is het meestal noodzakelijk om je extra te verzekeren. Dit zijn de verschillende soorten verzekeringen die je kan nemen:

  • Hospitalisatieverzekering

Dit is de verzekering die je bijvoorbeeld afsluit bij de mutualiteit of die vaak door werkgevers wordt aangeboden. Ze dient vooral om de kosten te dekken als je in België wordt gehospitaliseerd, voor een ingreep of een bevalling bijvoorbeeld. Sommige hospitalisatieverzekeringen dekken ook de kosten van een hospitalisatie in het buitenland. Check bij je eigen verzekeraar of dat bij jou het geval is.

Goed om te weten: als je ziek wordt in het buitenland zijn veel onkosten al gedekt door je ziekenfonds en je reisbijstandsverzekering. Een hospitalisatieverzekering dekt de behandelingen, onderzoeken en geneesmiddelen die het ziekenfonds niet terugbetaalt. Informeer bij je ziekenfonds of check je reisbijstandsverzekering om te weten welke situaties al gedekt zijn.

Samengevat: een hospitalisatieverzekering is optioneel en hoef je niet per se te hebben voor je reis.

  • Reisbijstandsverzekering 

Een reisbijstandsverzekering is een superbelangrijke verzekering. Als er iets gebeurt op vakantie en je hebt medische hulp nodig of je moet terug naar huis worden gebracht, dan is de reisbijstandsverzekering je beste vriend. Ook je medereizigers worden geholpen als er met jou iets gebeurt. Sterker nog, gebeurt er thuis iets ergs terwijl jij op reis bent, dan helpt deze verzekering je meteen naar huis. Mocht dat nodig zijn, dan worden ook je bril of geneesmiddelen naar je opgestuurd.

Goed om te weten: je kan via Lycke&Vanhuffel voor een betaalbare prijs een bijstandsverzekering afsluiten (<7 euro / dag). De dossierkost hierbij is 25 euro per polis. Een klein prijsje voor een zorgeloos reisje! Sluit je ergens anders een reisbijstandsverzekering af? Check dan zeker of ze ook buiten Europa geldig is – als je buiten Europa reist, natuurlijk.

Samengevat: een reisbijstandsverzekering is een keiharde aanrader. Je kan er een nemen voor de duur van één specifieke reis, maar ook voor een heel jaar. Dan zijn al je trips het hele jaar door verzekerd. Vanaf 2 reizen is deze formule vaak al voordeliger. Met een gezinspolis is de hele familie verzekerd.

  • Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering klinkt redelijk vanzelfsprekend. Ga je met verschillende personen op reis en ging je hele vakantiebudget eraan op? Dan wil je ook geen gedoe als de reis onverwacht niet kan doorgaan door ziekte, een ongeval of een sterfgeval in de familie. Je kan via Lycke&Vanhuffel een annuleringsverzekering afsluiten. Dan krijg je de annuleringskosten terug als je écht niet kan vertrekken. En dat is niet alleen als iemand ziek wordt, maar ook als je ontslagen wordt (we hopen van niet), als je partner plots van je wil scheiden (we hopen van niet) of als je hond of kat plotseling sterft (we wensen dat niemand toe). Alle mogelijke redenen kun je vragen via hen.

Ook als je vroegtijdig zou moeten terugkeren van op vakantie omdat je huis bijvoorbeeld is afgebrand, komt de annuleringsverzekering nog tussen in je kosten. (De reiskosten, niet de kosten aan je huis.) Belangrijk: sluit de annuleringsverzekering af op het moment dat je je reis boekt, want later bijboeken is meestal niet mogelijk. Sluit je de annuleringsverzekering toch af ná de reservering van de reis, dan is het mogelijk dat je contract voorziet in een minimumtermijn tussen de sluiting van de annuleringsverzekering en het vertrek op reis.

Goed om te weten: bij bepaalde verzekeringsjaarformules zit een annuleringsverzekering inbegrepen voor alle tijdens een jaar geplande reizen. Ook hier kun je terecht bij Lycke&Vanhuffel.

Samengevat: een annuleringsverzekering is optioneel en handig als je bovenop eventuele miserie niet ook nog eens de smak geld kwijt wil zijn die je had gereserveerd voor je droomreis.

  • Bagageverzekering

Een bagageverzekering vergoedt je als je je bagage kwijtraakt, als ze beschadigd raakt of gestolen wordt. Beetje tricky, deze, want er zijn heel veel uitsluitingen. Check daarom goed of camera’s of vogelkijkmateriaal wel gedekt worden en vergelijk zeker verschillende verzekeraars. Bovendien hou je best ook de aankoopbewijzen van dat materiaal bij, zodat je de waarde kan bewijzen. Weet ook dat als je voor je huis een diefstalverzekering hebt, dat die vaak ook geldt voor je hotelkamer of vakantieverblijf.

Goed om te weten: als je met het vliegtuig reist en er gebeurt iets met je ingecheckte bagage, dan is het de luchtvaartmaatschappij die je moet vergoeden. Hoe groot de vergoeding maximaal kan zijn ligt wettelijk vast.

Samengevat: een bagageverzekering is geen absolute must. Veel situaties worden al door andere verzekeringen gedekt en bovendien is de kans groot dat je specifieke item een uitzondering vormt voor de verzekering en dus niet vergoed wordt.

  • De all-in verzekering voor fervente reizigers

Maak je meer dan één reis per jaar? Dan zou de jaarverzekering wel eens iets voor jou kunnen zijn. Voor een jaarlijkse som omvat deze verzekering niet alleen een bescherming voor jezelf, je bagage, je wagen en je huis. Er zit ook een annuleringsverzekering en een compensatiereis bij. Betaal je iets meer, dan is je gezin meteen ook bij verzekerd. Deze verzekering kan je ook boeken via Lycke&Vanhuffel.

Zo, besteed gerust wat tijd aan het uitzoeken en afsluiten van de juiste verzekeringen voor je op reis vertrekt. Bij pech is dát dan vast een stressfactor minder.

Have a safe journey!

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.