16 februari 2018

Beleef de natuur ook dicht bij huis!

Krijg jij ook om de drie maanden een nummer van LANDSCHAP in je bus? Ja? Dan krijg je ongetwijfeld elke keer goesting om dicht bij huis de natuur in te trekken, net als wij … Niks gekregen? Dan moet je dringend lid worden van Landschap vzw, een van STARLINGs meest betrokken partners.

Wild van natuur

Landschap vzw is een frisse natuurorganisatie met veel aandacht voor beleving. Ze organiseert originele en laagdrempelige activiteiten die telkens een bepaald thema uitlichten. En ze staat op de barricade voor een rijke natuur waarin je volop kan wandelen, fietsen … genieten!

Knaagsporen van bevers zoeken, oehoes begluren of verwonderd staan kijken naar burlende edelherten …

Landschap vzw focust op de Benelux en de aangrenzende regio’s. Natuurgebieden op daguitstap-afstand kennen voor hen geen geheimen. Reeën spotten in de ochtendmist, knaagsporen van bevers zoeken, oehoes begluren, dassen observeren of verwonderd staan kijken naar burlende edelherten, het is maar een greep uit de activiteiten die ze opzetten.

Daarnaast gaat de organisatie de uitdaging aan om zelf bij te dragen aan de natuurontwikkeling. Denk aan projecten om de bever alle kansen te geven in riviervalleien, echte wildernisnatuur te creëren door begrazing met wisenten en taurossen of kleine landschapselementen te herstellen om het de das naar zijn zin te maken.

Tal van lepelaars staan te rusten op het wad in de baai van de Somme. © Joris Debleser
Tal van lepelaars staan te rusten op het wad in de baai van de Somme. © Joris Debleser

Liefde en respect

Volgens de oprichters van beide organisaties vullen STARLING en Landschap vzw elkaar aan als peper en zout. Ze richten zich allebei op natuurliefhebbers en fans van natuurfotografie. Wie op zoek is naar een boeiende dagexcursie of een lowbudgetweekend in de natuur kan reserveren bij Landschap vzw. Wie het graag wat verder zoekt, gaat mee met STARLING.

“Veel mensen maken dankzij Landschap vzw kennis met echte natuurbeleving en -fotografie. Gaandeweg krijgen ze zin in meer. Dan komen ze bij ons terecht voor een workshop van enkele dagen of een verre natuurreis,” zegt David ‘Billy’ Herman van STARLING.

“STARLING en Landschap vzw organiseren reizen vanuit dezelfde liefde voor de natuur.”

Jan Loos van Landschap vzw treedt hem bij: “Dankzij onze samenwerking met STARLING kunnen wij een pasklaar antwoord geven op bijna elke vraag van een natuurliefhebber. Laatst vroeg iemand me op een beurs naar trips naar de Lofoten en IJsland. Dan is het fijn om naar een partner als STARLING te kunnen doorverwijzen. We weten dat zij hun reizen organiseren vanuit dezelfde liefde voor de natuur en met hetzelfde respect ervoor. Daarom gaan we ook graag mee als gids, naar regio’s die buiten ons eigen werkgebied vallen, zoals La Brenne in Frankrijk of het Engelse Exmoor.”

De bloeiende heide van Exmoor. © Hans Debruyne

Voordelen in beide richtingen

Ben je al lid van Landschap vzw? Dan krijgt elke persoon van je gezin 25 euro korting op alle workshops en reizen van STARLING. Omgekeerd kan je gratis lid worden van Landschap vzw als je boekt bij STARLING.

Als lid van Landschap vzw kan je – met het hele gezin – gratis deelnemen aan de meeste eigen activiteiten en krijg je korting op andere: beversafari’s, zeehonden spotten, boomkikkerwandelingen, fotografieworkshops …

Bovendien krijg je vier keer per jaar het kwaliteitsvolle tijdschrift LANDSCHAP in je bus. Een blad met veel aandacht voor goede natuurbeelden en boordevol reportages over unieke, toegankelijke natuurgebieden in onze eigen contreien. Elk nummer bevat enkele in detail uitgestippelde wandelingen met heldere kaarten.

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.