26 april 2019

Vierdaagse Masai Mara: een duik in je favoriete natuurdocumentaire!

Natuurdocumentaires van de BBC of National Geographic zijn voor avonturiers altijd een bron van inspiratie om er zelf op uit te trekken. Ze doen ons dromen over de onwezenlijke natuurpracht en diversiteit van onze planeet. Klassiekers zoals de Galapagos en Antarctica zijn droombestemmingen. Maar ook het onmetelijke Afrikaanse continent is één van die bestemmingen die enorm tot de verbeelding spreken. Een bucketlist-reis, die we graag helpen afvinken!

Wie Afrika zegt, denkt onmiddellijk aan olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden, leeuwen, gnoes en vele andere indrukwekkende grote zoogdieren. Maar wat is nu een ideale bestemming om te speuren naar kuddes zebra’s, jagende cheetahs of grazende olifanten in het authentieke Afrika?

Wij maakten de oefening en kwamen uiteindelijk uit bij Kenia (naast vele andere bestemmingen, natuurlijk). Kenia ligt op 8u vliegen van Schiphol en bevat alle ingrediënten voor een onvergetelijke reis vol natuurbeleving. Een dagje reizen brengt je van je eigen huis naar ’the middle of nowhere’ in Kenia. Je bent meteen omringd door de meest indrukwekkende natuurpracht op aarde. Het lijkt alsof je letterlijk wordt gedropt in een natuurfilm, met kuddes wilde dieren zover het oog reikt. Altijd is er wel iets nieuw te zien of te beleven. Eindeloze savanne en onbeschrijfelijk mooie zonsondergangen, elke dag opnieuw, duizenden zebra’s of gnoes… Grappige pumba’s (wrattenzwijnen) zorgen voor het nodige vertier. De schoonheid van de thomsongazelles overtreft de fantasie en bezorgt je onvergetelijke beelden, zeker vanuit een laag standpunt.

De lage standpunten zorgen voor unieke beelden. © Billy Herman

Een niet te overklassen setting garandeert nog geen uitzonderlijke actie, ideale lichtomstandigheden en voortreffelijke fotokansen. De ingrediënten zijn er, maar het recept is arbeidsintensief. Wij onthullen hier alvast 3 geheimen om te komen tot het beste resultaat:

  • Het mooiste licht vangen, zowel ’s morgens als ’s avonds

Ons eerste geheim: een goeie wekker! Op stap gaan van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, op zoek naar wilde dieren, is de belangrijkste tip die we kunnen meegeven. Maar er is meer. Onze lokale gidsen kennen de locaties door en door en weten perfect waar de zon zal opkomen en ondergaan. Door hun uitmuntende kennis van de dieren kan je beelden maken waar normaal gezien dagen voorbereiding aan vooraf gaan. Zo werden we vroeg in de ochtend naar een poel vol nijlpaarden gebracht, met de zonsopkomst pal achter de dieren. Bijna dagelijks werden we getrakteerd op dierenpracht tijdens een fantastische ‘sunrise’ en ‘sunset’.

Nijlpaarden bij zonsopkomst fotograferen is geen sinecure. © Billy Herman
  • Uitzonderlijk camerastandpunt door aangepast transport

Ons tweede geheim is het camerastandpunt. Op bijna al onze wildlife reizen komt het aan bod: hoe lager het standpunt, hoe mooier de foto. Met een breedhoeklens cheetahs fotograferen vanuit de wagen, plat op de buik: het kan. Dankzij aangepaste voertuigen die verlaagd zijn, maak je uitzonderlijke en unieke beelden. Zo fotografeerden we bijna al onze onderwerpen, 4 dagen lang.

Een laag standpunt met een breedhoek zorgt ervoor dat je een uniek beeld kan maken. Een familie cheetahs in de savanne. © Billy Herman
De matras achteraan in de jeep is comfortabel. Het standpunt zorgt voor unieke beelden. Mits goeie afspraken kan je er met twee fotografen op plaatsnemen. © Billy Herman
  • De beste timing, keer op keer

‘Toeval bestaat niet’ is één van onze lijfspreuken. Door telkens opnieuw te beroepen op natuurgidsen en biologen met kennis van zaken, halen we bijna altijd de vooropgestelde doelstellingen. Een succesvolle jacht van roofdieren in levende lijve beleven, het lijkt van een onmogelijke opdracht. Toch zouden wij bijna durven beloven dat je het met ons zal zien én beleven! Op vier dagen tijd konden we het tijdens onze prospectiereis, weliswaar na lang wachten en met veel geduld, twee keer met eigen ogen aanschouwen. Het coverbeeld van deze blog spreekt boekdelen: kippenvel van begin tot einde.

Vier dagen Masai Mara laat diepe indrukken na. Indrukken en herinneringen die je je een leven lang zal herinneren. Een kleine selectie van de beelden die we fotografeerden tijdens 4 dagen Masai Mara vind je onderaan in de galerij. Ze geven een beeld van de mogelijkheden en diversiteit van deze fotografiereis. Wil je deze beelden graag zelf maken? Klik dan door naar onze twee reizen hieronder en begin je eigen avontuur!

 

  1. GROEPSREIS ULTIEM KENIA
  2. INDIVIDUELE REIS MASAI MARA

 

Blue hour lang na zonsondergang zet een majestueuze boom in de verf. © Billy Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.