Begeleider

Rob Blanken

Op ‘safari’ in een mooi veld met bloemen en insecten. Dan is Rob in zijn element en probeert hij de diertjes die hij tegenkomt op een spannende en creatieve manier vast te leggen. Hij heeft in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkeld en probeert foto’s te maken met zoveel mogelijk zeggingskracht. Hij vindt het leuk en uitdagend anderen te helpen met hun zoektocht in de natuurfotografie. Rob zal bij STARLING fungeren als gastfotograaf tijdens bepaalde reizen om de fotografische en creatieve insteek naar een hoger niveau te tillen.

 

Vroege jaren

Als kind was Rob altijd buiten en groeide hij als het ware op met natuur. Stekelbaarsjes in de sloot, patrijzen in het boerenland, bloemen en vlinders. Het was allemaal heel gewoon. Hij verzamelde natuurplaatjes, eieren en veren en had verschillende aquaria.

 

De jaren daarna

Op de middelbare school begon Rob te fotograferen. Hij spaarde lang voor een Praktica camera met 135 mm ‘telelens’, fotografeerde vanzelfsprekend in zwartwit en had op zolder een eigen doka waar heel wat werd geëxperimenteerd. Na zijn studie geneeskunde ging de meeste energie naar zijn gezin en naar zijn werk als dermatoloog.

 

De fotograaf

De laatste 15 jaar heeft Rob zich in toenemende mate weer op natuurfotografie gericht. In het begin fotografeerde hij vooral vlinders, later zijn daar andere insecten, spinnen, vogels en abstracte onderwerpen bijgekomen. Rob is vooral geïnteresseerd in creatieve natuurfotografie en heeft een bijzondere, eigen stijl ontwikkeld. Hij wil met zijn beelden een verhaal vertellen en werkt graag in projecten. Voorbeelden daarvan zijn te vinden op zijn website.  ‘Ik vind het een uitdaging hoe min of meer gewone onderwerpen op een bijzondere, kunstzinnige manier zichtbaar kunnen worden gemaakt. Het ‘ongeziene’ zichtbaar maken, zowel voor de fotograaf als de kijker. Dat vind ik echt een uitdagingen als het lukt geeft het enorm veel voldoening’. Belangrijk voor een goede foto zijn kennis van het onderwerp en technische vaardigheden maar vooral ook een flinke portie fantasie. Sparren met andere fotografen kan je ook veel inspiratie geven. Dat is 1 van de dingen die zo leuk zijn aan een fotoreis. Technisch gezien gebruikt Rob regelmatig ongebruikelijke standpunten, extreme belichtingen, sterke vergrotingen en lange sluitertijden.

Met zijn foto’s heeft Rob diverse prijzen gewonnen. Verder geeft hij met enige regelmaat lezingen over zijn werk. Hij is actief op Facebook en Instagram. Rob is opgegroeid op het platteland van Groningen en woont sindsdien in Friesland.

 

67 jaar
Rob Blanken
Gepassioneerde natuurfotograaf met diepgaande kennis van milieu en ecologie
  • Won diverse prijzen met zijn fenomenale foto's en geeft regelmatig lezingen.
  • Houdt van creatieve natuurfotografie en ontwikkelde zo een heel eigen stijl.
  • Heeft een goede kennis van het milieu, de soorten en de samenhang van de diversiteit.

Op reis met begeleider Rob