Begeleider

Over Johan van der Wielen

Johan erfde de liefde voor fotografie van zijn vader en nam zijn eerste foto’s al op zijn 5de. Op zijn 10de verjaardag kreeg hij zijn eerste analoge range finder camera en ruilde die vier jaar later in voor een manuele analoge camera.

Toen zijn toenmalige vriendin (inmiddels vrouw) voor haar studie biologie naar de Centraal Afrikaanse Republiek vertrok om onderzoek te doen naar de westelijke laaglandgorilla, kocht Johan een automatische camera voor zijn 2,5 maand durende bezoek aan het tropisch regenwoud. Met dit speeltje nam zijn fotografieplezier én kennis enorm toe.

Natuurbeleving op eerste plaats

Als professioneel natuurfotograaf en gids laat Johan het liefst de schoonheid en het belang van natuur zien. Voor Johan is de pure beleving van de natuur daarbij een belangrijk en cruciaal aspect. Met zijn grenzeloze enthousiasme, tonnen energie en enorme passie voor natuur wil hij anderen inspireren om zelf naar buiten te gaan om overweldigd te worden door de grootsheid, maar net zo goed door de kleinste details van het leven om ons heen.

De natuur is voor Johan één grote speeltuin en de liefde voor natuur spat dan ook van zijn fenomenale beelden. Door zijn eigen typerende stijl staat Johan aan de wieg van een nieuwe lijn binnen STARLING: fotografiebeleving! Een tak in ons gamma die de kloof dicht tussen natuurbeleving en fotografie.

Spel van kleur en licht

Johan is thuis in alle takken van de natuurfotografie, maar specialiseerde zich in landschapsfotografie, sfeerbeelden en nachtfotografie. Zijn beelden kenmerken zich door het spel van licht, grootsheid van het onderwerp en sprankelende kleuren. Het weer speelt een belangrijke rol in zijn werk, of het nu een gouden zonsopkomst is of een apocalyptische regenbui.

Johans foto’s verschijnen in diverse publicaties en hij won al heel wat awards. Johan schrijft de laatste jaren ook zijn ervaringen neer in columns en artikels voor tal van tijdschriften. Hij heeft heel wat ervaring als reisbegeleider en brengt de kneepjes van het vak liefst over als een combinatie van theoretische stukjes, gevolgd door fenomenale praktijkmomenten in de natuur.

Beginner of gevorderde? Je leert gegarandeerd heel wat bij van de specifieke technieken van Johan van der Wielen.

43 jaar
Johan van der Wielen
Landschaps- en nachtfotograaf met aandacht voor weersomstandigheden
  • De uitspraak 'Het is jullie feestje' krijgt pas echt betekenis als je eens met Johan bent meegegaan op fotografiebelevingsreis.
  • Zal nooit die ene veelvraat vergeten die op hét perfecte moment precies op dé perfecte plek in een boom klom.
  • Geniet mateloos van de verrassende kant van de natuur: ze blíjft keer op keer verbazen.

Tot onze grote opluchting is Johan een gerenommeerd fotograaf gebleken die meer doet dan een reis op poten zetten en meegaan. Heel wat bijgeleerd in fotografie en veel nuttige tips meegekregen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. We hebben dan ook vooral genoten van de lol en zijn prettige humor! ‘Het is JULLIE feestje’ is geen loze uitspraak.

Leen en Jos
deelnemers fotografiebeleving Finland 2018

Johans kennis van fotografie is ongelofelijk. Hij luistert naar iedereen, maakt met iedereen een praatje, betrekt ook iedereen in de groep, lost je kleine en grote problemen op, gaf altijd een positieve feedback bij de fotobespreking en gaf een andere kijk op de foto en vertelde hoe je deze nog beter kon maken.

Ilse
deelneemster fotografiebeleving Finland 2018