Begeleider

Joachim Bertrands

Begeleider Joachim Bertrands is al zo lang als hij zich kan herinneren gepassioneerd door vogels. Als kind groeide hij op in De Maten in Limburg, waar hij alle kneepjes van het vak aangeleerd kreeg. De keuze om een studierichting in ecologie na te streven, was dan ook snel gemaakt!

Joachim heeft een brede interesse in de natuur. Vogels zijn altijd het leidmotief, maar hij weet ook altijd goed welke andere soortgroepen te verwachten zijn en zoogdieren vormen een soort van tweede passie die hij telkens terug opneemt. Begeleider Joachim Bertrands is al een tijd betrokken bij het STARLING-verhaal en zorgt regelmatig voor foto’s en blogberichten.

Van vogelen tot een studie?

Momenteel bevindt Joachim zich al geruime tijd in Vancouver, Canada, waar hij onderzoek doet op steltlopers als onderdeel van zijn masterthesis. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in het voorkomen van vogels en hoe hun foerageergedrag ook hun verspreiding bepaalt. Meeuwen zijn een grote passie van hem, en hij heeft al ettelijke uren gespendeerd in de hoop een weg te vinden doorheen de uitzonderlijke diversiteit die meeuwen aan de westkust van Noord-Amerika vertonen. Verder weg heeft Joachim een grote passie voor zeldzame endemen en is hij vooral geïnteresseerd in hoe hoogtelijnen speciatie van nieuwe soorten kan bepalen, met name dan in de tropen.

Gek op reizen

Begeleider Joachim Bertrands verkende het Noord-Amerikaanse continent al uitgebreid en keek al naar vogels van de koude bergen in het binnenland van British-Columbia tot de hete canyons aan de grens met Mexico in Arizona. Andere bestemmingen die hij al op zijn palmares kon zetten, zijn onder andere Scandinavië, Wit-Rusland, Hongarije, Madeira, Canarische Eilanden, Polen, Turkije, Koeweit, Georgië, Armenië, Marokko, Westelijke Sahara, Spanje, Portugal, IJsland, Ghana en misschien wel de meest unieke bestemming het kleine eilandje Sao Tomé, midden in de Atlantische Oceaan voor de kust van West-Afrika. Hij spendeerde ook een heel voorjaar in Israël om er deel te nemen in een stage en roofvogels te tellen. Voor STARLING begeleidde hij al enkele weekends en reisde hij in 2016 af naar Madeira om er een zeevogelreis te gidsen in het teken van de bedreigde Freira. Recent was hij een van de eerste westerlingen om diep in Colombia de recent (2018) herontdekte Antioquia Brushfinch te zien, een soort met een wereldpopulatie van naar schatting amper 20 – 60 individuen!

 

30 jaar
Joachim Bertrands
Tour guide - biologist
  • Al zo lang als hij zich kan herinneren gepassioneerd door vogels.
  • Zeevogels en meeuwen zijn z'n grote passie.
  • Woont net als reisgids Iwan momenteel in Canada!

Op reis met begeleider Joachim