Begeleider

Estíbalitz Soto

Op haar vijftiende verjaardag kreeg Estíbalitz Soto – kortweg Esti – een digitale camera cadeau. Een compact en eenvoudig toestel. Maar het was de start van haar passie voor fotografie. Ze kon niet stoppen met foto’s maken en leerde van haar vader de kneepjes van het vak. Kort daarna stapte ze over naar een spiegelreflexcamera. Een studierichting kiezen was plots makkelijk: ze zou fotografie studeren in Barcelona. Vandaag is Estíbalitz professioneel fotografe en reisbegeleider op fotografiereizen.

De foto’s van Esti zijn spectaculair. Ze zitten vol dynamiek en vertellen een verhaal. Opvallend is dat ze altijd mensen fotografeert, en in het bijzonder atleten: van circusartiesten tot gymnasten. Esti: “Ik was als kind zelf gepassioneerd bezig met rythmic gymnastics. Sporten met discipline en esthetische uitstraling boeien me enorm. Ik kan er uren naar kijken: de precisie, het actiemoment, maar ook de details van de kledij trekken mijn aandacht. In al mijn foto’s ga ik ernaar op zoek.”

Fotografie verveelt nooit

Estíbalitz Soto is niet alleen reisbegeleider. Ze richtte samen met Sebastian Vervenne ook het fotografiebedrijf Visualize op. Ze bieden luchtfotografie aan voor bedrijven en mediakanalen, maar ook reisfotografie en storytelling zitten in het aanbod. Het feit dat Esti van fotografie haar beroep kon maken, is een droom. Esti: “Fotografie verveelt me nooit. Ik kan er urenlang mee bezig zijn om een onderwerp mooi en op de juiste manier in beeld te brengen en die verantwoordelijkheid heel serieus op te nemen. Ook het hele proces – van het voorbereiden van shoots tot het bewerken van de foto’s achteraf – boeit me mateloos.”

Reizen om te fotograferen: een fantastische combinatie

Esti en Sebastian zijn ‘never not travelling’. Altijd zijn ze op pad voor fotografieprojecten. Esti: “Ik voel dat ik altijd iets nieuws wil zien. En dat hoeft niet altijd ver weg of exotisch te zijn. Als kind ging ik met mijn ouders mee: altijd nieuwe dingen ontdekken, nieuwe smaken proeven. Deze levenswijze zet ik nu verder met Sebastian. Als we zo’n prachtige plekken ontdekken, dan wil ik die bijzondere ervaring delen met andere mensen. Enerzijds via mijn foto’s, maar ook door er mensen mee naartoe te nemen en hun even enthousiaste verbazing en bewondering te beleven. Voor mij is dat dubbel genieten.”

Wie meereist met reisbegeleider Estíbalitz Soto, komt gegarandeerd naar huis met foto’s die unieke verhalen vertellen en een fantastische aanvulling vormen van je fotografieportfolio.

35 jaar
Estíbalitz Soto
(Esti)
Professioneel fotografe, gespecialiseerd in portret- en sportfotografie
  • Werd gebeten door fotografie op haar 15de en is sindsdien niet meer gestopt met foto's maken.
  • Was zelf ooit ritmisch gymnaste en is geboeid door de esthetiek van dergelijke sporten.
  • Studeerde fotografie in Barcelona en maakte zo van deze passie haar beroep.

Op reis met begeleider Estíbalitz