Begeleider

Diederik D'Hert

Begeleider Diederik D’Hert is een bioloog met een grote passie voor natuur én voor het delen van kennis. Als leraar biologie en chemie brengt hij jongeren kennis over biologie en respect voor onze planeet bij. Hij is gedreven, kritisch, altijd paraat om te helpen en houdt van organiseren en begeleiden. In eigen land vind je Diederik vooral terug aan de Westkust, met een verrekijker of telescoop in de hand.

Maar als echte duizendpoot en autodidact is ook natuurfotografie hem niet vreemd. Wie met Diederik reist, krijgt het hele plaatje. Natuurstudie, maximale natuurbeleving en ‘onthaasten’, zijn voor hem een levensstijl geworden.

Vogels in de hand… en in het hart

Toen Diederik op z’n elfde mee op pad ging met een vogelringer en zelf zangvogeltjes in de hand mocht houden, werd hij gebeten door het natuurvirus. Al gauw trok hij vele uren per week het veld in om naar vogels te kijken. De jarenlange observatie van vogels ligt aan de basis van zijn uitstekende vogelkennis. Later verruimde hij zijn horizon met andere groepen zoals libellen, dagvlinders, sprinkhanen, zoogdieren en nachtvlinders. Op zijn vijftiende werd Diederik CVN-natuurgids. Zijn grenzeloze fascinatie voor de natuur en eeuwige honger naar kennis leidden tot een opleiding als bioloog (dierkundige) aan de Universiteit Gent.

Zot van zeezoogdieren

Tijdens een trip naar de Golf van Biskaje in 2005 maakte Diederik voor het eerst kennis met zeezoogdieren. Sindsdien is dit een bijzondere passie geworden. Als vrijwilliger voor Marinelife (UK) voert hij vanop schepen tellingen uit en met een onderzoekschip bezocht hij zowel Antarctica als de Arctische wateren tussen Groenland en Spitsbergen. Zijn kritische geest en goede voorbereiding, gekoppeld aan een nooit aflatend engagement om de klok rond te zoeken naar een bepaalde soort, zorgen ervoor dat enkele unieke en spectaculaire waarnemingen in het geheugen van heel wat onderzoekers gegrift staan. Reis je mee met begeleider Diederik D’Hert?

 

46 jaar
Diederik D'Hert
Gedreven bioloog & lesgever met een passie voor vogels & zeezoogdieren
  • Spotte twee nieuwe vogelsoorten voor België en tal van nieuwe nachtvlindersoorten.
  • Heeft een zwak voor zeezoogdieren en krijgt ze steevast als eerste in het vizier.
  • Wordt nooit zeeziek, maar wel soms 'landziek' na het varen.

Diederik was een supergoede gids. Zowel op vlak van kennis als op sociaal vlak. Hij hield rekening met de wensen van de groep, maar had ook een zeer grote zin voor verantwoordelijkheid. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en een even groot enthousiasme!

Sabine
deelneemster natuurreis Madeira 2018

Op reis met begeleider Diederik