Begeleider

Over Didier Hellemont

Als medewerker van Volkssterrenwacht Urania in Hove, begeleidt Didier al 16 jaar natuurreizen met een astronomische touch. Hij maakte in 1998 voor het eerst een totale zonsverduistering mee op Guadeloupe. Nadien begeleidde hij voor Urania zonsverduisteringsreizen naar Frankrijk (1999), Zimbabwe (2001), Togo en Ghana (2006) en de Verenigde Staten (2017). Eén ding staat vast: voor een ongerepte sterrenhemel mag je Didier altijd wakker maken.

Didiers passie voor het heelal begon op zijn 12de tijdens een jeugdcursus sterrenkunde bij Volkssterrenwacht Urania. Al snel begreep hij dat je uit het lichtvervuilde Vlaanderen moest ontsnappen om de mooiste sterrenhemels te zien. Bij een ongerepte Provençaalse sterrenhemel besefte hij dat reizen en astronomie een fantastische combinatie zijn.

Zinderende zonsverduistering

Dat geldt zeker voor wie een totale zonsverduistering wil beleven, want dat fenomeen kan je alleen zien in een strook van zo’n 100 kilometer breed. Een totale zonsverduistering is voor Didier puur kippenvel. Het speelt zich niet alleen aan de hemel af, maar doet ook iets met de natuur rondom je: met de dieren én mensen. En Didier kan het weten: hij maakte al 5 volledige zonsverduisteringen mee op 4 continenten!

Ook andere astronomische fenomenen herkent hij als geen ander. Zo is hij een waar expert in poollichtjagen. De lokroep van het poollicht bracht hem al op fantastische plekken als Noorwegen, Finland, Spitsbergen, IJsland, Canada en Alaska. En ook de Chileense sterrenhemel liet een diepe indruk op hem na.

(Nacht)fotografie

Didier weet altijd de meest verlaten gebieden te vinden, zonder menselijke activiteit of verlichting, want daar zijn de sterrenhemels het spectaculairst. Benieuwd hoe je zo’n fenomenen op de gevoelige plaat vastlegt? Goed nieuws: hij fotografeert ze ook, die nachtelijke hemels, en is dus de uitgelezen persoon voor expertadvies.

49 jaar
Didier Hellemont
Reisgids met passie voor sterren en andere hemelverschijnselen
  • Houdt niet alleen van de sterren, maar ook van koken en lezen.
  • Gaat op reis graag joggen op locatie: zo beleeft hij het land op een andere manier dan als 'gewone' reiziger.
  • Krijgt nooit genoeg van de wonderen van het heelal.