Na de succesvolle trips van vorige jaren naar het subtropische eiland Madeira, zet STARLING deze bestemming graag opnieuw op het programma in 2018. De reis staat grotendeels in het teken van de spectaculaire zeevogels die voorkomen op en rond het eiland. De endemische Freira, een stormvogel waarvan de enige 70 paartjes ter wereld in de heuvels in het binnenland van Madeira broeden, staat met stip op één. We gaan hem ’s nachts zoeken in het gebergte en speuren overdag de oceaan af tijdens een unieke driedaagse boottocht. Onderweg spotten we tal van andere soorten pijlstormvogels en stormvogeltjes. Verder gaan we op zoek naar de endemische soorten en ondersoorten landvogels die in de loop van de evolutie op Madeira ontstonden. Vooral Trocazduif en Madeiragoudhaan stelen hier de show.

OM DE CHARTERS TE GARANDEREN IS TIJDIG INSCHRIJVEN NOODZAKELIJK. DIT IS DE LAATSTE EDITIE VAN DEZE GROEPSREIS.

 

Subtropisch laurierbos vol endemische vogelsoorten

De STARLING-natuurreis naar Madeira gaat van start op het eiland zelf, in de authentieke laurierbossen waarmee het bedekt is. Tal van endemische soorten en ondersoorten komen hier voor. De Trocazduif en de Madeiragoudhaan zijn de twee echte endemische soorten die we er aantreffen, maar ook de Madeiravink, een ondersoort van onze Vink, is een pareltje om te zien. Naast deze is het lijstje van ondersoorten indrukwekkend: Merel (cabrerae), Sperwer (granti), Buizerd (harterti), Torenvalk (canariensis), Zwartkop (heineken), Brilgrasmus (orbitalis), Grote Gele Kwikstaart (schmitzi), Kneu (guentheri), Berthelots Pieper (madeirensis),…

De bossen zelf tonen dat de luchtkwaliteit van Madeira uitmuntend is: enorme baardmossen hangen er aan de takken. Dagvlinders als Madeiracleopatra, Canarische Atalanta, Tijgerblauwtje en (MadeiraBont Zandoogje komen voor in het bos en zouden we wel een te zien kunnen krijgen. De Amerikaanse Monarchvlinder is zowat meest voorkomende dagvlinder op het eiland en een streling voor het oog.

 

Het nest van de Freira op de hoge toppen van Madeira

In het midden van het eiland kenmerken enkele hoge bergtoppen het landschap, hoog uitstekend boven de wolken. Het is hier dat de mysterieuze Freira broedt. In een uitgegraven hol in de grond, vaak op onbereikbare richels, wordt een jong grootgebracht dat enkel 's nachts bezocht wordt door de ouders. Een spannende nachtexcursie staat op het programma om deze vogels te zien en vooral: te horen! Freira's hebben een kreet die door merg en been gaat. Een onvergetelijk geluid.

Overdag vinden we in dit hooggebergte Kanaries, nog zo’n endemisch beestje dat enkel op de Atlantische Eilanden (Canarische Eilanden, Azoren en Madeira) voorkomt, maar ook Berthelots Pieper, Madeiragierzwaluw en Torenvalk. De Madeiraheivlinder en de Madeira Kleine Vuurvlinder zijn de vlinders waar we naar uitkijken.

 

Unieke boottrip met hoge succesratio

Madeira ligt op een 500-tal kilometer van de Marokkaanse kust, omgeven door de diepe wateren van de Atlantische Oceaan. Deze wateren zorgen voor een enorme dichtheid aan zeeleven, vlakbij de kust. Zo kent het eiland de grootste diversiteit aan zeevogels in heel Europa.

Naast het horen en zien van de Freira bij de broedkolonie, bestaat er sinds enkele jaren de mogelijkheid om de soort op zee te zien, waar ze hun leven doorbrengen. Een speciale, driedaagse pelagische tocht werd ontwikkeld in samenwerking met Hadoram Shirihai, dé wereldwijde zeevogelexpert. We varen uit en verkennen verschillende stukken oceaan rond Madeira op zoek naar zoveel mogelijk soorten zeevogels. Doordat Madeira een vulkanische archipel is te midden van de diepzee, maken we na even varen al snel kans op een breed gamma aan zeevogelsoorten. ‘Chummen’, het overboord gooien van visafval, zal helpen om de vogels dicht bij de boot te krijgen voor fotografie of observeren. 

We overnachten steeds op het eiland, en keren dus elke avond terug naar land. Tijdens de tochten wordt er selectief nagegaan welke doelsoorten reeds gezien zijn en welke niet, en dag na dag wordt het programma hieraan aangepast.

 

Stormvogeltjes en passanten

We houden we onze ogen open voor Gon-gon, de sterk gelijkende verwant van de Freira, Bont Stormvogeltje, Madeirastormvogeltje en Wilsons Stormvogeltje. In de categorie van de pijlstormvogels is het tussen de talrijke Kuhls Pijlstormvogels fijn speuren naar leukerds als Grote Pijlstormvogel en Noordse Pijlstormvogel.

En alsof dat nog niet genoeg is, verwachten we zeker enkele trekvogels uit het brede gamma dat op dat moment de revue kan passeren: van Regenwulpen tot Vorkstaartmeeuw, van Grote Jagers tot Rosse Franjepoten, het zou zomaar kunnen.

 

Kennis opfrissen doen we vooraf

Tijdens de reis in 2016 bekwamen we prachtige waarnemingen van onder andere Bont StormvogeltjeWilsons Stormvogeltje, Madeirastormvogeltje, Gon-gon, Grote Pijlstormvogel, Noordse Pijlstormvogel, Kuhls Pijlstormvogel, Grote Jager, Rosse Franjepoot, Dougalls Stern,... Stuk voor stuk soorten die je slechts zelden vanaf land ziet. Het leidt geen twijfel dat deze ruime selectie soms wat de wenkbrauwen doet fronsen op vlak van determinatie. Hoe hou je al die stormvogeltjes uit elkaar, laat staan de Freira en Gon-gon? Daar bereiden we je op voorhand op voor met een presentatie en beeldmateriaal van al deze verschillende soorten. Zo ga je de zee op met een dosis opgefriste vogelkennis.

 

Zeezoogdieren

In de diepe zeewateren rond Madeira huizen vanzelfsprekend ook heel wat zeezoogdieren. Atlantische Gevlekte Dolfijn, Gewone Dolfijn en Tuimelaar zijn de algemenere soorten. Ook Bryde's Vinvis komt vrij algemeen voor rond Madeira, een unieke situatie want nergens in de wereld is de soort zo makkelijk te vinden. Verder kunnen we Dolfijn van Cuvier, Spitssnuitdolfijn van Gervais tot zelfs Dwergpotvis verwachten, maar de focus van de trip blijft het maken van goede zeevogelwaarnemingen, dus de gevederde vrienden krijgen voorrang op de zoogdieren.

 

Vogelspecialist als reisgids

STARLING-gids en fervent seawatcher Diederik, gidst in zijn vrije tijd regelmatig groepen aan onze kust. Hij is een vaste waarde aan boord van de Albatros voor de zeetochten georganiseerd door North Sea Pelagics. Hij reisde al talrijke keren naar zeevogel- en zeezoogdierenrijke bestemmingen zoals de Azoren, de Zuidpool, Zuid-Afrika, Spitsbergen en Groenland en uiteraard ook de golf van Biskaje. Kortom, een gids met ervaring! Samen met het lokale team van gidsen en zeevogel-experts wordt deze reis in goede banen geleid. 

Boek deze reis

1390 euro
gegarandeerd vertrek
€120.00
Inclusief
alle transport, alle boottochten, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet-alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, verzekering garantiefonds.
Exclusief
vliegtuigtickets en luchthaven taxen, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), aankopen van persoonlijke aard.

Funchal

Madeira

Accommodatie, transport en kleding

Alle overnachtingen en maaltijden op Madeira zijn van uitstekende kwaliteit. We verplaatsen ons met een minibus en de wegen zijn goed.

Voor de natuurexcursies op zee chartert STARLING een comfortabele RIB (luxezodiak), helemaal gereserveerd voor onze groep. Bedenk dat waterspetters gegarandeerd zijn en een waterdichte (regen-)broek en -jas onmisbaar voor een aangename vaarbeleving. Een goede zonnebril blokkeert de altijd aanwezige zonnestralen die zelfs bij bewolking je wenkbrauwen doen fronsen. Tot slot raden we absoluut sandalen aan als ideaal schoeisel in de boot. Ze zijn uit zacht materiaal gemaakt en kunnen geen schade aan de boot veroorzaken. Ook zijn sandalen snel weer droog.

Door de sterk wisselende prijzen van vliegtuigtickets, zijn deze niet inbegrepen in de prijs. Bij inschrijving gaan we voor jou vrijblijvend op zoek naar de beste tickets. Vluchten kunnen zowel vanuit Zaventem als Schiphol geboekt worden. Indien gewenst kunnen deze tickets geboekt worden via ons. Vraag meer info via contact@starlingreizen.be

 

OM DE CHARTERS TE GARANDEREN IS TIJDIG INSCHRIJVEN NOODZAKELIJK. DIT IS DE LAATSTE EDITIE VAN DEZE GROEPSREIS.

 

Wandelen en doelstelling natuurstudie

Voor deze natuurreis naar Madeira volstaat een normale fysieke conditie. De wandelingen zijn eerder kort, maar kunnen stevig zijn. Bedenk dat het eiland in principe één gigantische rots vormt en er dus wel wat geklommen of gedaald moet worden. Voorzie daarom dus stevige schoenen die voldoende de enkels ondersteunen. Lange hikes of trekkings staan niet op het programma. 

 

Klimaat op Madeira

Madeira is een eiland met een subtropisch, bijzonder zacht en maritiem zeeklimaat. Het kwik daalt er in deze periode zelden onder de 20°C, ook ’s nachts niet. Omdat we tijdens de nachtexcursie naar de broedkolonie van Freira tot 2000 meter stijgen, kan het daar wel wat koeler kan zijn. Ook op zee kan de wind gevoelig frisser aanvoelen. Neem dus naast zomerkledij ook een stevige regenjas en warme kledij mee voor de koelere momenten. Dagelijkse korte regenbuitjes zijn aan de noordkant van het eiland eerder regel dan uitzondering, maar ze zijn vaak zeer licht en miezerig en hebben geen invloed op de zwoele temperaturen.

 

Natuurfotografie

Tijdens deze reis naar Madeira en al zeker tijdens de boottrip zijn er mooie kansen om zeevogels te fotograferen. Gids Diederik heeft algemene kennis van digitale fotografie. Alle onderstaande beelden zijn gemaakt tijdens de STARLING natuurreis naar Madeira in 2016.