Israël is de place-to-be in het voorjaar voor vogelliefhebbers, als kruispunt op de trekroute van talloze vogels en met een unieke set aan woestijnsoorten. De vogeltrek is er in maart alomtegenwoordig, en je kan er Bijbelse taferelen beleven. De vogels lijken er soms gewoon uit de lucht gevallen. De bosjes, oases en plantages werken als enorme magneten op de kleinere trekvogels, die er in deze periode massaal doorkomen. De roofvogeltrek kunnen we overal meemaken. Neem daarbij de adembenemende landschappen en de mix van culturen, deze reis is een eye-opener.

 

Van Dode Zee naar Rode Zee

We starten met een rit naar de Dode Zee, waar we de Palestijnse honinzuiger al in de tuinen van het hotel kunnen verwachten. Van daaruit verkennen we verschillende kloven rond de Dode Zee,  in een van deze zijn de Dode Zeerollen gevonden. We maken kans op bruinkeelortolaan, woestijnvink, zwartstaart, Arabische babbelaars, maar ook trekkers zoals roodkeelpieper, vale spotvogel, Temmincks strandloper, rookopklauwier, maskerklauwier, ortolaan en oostelijke blonde tapuit. We bezoeken oa. de prachtige En Gedi kloof, waar we tristram´s spreeuw, waaierstaartraaf, bruinnekraaf, woestijnpatrijs, Nubische steenbok, rotsklipdas en natuurlijk vele overtrekkende roofvogels kunnen zien. We gaan uiteraard ook even drijven in de Dode Zee, een ervaring op zich.

 

Vogeltrek in Eilat en de Negev woestijn

Vervolgens zetten we koers richting zuiden, naar Eilat. Het weer zal hier het dagprogramma bepalen. Op de gazons van de hotels kijken we wat de nacht gebracht heeft, zoals draaihalzen, balkanvliegenvangers, gele kwikstaarten, enz. Met goed trekweer gaan we de bergen in om een onophoudende stroom van roofvogels te bewonderen. Op topdagen trekken er tot 1000 steppenbuizerds per half uur met daartussen een 150 zwarte wouwen, steppearenden, aasgieren, witte en zwarte ooievaars enz.

Valt de trek even stil dan gaan we in de buurt op zoek naar andere soorten zoals bonte tapuit, gestreepte prinia, kleine groene en gewone bijeneters, moabmus, maskerduif, monnikstapuit, palmtortel, rosse waaierstaart, rouwtapuit; kortom te veel om op te noemen. En dan zijn er nog de reservoirs met al de waadvogels zoals vorkstaartplevier, sporenkievit, terekruiter, flamingos, en alle mogelijk ruiters en plevieren. ´s Avonds sluiten we gewoonlijk af bij de golf van Akaba met uizicht op witoogmeeuw, Westelijke rifreiger, bruine gent, bonte ijsvogel en wie weet welke speciale stern. Genoeg om elke nacht tevreden in slaap te vallen. Hopeliijk hebben we ook nog tijd om in de Rode zee te snorkelen.

We trekken verder de Negev woestijn in, naar Nizzana . We kijken uit naar oostelijke kraagtrap, renvogel, griel, witbuik-, zwartbuik-, sahel-, kroon- en Lichtensteins zandhoen. grauwe kiekendief, steppekiekendief en dorcaz gazelle staan ook op de lijst. Van hieruit keren we terug naar Tel Aviv.

 

Ervaring reisgids

Deze vogelreis wordt in goede banen geleid door Ignaas Robbe. Ignaas begeleidde al talrijke reizen voor de lokale vogelwerkgroep van Zuid-West-Vlaanderen en heeft al alle uithoeken van de wereld bereisd. Hij is een gedreven gids met uitstekende kennis van vogels! Hij houdt daarnaast van gezellige babbels en een goed potje lachen.  

Boek deze reis

2370 euro
nog 3 plaatsen
€500.00
Inschrijven voor
10 feb 2018
Begeleider
Ignaas Robbe
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Tel Aviv

`En Gedi

Eilat

Nitzana

Mitzpe Ramon

עין עבדת

Accommodatie en vervoer

We verblijven steevast in goede hotels, waar ook het ontbijt en de avondmaaltijden genuttigd worden. Het zuiden van Israël is een schaars bevolkt land waardoor we voor de lunch zijn aangewezen op pick-nicks, hierdoor verliezen we geen tijd en kunnen we zelfs tijdens de lunchtijd van het prachtige landschap genieten. We verplaatsen ons in een ruime minibus, met airconditioning. De vluchten van en naar Tel Aviv zijn inbegrepen.

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Deze vogelreis is toegankelijk voor iedereen met een gezonde interesse in de natuur. Enige voorkennis over vogels kan handig zijn. De klemtoon zal vooral liggen op het vogels kijken, zowel trekvogels als de lokale soorten komen aan bod. Daarnaast hebben we ook oog voor andere fauna en flora, voor cultuur en voor een plons in de Dode Zee. Tijdens onze passage langs Jeruzalem, is een namiddag gepland om de Oude Stad, Klaagmuur en misschien de Al Aqsa moskee te bezoeken.

 

Klimaat en kledij

In maart is het in Israel meestal wat wij beschouwen als aangenaam zomerweer, veel zon en aangenaam warm (niet té).  De nachten zijn over het algemeen mild (t-shirtweer in het zuiden), maar tijdens de excursies ‘s morgens en ’s avonds en in de bergen kan het best fris tot koud zijn. Goede warme en wind/waterdichte aangepaste kledij voor heel uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen. Vermijd echter dikke kledij, beter is het om met lagen te werken. Stevige wandelschoenen/botines zijn wenselijk voor de bergen. Paraplu en poncho kunnen handig zijn al is de kans op regen klein. Ons advies is steeds: voorzie zowel zonnecreme als handschoenen. Alhoewel we nog nooit last hebben gehad van insecten in Israël toch is een insectwerend middel aan te raden.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie. Dit is een allround reis: dit betekent dat we landschappen en dieren kunnen fotograferen. Alle lenzen van breedhoek tot telelens zijn bruikbaar. Maar ook met een compactcamera kun je hele mooie dingen doen!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons