Op een boogscheut van de grens ligt 'de Argonne', een regio die gekend is voor zijn uitzonderlijke natuurwaarden. Het golvende landschap bestaat uit een afwisseling van oude loofbossen, kleinschalige weilanden, prachtige hooilanden, kalkhellingen en wegbermen doorweven met hagen en houtkanten en talloze ondiepe vijvers met brede rietkragen. Landschap vzw en STARLING nemen jou graag op sleeptouw om één van onze mooiste buurregio’s te ontdekken. Niet toevallig kiezen we de periode waarin de orchideeën nog net in bloei staan!

 

 

 

Vlucht van het platteland

In het noorden van Frankrijk, tussen Châlons-en-Champagne, Saint-Dizier en Verdun, ligt de Argonne-streek. Hoewel de Argonne maar een paar honderd kilometer van Brussel en Parijs verwijderd is, kampt de streek met een flinke ontvolking. De dorpjes zijn uiterst charmant, maar het aantal inwoners per gemeente ligt vaak onder de 100. Het is hier dan ook ongewoon rustig, en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Net daarom vluchten wij er heen, om er in alle rust te kunnen genieten...

 

Europese topnatuur

De Argonne is een ware schatkamer van biodiversiteit. Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis Bruine kiekendieven, Grote en Kleine karekieten en andere bijzondere riet- en moerasvogels zoals Woudaapje en Cetti’s zanger kunnen er worden waargenomen. De vijvers en weilanden zijn een foerageergebied voor Zwarte ooievaar en Zwarte wouw. De hagen zijn het broedgebied van Geelgors en Grauwe klauwier In de omgeving groeien tal van orchideeën en leven Dassen, Wilde katten, Vossen, Wilde zwijnen, Ringslangen, Geelbuikvuurpadjes en vlinders… kortom een paradijs voor elke natuurgenieter!

De Argonne is niet alleen een uitzonderlijk broedgebied, maar ook een belangrijke pleisterplaats voor duizenden water- en waadvogels tijdens de trekperiode. Zo verblijven er in voor- en najaar geregeld visarenden en grote groepen Kraanvogels op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km meer zuidelijk. In de winter heb je een goede kans om er naast Kraanvogels en Grote zilverreigers ook de imposante Zeearend aan te treffen.

De uitzonderlijke biodiversiteit zorgde ervoor dat de vijvers en bossen van de Argonne werden aangeduid als Speciale Beschermingszone in het kader van de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn, waardoor ze nu deel uitmaken van het Natura 2000-netwerk. Daarenboven vormen de vijvers van de Argonne een belangrijke ‘wetland’ in het kader van de conventie van Ramsar en rusten er uiteraard ook allerhande nationale beschermingen op.

 

Ervaring reisgids!

Het weekend zelf wordt begeleid door ervaren begeleider Jan Loos. Jan ligt aan de basis van de bescherming van het meer van Belval en is dus zonder twijfel de juiste man op de juiste plek. Samen met Rik Desmet, conservator van het gebied, toont hij je alle verborgen plekjes van de Argonne en gaat hij mee op zoek naar de specialiteiten van de streek. Hij heeft enorm veel ervaring met het begeleiden en organiseren van natuuractiviteiten, en kan je heel wat vertellen over de vogels en zoogdieren die we zullen te zien krijgen. Kortom, de ideale reisgids voor een gevuld weekend vol met mooie momenten.

Boek deze reis

465 euro
€135.00
€100.00
Inschrijven voor
01 apr 2019
Inclusief
Drie overnachtingen van comfortabele kwaliteit, alle verzorgde maaltijden (2x culinair 3-gangen avondmaal en 1x feestmaal Argonne specialiteiten), water, alle excursies, alle inkom voor parken, verzekering garantiefonds.
Exclusief
Alcoholische dranken en frisdranken, annuleringsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Belval

Beaulieu-en-Argonne

Forest of Argonne

Accommodatie met panorama en vervoer

Met stip het allermooiste panorama van de streek vind je in Beaulieu. Dit knusse, piepkleine dorpje ligt bovenop een heuvelkam aan de rand van het Forêt d’Argonne. Van hieruit kan je kilometers ver kijken. Vanop ons heerlijk zuidgerichte terras kunnen we elke avond kiezen welke richting we de volgende dag zullen uitgaan!

We overnachten in Hostellerie de L'Abbaye Beaulieu. Kamers zijn tweepersoonskamers met eigen badkamer en het ganse hotel is van ons. Er zijn zowel kamers  met een groot tweepersoonsbed (dus voor een koppel of eenpersoonsoptie) en kamers met twee afzonderlijke bedden.

 

De maaltijden in het hotel zijn van gastronomisch niveau en verzorgd! 1 avond gaan we tevens BBQ'en ten voordele van het reservaat in Belval, om het natuurgebied te ondersteunen.

Verplaatsingen gebeuren per auto op eigen kracht, carpoolen wordt aangemoedigd.

Transport kan op aanvraag worden voorzien. De kostprijs van het transport is 100 euro voor het ganse weekend. Opstapplaats is Leuven. Boek bij het weekend de 'extensie' als je hiervoor wil kiezen en noteer transport bij de opmerkingen voor deze optie.

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

De excursies zijn makkelijk tot pittig. We proberen zoveel mogelijk specialiteiten van de Argonne waar te nemen. De focus wordt afgestemd op de persoonlijke interesses van de deelnemers. Vogels, zoogdieren, vlinders, planten, orchideeën en fotografie behoren tot de keuzes.

 

Klimaat

De weersomstandigheden in mei kunnen erg uiteenlopend zijn in de Argonne. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op koude en natte weersomstandigheden. Een paraplu en stevige stapschoenen kunnen wonderen doen.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er heel veel mogelijkheden voor fotografie. Hou er rekening mee dat dit geen gespecialiseerde fotografieworkshop is maar dat je wel leuke kansen zult krijgen.