Midzomer in Finland: één groot zoogdierenspektakel 

Wie in de midzomerperiode naar Finland reist, maakt kans op een ontmoeting met de carnivore zoogdieren die in het Fins-Russische niemandsland, één van Europa’s laatste wildernissen, hun toevlucht hebben gezocht. We wachten hen op in onze nachtelijke schuilhutten in de taiga en rekenen op de passage van indrukwekkende soorten als Bruine Beer, Wolf en Veelvraat.

 

Topnatuur in Finland: ongerept en uitgestrekt

We kijken tijdens deze natuurreis vooral uit naar enkele iconische carnivoren, maar intussen spotten we hier ook heel wat andere interessante bewoners. Wat dacht je van de zeldzame zoetwaterzeehond en de talrijke Visarenden op en nabij hun nest in de eindeloze archipel van het Saimaa-meer? Of dwaal je liever door oerbossen en hoogveengebieden waar we ogen en oren de kost geven voor Hoenderachtigen (Auer-Kor-, Hazel- en Moerassneeuwhoen) en hun jongen, spechten (waaronder de zeldzame Drieteen- en Witrugspecht) of met wat geluk een laat nest van een Sperwer- of Laplanduil. In de boomtoppen alarmeren de Kraanvogels met jongen, en tussendoor spotten we misschien een (Bos)rendier of een Eland. We gaan niet met legen handen naar huis, dat staat vast!

 

Vliegende start op het Saimaameer

We starten onze reis in Zuid-Finland. Onze idyllische verblijfplaats en een machtige boottocht doorheen het Linnansaari Nationaal Park zorgen op dag één al voor een onvergetelijk wauw-gevoel.

Het Saimaa-meer is het vierde grootste meer van Europa en staat bij The Wallstreet Journal in de top 5 van mooiste meren ter wereld. Een lokale gids gaat met ons mee. Hij kent als geen ander de visrijke gronden in deze idyllische archipel en precies dat is onze sleutel tot succes om de uiterst zeldzame endemische Saimaazeehond te zien. Samen met vogelsoorten als ParelduikersBrilduikersMiddelste Zaagbekken en meer fraaie gevleugelden, geeft dit meer ons een vliegende start in Finland.

 

Veelvraten zien vanop de eerste rij

Volgende halte van de reis: Lieksa. We verdelen ons de volgende nachten over comfortabele schuilhutten. Het is hier dat we intens op zoek gaan naar de mysterieuze Veelvraat. Tot enkele jaren geleden had je waar ook ter wereld zeer weinig kans om deze soort te zien te krijgen. Hier in Karelië bevinden we ons op zowat de enige plaats in de wereld waar het bekijken en fotograferen van deze reuzenmarter perfect mogelijk is. En STARLING zou STARLING niet zijn, moest de eerste rij in de hutten niet voor ons gereserveerd zijn. Recent verschenen hier ook Bruine beren en zelfs Wolven op het toneel. Duimen dus, voor een zo vet mogelijke vis.

We vereren ook het nabijgelegen Patvinsuo Nationaal Park met een bezoekje. Het is hier dat de oerbossen en hoogveengebieden een blijvende indruk op ons nalaten.

 

Het machtige Kuhmo als dessert

We sluiten de reis af met enkele nachten in het machtige Kuhmo. In dit grensgebied met Rusland brengen we enkele nachten door in diverse schuilhutten te midden van het gebied waar Bruine beren, Wolven en Veelvraten thuis zijn.

In dit grensgebied kent de natuur een andere dimensie. De uitgestrekte verlatenheid van dit ruwe landschap is ronduit indrukwekkend. Wanneer de Zeearenden en de massa Raven er de uitgelegde kadavers plots verlaten, kan je verwachten dat er elk moment een carnivoor opdaagt. Een unieke, diepe belevenis.

Overdag rusten we uit in het comfortabele basiskamp. Je kan er slapen, lezen of foto’s bewerken. Wie wil kan een bezoek brengen aan het nabijgelegen Patvinsuo National Park, waar BosrendierElandAuerhoenHazelhoenDrieteenspecht en nog veel meer dieren huizen.

Ervaren reisgids

Jan Kelchtermans is de gids die je mee wilt op deze natuurreis. Hij heeft deze trip al meerdere keren begeleid en kent de fauna van Finland -en zoogdieren in het algemeen- als geen ander. 

Hij bedacht het Europe's Big 5 concept en deelt graag zijn enorme kennis over grote zoogdieren. Onderweg heeft Jan ook aandacht voor vogels, andere fauna en beklijvende landschappen. Kortom, een gedroomde gids voor deze natuurreis naar Finland.

Boek deze reis

2575 euro
nog 2 plaatsen
€450.00
Inschrijven voor
31 mei 2017
Begeleider
Jan Kelchtermans
Inclusief
alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet-alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
vliegtuigtickets, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), aankopen van persoonlijke aard.

Finland: klimaat in het voorjaar

Finland heeft een prachtig en gematigd voorjaar, al zijn frisse dagen met regen niet uitgesloten. De talloze meren zorgen voor een redelijk mild klimaat in vergelijking met andere plekken op dezelfde breedtegraad. Bij regen is het natuurlijk mooi meegenomen dat we ons vooral in schuilhutten zullen bevinden. Ochtenden en avonden kunnen best nog fris zijn deze periode van het jaar. Goede, warme kledij voor uiteenlopende weersomstandigheden is noodzakelijk. Echt donker wordt het er niet tijdens deze periode. Het schemert wat rond middernacht, maar de overige uren is het continu licht.

Natuurreis Finland: accommodatie en transport

Tijdens deze natuurreis streven we naar optimaal comfort! Wanneer we de nacht in de hutten doorbrengen, kunnen we overdag comfortabel uitrusten. Daarom logeren we overdag in hotels of basiskampen van goede kwaliteit. Het is erg belangrijk om van dit comfort gebruik te maken. ’s Avonds moeten we er immers weer tegenaan kunnen. We kiezen bewust om meerdere dagen op rij op dezelfde plaats te slapen. 

Het is mogelijk om ’s nachts in de hutten de nodige privacy te voorzien als dit noodzakelijk is. Vermeld dit uitdrukkelijk op je inschrijvingsformulier. Je ontvangt meer info via mail.

We verplaatsen ons met een minibus over goede wegen in Finland.

De vluchten voor deze reis zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek gaan we samen met de deelnemers op zoek naar de beste of goedkoopste oplossing. Dit is een persoonlijke keuze van de individuele deelnemers. Prijzen voor de vluchten variëren en liggen rond de 400 à 600 euro. Buiten de vluchten is alles inbegrepen voor deze reis.

Finland: wandelen en natuurstudie

We zullen slechts korte wandeltochten maken, gezien we heel wat tijd in de schuilhutten spenderen. Alle excursies zijn makkelijk en toegankelijk voor iedereen met een goede basisconditie. 

Natuurreis naar Finland, iets voor jou?

Iedereen met interesse in natuur en nieuwsgierigheid naar zoogdieren in Finland zal deze natuurreis kunnen smaken. Je hoeft geen voorkennis te hebben over natuur. De gids en de meer ervaren deelnemers delen tijdens STARLING-reizen steevast hun weetjes met de groep. Het wordt een bijzondere ervaring om dag en nacht om te wisselen, en zoals altijd zorgt STARLING voor comfort, sfeer en lekker eten.

Fotografie

Hoewel dit geen fotografiereis is, zijn er tijdens deze natuurreis heel wat mooie fotografiekansen. Zeker vanuit de schuilhutten kunnen unieke momenten op de gevoelige plaat vastgelegd worden.