Zo’n 270 km ten zuiden van Parijs, in het Departement Indre, vind je het Regionaal natuurpark van La Brenne. Met een oppervlakte van bijna 200 000 ha, gesitueerd tussen Chateauroux en Poitiers, is het natuurpark van La Brenne één van de best bewaarde geheimen van Frankrijk. Deze streek wordt ook wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd, maar dat is een understatement! In werkelijkheid zijn het er veel meer. Het relatief vlakke noordelijke deel van La Brenne is werkelijk bezaaid met ondiepe viskweekvijvers, zo’n 2.500 in totaal. Veel van die vijvers waren er al in de Middeleeuwen; dit is dus een streek met een traditie!

 

een reis in samenwerking met Landschap vzw

 

De Brenne, een streek met nostalgie

La Brenne bestaat uit kleine dorpen en gehuchtjes, verspreid gelegen en verbonden door een netwerk van kleine, pittoreske weggetjes met weinig verkeer. Omdat de zware kleigrond zeer moeilijk te bewerken is, zijn de twee belangrijkste activiteiten visteelt en veehouderij. Industrie is helemaal afwezig en ook grote agglomeraties zal je hier niet vinden.

 

Het beste van twee werelden

Via brede rietkragen gaan de natte milieus rond de talloze vijvers naadloos over in golvende weilanden, omringd door prachtige oude loofbossen. Je komt ogen te kort om de schitterende mozaïek van biotopen te overzien. Want er zijn niet alleen de vijvers, weilanden en bossen, die zijn ook nog eens met elkaar verbonden via prachtige hagen en houtkanten en bloemrijke wegbermen.

Behalve ogen kom je hier ook tijd te kort, tijd om een volledig beeld te krijgen van de werkelijk spectaculaire biodiversiteit: 1.600 soorten planten, 62 soorten libellen, liefst 10 soorten reptielen en 14 soorten amfibieën, ruim 260 vogelsoorten, meer dan 100 soorten dagvlinders en talloze andere ongewervelden.

La Brenne is de streek waar het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten. Je vindt hier haast alle soorten van de Lage Landen, maar ook typische vertegenwoordigers van een mediterraan milieu. Bijeneter, Hop, Koereiger, Cirlgors, Boomkikker, Bidsprinkhaan en de felgroene Smaragdhagedis bijvoorbeeld, om maar even de sfeer te schetsen. Of Tongorchis, Europese moerasschildpad, Grauwe klauwier en Witwangstern. Het beste van twee werelden komt hier samen!

 

Van aalscholver tot zwijn

Op en rondom de vijvers krioelt het van de watervogels. Zowat alle reigersoorten – inclusief Ralreiger, Purperreiger, Woudaapje, Roerdomp, Kwak en 2 soorten zilverreigers – komen hier voor, sommige broedend in gemengde kolonies pal voor één van de 16 comfortabele vogelkijkhutten. Vanuit die hutten zie je ook Geoorde futen, Krooneenden, Steltkluten, gezellig knabbelende Beverratten en met wat geluk zelfs een Ringslang of een Adderringslang.

We hopen op één van deze slangen tijdens de week! Maar let op, het zijn niet alleen ongevaarlijke Ringslangen die hier de dienst uitmaken. Met de Geelgroene toornslang, bijvoorbeeld, kan je maar beter geen ruzie krijgen. Dat zoveel slangen ook de Slangenarend aantrekken, is dan weer mooi meegenomen…

Ook wildspotters komen hier aan hun trekken. In de schemering trekken we er op uit om Vossen, marters, Everzwijnen en Edelherten te spotten, en daarbij pikken we graag ook nog Kerkuil en Nachtzwaluw mee.

 

Glijden tussen waterjuffers

In het meer reliëfrijke zuiden van La Brenne stromen twee rivieren in diep uitgesleten valleien: de Anglin en de Creuse. Allebei zijn ze prachtig om zien, zeker in de periode waarin wij er zijn. Dan zijn de rivieren immers bedekt met drijvende pakketten van bloeiende waterranonkels waarboven duizenden elegante weidebeekjuffers fladderen. Een lust voor het oog! In de loop van onze vakantie trekken we er zeker een dag met de kano op uit om La Creuse van héél dichtbij te beleven.

 

Ervaring reisgidsen

De week zelf wordt begeleid door Jan Loos van Landschap vzw. Hij heeft veel ervaring met het begeleiden en organiseren van natuuractiviteiten en bracht deze week al verschillende keren tot een goed einde! Hij kan je heel wat vertellen over de vogels en zoogdieren die we zullen te zien krijgen. Kortom, de geknipte gids voor een gevulde week vol met mooie momenten.

Boek deze reis

1345 euro
Inschrijven voor
01 mei 2019
Inclusief
Alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
Frisdranken en alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Voor elk wat wils

Uiteraard passen we ons aan aan de interesse van elke deelnemer. We zullen veel samen op pad zijn, maar met wat overleg is het ook mogelijk dat de fervente natuurfotograaf zich een halve dag in een speciale fotografiehut opsluit op 10 meter van een gemengde reigerkolonie, terwijl de vlinderfanaat zich kan uitleven in een vlakbijgelegen natuurgebiedje met sleedoornpage, keizersmantel, blauwe ijsvogelvlinder, kolibrievlinder, koningspage, grote vuurvlinder, knoopkruidparelmoervlinder en duizenden oranje zandoogjes. Hier is héél veel mogelijk!

 

Als god in Frankrijk

Ook voor onze huisvesting kozen we een combinatie van noord en zuid: een typische hoeve in één van de kleinste dorpjes van Frankrijk, uitgebaat als B&B door uitgeweken Vlamingen Marleen en Dirk. Temidden van de natuur en op een steenworp van de mooiste vijvers en de beste kijkhutten van La Brenne! Hier gaan we echt niets te kort komen! Als het paradijs bestaat, dan hebben wij er alvast het adres van!

 

8 dagen, 7 nachten

Het programma van onze week in La Brenne start op zaterdag in de vroege ochtend. Twee minibusjes halen de deelnemers op bij nog af te spreken verzamelpunten in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland). De exacte afspraakplaatsen laten we afhangen van het deelnemersveld; uiteraard kiezen we die strategisch in functie van de inschrijvingen.

Vervolgens rijden we in een uur of zes – plus tussenstops – tot in het hart van La Brenne, waar we tegen de avond inchecken en een eerste avondmaal gebruiken. Diezelfde avond scoren we ook meteen al onze eerste slang – tenminste dat is de bedoeling – en het zal ook heel moeilijk zijn om onderweg geen purperreigers te zien...

We gaan er een onvergetelijke reis van maken. We weten perfect welke plekken we willen bezoeken – we hebben het in dezelfde week in 2015 / 2016 / 2017 / 2018 allemaal voor je uitgezocht – maar op welke dag we juist wat gaan doen, laten we afhangen van het weer en van de interesse van de groep. Culinair zullen we verwend worden door onze gastvrouw Marleen en onze gastheer Dirk, daar twijfelen we niet aan. Wakker worden en thuiskomen doen we dagelijks in een prachtig gerestaureerde hoeve met grote, biodiverse tuin. Pure verwennerij! Er kunnen maximaal 10 deelnemers en 2 reisleiders mee.

De terugreis is gepland op zaterdag, opnieuw met verschillende tussenstops. Mogelijk groeperen we die allemaal in de eerste kilometers, om zo lang mogelijk van La Brenne te kunnen genieten…

 

Prijs

Basisprijs: 1.320 euro voor leden van Landschap vzw, 1.345 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: vervoer met minibusjes heen & terug van/naar verzamelplaatsen in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland), péage, alle vervoer ter plaatse, 8 nachten/7 dagen in B&B op basis van tweepersoonskamers (sommige gedeeld sanitair), alle maaltijden (ontbijt/lunches/avondmaal), reisbegeleiding, huur van kano. De prijs is exclusief alcoholische dranken en private consumpties. Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet van de ledenkorting op deze reis.

In principe is er geen single optie mogelijk (één persoon die een tweepersoonskamer alleen gebruikt), maar er zijn wel 2 plaatsen voor snel beslissende singles (m/v) die een kamer met volledige scheidingswand kunnen delen, zonder single-toeslag. Deze optie is enkel nog mogelijk voor een deelneemster.

 

Meer info

Voor meer info mag je contact nemen met Jan Loos: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30. We beantwoorden al jouw vragen omtrent kamerindeling, deelnemen als single, eventuele mogelijkheden voor gezinnen met kinderen, etc.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons