Spitsbergen is de ultieme droom voor iedereen die houdt van Arctische natuur. De meesten verkennen deze ongerepte plek in de zomer met een expeditieschip. Maar wist je dat je hier ook in de winter naartoe kan? Wij gaan er alvast naar hartenlust sneeuwscooteren om er fantastische foto's te maken. Hou je van eindeloze ongerepte sneeuwlandschappen, ben je een ervaren natuurfotograaf en mag het wat avontuurlijker zijn? Dan is deze trip helemaal iets voor jou!

 

Sneeuwlandschappen en ijsberen in Spitsbergen: een onvergetelijk avontuur

Bijna 6 maanden per jaar ligt Spitsbergen bedolven onder een laag sneeuw. De diepe fjorden zijn dan ook bevroren en de kusten omringd met pakijs. Niet het beste moment om met de boot te varen, maar wel ideaal om je veilig en comfortabel met een sneeuwscooter te verplaatsen.

Zodra je uit het vliegtuig stapt op het kleine vliegveld van Longyearbyen, krijg je de koude lucht in je longen en besef je dat dit ons speelterrein is voor de komende week. Gelukkig hebben we warme kledij om ons te beschermen. De dieren die hier overleven in de barre omstandigheden, moeten het doen met hun pels of pluimen. Een knap staaltje natuur waar je alleen maar respect voor kan hebben!

 

Schaarse wintergasten

Poolgebieden bieden doorgaans weinig soortenrijkdom. Ook in de winter is dit helemaal waar en zoeken de meeste zomergasten warme oorden op ver weg in het zuiden. Slechts enkele dappere dieren kunnen niet anders en blijven het ganse jaar door op hun vertrouwde Spitsbergen.

Amper één vogelsoort is resident in de winter, het Spitsbergen sneeuwhoen. Ze zijn perfect gecamoufleerd met hun witte verenkleed en bevederde poten. Rendieren zullen we her en der te zien krijgen, en met wat geluk zien we de schitterende poolvossen in hun witte wintervacht. Op het ijs gaan we op zoek naar verschillende soorten zeehonden. We mogen ook uitkijken naar iets groters, want dit is het jachtterrein van de ijsbeer! Misschien krijgen we deze machtige jager ook wel in ons cameravizier...

Als het weer wat meezit, krijgen we misschien ook al de eerste groepen kleine alken op bezoek, die met grote groepen langs hun broedkliffen vliegen en daarbij veel kabaal maken. De eerste vogelzang die we te horen krijgen na een lange stille winter...

 

Arctisch licht en temperatuur

We bevinden ons op 78° Noord. In april komt de zon al enkele uren tevoorschijn boven de spitse bergtoppen. Tijdens de nacht wordt het al niet echt donker meer. Vooral de ochtend en avond bieden een magisch schouwspel tijdens het 'blue-light', het zogenaamde blauwe uurtje. We genieten van laag zonlicht, maar het kan evengoed nog regelmatig sneeuwen! Kortom, een puur wit scenario met soorten die tot de verbeelding spreken in fotogeniek licht... Klinkt dit als muziek in je fotografenoren? Terecht!

 

Sterktes van deze reis

Onze reis is niet te vergelijken met enige andere sneeuwscooterreis. Dit zijn zes redenen waarom.

  • Je mag zeven volle dagen een sneeuwscooter gebruiken, want die zit inbegrepen in de prijs, net als een initiatie om een veilige week te garanderen.
  • Je geniet zeven dagen lang van de deskundige begeleiding van 2 professionele natuur-, fotografie- én Spitsbergenbegeleiders.
  • Onze accommodatie in Longyearbyen blijft 8 nachten volledig voor ons beschikbaar. Ook wanneer we in Piramiden of aan de Oostkust logeren. We kunnen onze bagage dus grotendeels op de kamers laten terwijl we niet in Longyearbyen logeren.
  • We overnachten in de unieke verlaten Russchische nederzetting Piramiden.
  • We overnachten in een tentenkamp aan de Oostkust (met nachtelijke bewaking). Alle aangepaste kampeermateriaal (tenten, warme slaapzakken, matten) voor deze overnachtingen is inbegrepen.
  • Alle maaltijden zijn inbegrepen. In Longyearbyen zijn de maaltijden van hoog culinair niveau.

 

Ervaren fotografie reisgids

De reisbegeleider van dienst tijdens deze fotografiereis naar Spitsbergen is professioneel natuurfotograaf Yves Adams. Hij reisde al meer dan 25 keer naar Spitsbergen, zowel in de winter als in de zomer, en kent dus alle beste plekjes.

Hij ontwikkelde de gave om de gecamoufleerde dieren als geen ander te vinden en legt je uit hoe je deze dieren ongestoord kan benaderen. Verder krijg je uitgebreid advies over de specifieke camera-instellingen in deze uitdagende witte wereld. Twijfels over het besturen van een sneeuwscooter? Geen zorgen: Yves geeft je uitgebreid uitleg over hoe je dat moet doen. Of je neemt plaats als passagier, dat kan zeker ook. Yves zorgt ook de hele week voor veiligheid tegen ijsberen.

Tijdens de ganse reis vormt Yves een team met een professionele lokale gids. Dit is niet alleen verplicht maar zorgt er ook voor dat we in alle veiligheid kunnen werken én een persoonlijke begeleiding voor iedereen kunnen garanderen. Tijdens deze reis laat STARLING niets aan het toeval over.

Boek deze reis

6490 euro
bijna gegarandeerd vertrek
€950.00
Inschrijven voor
31 dec 2019
Begeleider
Yves Adams
Inclusief
Alle transport (transfers luchthaven, sneeuwscooters), alle hotels en gasthuizen (Longyearbyen, Piramiden en Oostkust!), satelliettelefoon en bewapening voor veiligheid, alle maaltijden, alle water, alle excursies en begeleiding door professionele gidsen, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
Vliegtuigtickets, franchise sneeuwscooter in geval van schade (450 euro), frisdranken en alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), aankopen van persoonlijke aard.

Accommodatie en transport

Onze uitvalsbasis is een gezellige guesthouse net buiten het centrum van Longyearbyen. Daar logeren we in één- of tweepersoonskamers met gedeelde badkamers en toiletten. Er is ook een gezamenlijke tv-kamer en overal wifi in de kamers. Van hieruit hebben we snel toegang tot verschillende fotografielocaties. Ontbijten doen we in het guesthouse, voor het middag- en avondmaal trekken we naar gezellige eetplaatsen in het centrum van Longyearbyen of Piramiden (afhankelijk van waar we slapen). Tijdens de dag- (of nacht-!)tochten nemen we eten mee om ter plekke op te warmen.

We verplaatsen ons met een sneeuwscooter. Iedereen heeft een eigen scooter, maar je kan ook achterop zitten als je liever niet zelf stuurt. Op de eerste dag leggen we uitvoerig uit hoe deze scooters werken en hoe je ze bestuurt. We bouwen onze ervaring dag na dag op zodat we op het einde van onze week onze actieradius kunnen verruimen en een bezoek aan de Oostkust inplannen. Onze fototassen en statief binden we achteraan op de scooter vast zodat we zelf niets hoeven te dragen tijdens de rit.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wanneer de reis gegarandeerd vertrek heeft, ontvang je van ons een vrijblijvend voorstel voor je vluchten (kostprijs heen en terug is naar schatting 400 à 600 euro). Je bent uiteraard ook vrij om zelf jouw vluchten te boeken. Vraag meer informatie via mail contact@starlingreizen.be.

 

Fotografie en doelstellingen

Tijdens deze reis mikken we vooral op het fotograferen van witte onderwerpen! Wit op wit, want de meeste dieren die we te zien krijgen, hebben nog hun witte wintervacht. Ze vormen unieke foto-onderwerpen in het witte landschap. Omwille van dit schitterende landschap willen we niet te veel inzoomen op dieren, maar ze vooral in het landschap fotograferen. Daardoor zijn lenzen binnen een bereik van 70-200mm vaak meer dan voldoende. Wil je echte close-ups? Dan is een 500mm ruim voldoende. Uiteraard houden we een veilige afstand van ijsberen! Reisgids Yves Adams helpt je om de goed gecamoufleerde dieren te vinden en legt je uit hoe je moet belichten in deze omstandigheden of hoe je materiaal beschermt tegen de kou.

Afhankelijk van weersomstandigheden en beschikbaarheid van foto-onderwerpen maken we tochten met de sneeuwscooter van enkele uren, en nemen we een middagpauze in een warme koffieshop. Tochten kunnen zeer vroeg starten of laat eindigen bij mooi licht. We zijn flexibel en houden het licht zeer goed in de gaten. De eerste dagen fotograferen we relatief dichtbij Longyearbyen, en leren we ondertussen beter met de sneeuwscooter te rijden. Op de derde dag bezoeken we een fjord met een prachtig gletsjerfront. Hier verwachten we vooral zeehonden en misschien ijsberen. Tijdens de laatste 2 dagen of nachten plannen we 2 lange tochten naar de Oostkust of andere fjorden. Als er voldoende licht is 's nachts, gaan we zeker op stap omdat de kans op IJsberen dan groter is!

 

Klimaat en kledij

Ondanks de noordelijke ligging van Spitsbergen is het klimaat hier dankzij de warme golfstroom aanzienlijk milder dan op andere locaties op dezelfde noorderbreedte. Uiteraard is het naar onze normen nog altijd goed winter, dus moeten we ons voldoende beschermen. Zeker omdat we ons verplaatsen met open voertuigen en soms langere periodes fotograferen en niet bewegen. Daarom krijgen we dikke winterpakken op maat, warme sneeuwbotinnes, sneeuwbril, bivakmuts, dikke wanten en helm als we onze sneeuwscooter ophalen. Je hoeft zelf dus enkel wat warme onderlagen mee te nemen. Koud zal je het zeker niet krijgen!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons